De Griekse samenleving verandert

Een week van zware stakingen is aangebroken. Het Griekse volk wordt nu een bepalende factor – als de hervormingen niet worden geslikt, dan is het mogelijk dat het reddingsplan voor Griekenland zal worden afgeschoten.

In een interview met een Griekse krant zei Papandreou gisteren dat er vooral eenheid moet worden gevonden om de situatie het hoofd te bieden. Daarbij klopte hij zichzelf ook op de borst en zei dat vele veranderingen te traag zijn uitgevoerd (of nog niet) en dat er vaak werd gekozen om een confrontatie met gevestigde belangen en vakbonden uit de weg te gaan.

Met als gevolg dat alle veranderingen nu op zeer korte tijd moeten worden doorgevoerd en en dat een confrontatie met ALLE vakbonden niet meer uit te sluiten is. Al die vakbonden hebben jaren voor hun eigen tak gezorgd – er is geen enkele solidariteit tussen de verschillende groepen. Zelfs in hun protest werken ze niet samen. Dus is het ieder voor zich .

De confrontatie met de taxichauffeurs is al ten top gedreven. Daarbij ging de vakbondsleider zo hard te keer dat hij zelf zei dat hij iedereen mee in hun graf zou nemen. Hij uitte ook nog eens dreigementen aan de directeur van de pensioenkas IKA en werd daarom uit de partij Nea Dimokratia gezet (waar hij dus lid van was).

De vuilnisophaaldiensten zijn nu ook hun strijd ten top aan het drijven. Nog steeds rijden ze zelf niet uit, en privé-ophaaldiensten proberen nu de duizenden tonnen vuilnis op te halen. Er worden klachten ingediend door de regulieren vuilnismannen dat daarbij onverzekerde immigranten worden ingezet. Natuurlijk, wat had je gedacht! Dat wordt al jaren gedaan in alle beroepstakken, maar nooit eerder is daar zo veel aandacht aan besteed.

Er is nu zelfs een facebook-groep opgericht “wij willen dat Grieken het vuilnis ophalen, in plaats van immigranten”. Dat moest je 5 jaar geleden eens proberen te zeggen. Dan waren de Grieken te goed voor dit soort werk, en dan was er geen enkel probleem om dat aan immigranten over te laten.

Er zijn grote veranderingen aan het komen in het Griekse sociale systeem en in de Griekse samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *