18 oktober – Papandreoudag?

Vreemde toevallen leiden (zeker in Griekenland) vaak tot samenzweringstheorieën. Neem nu het geval van 18 oktober.

Op 18 oktober 1944, 6 dagen nadat de nazi’s Griekenland hebben verlaten en de swastica van de Akropolis hebben gehaald, laat Georgos Papandreou, “de oude man van de democratie” en grootvader van de huidige premier, de blauwwitte Griekse vlag weer op de Heilige Rots wapperen.

Op 18 oktober 1981 begon de “Grote Verandering” voor Griekenland. Het is de dag waarop Andreas Papandreou, vader van de huidige premier, met ruim 48% van de stemmen werd verkozen tot premier. Veranderingen kwamen er zeker. Cliëntelisme, nepotisme en vooral een onproductieve staat ook.

En op 18 oktober 2009 kreeg huidig premier Georgos Papandreou het vertrouwen van het parlement (160 stemmen voor, 140 tegen).

Zou je dan kunnen zeggen dat 18 oktober misschien een Papandreou-dag is? Of toch niet, want vandaag heeft die andere bekende politicus, Konstantinos Mitsotakis zijn verjaardag. 93 wordt de krasse Kretenzer, hoewel vele Grieken denken dat ie al 400 jaar oud is.

8 thoughts on “18 oktober – Papandreoudag?

  1. Dat is op zich wel goed nieuws, @Kirsten! Of het in de praktijk iets zal uit halen…

  2. eigenlijk moeten ze de naamen geven en al deze mensen strafen op last van verraad.want mijn broer en niemand van de meeste grieken geld hebben om dat extra op zwitserse banken te parkeren. maar zelfs aan de Duistsers geven ze de naamen niet. ik vind het een beetje te gek dat het enige wat ze willen doen is de saldos bekent maken zelf een 7 a10% belasting rekenen, waarvan een 2% de zwitsers willen houden. Money Money….Pink Floyd.

  3. Aansluitend hierop, en ook op die interventie van Venizelos in dat TV-programma: waarom mogen wij het πόθεν έσχες (de herkomst van de rijkdom) van de politici niet kennen? Waar komen die lui vandaan? De meesten hebben nooit in hun leven 1 dag gewerkt (zie Papandreou en Karamanlis als het beste voorbeeld) en toch hebben ze miljoenen euro’s en onwaarschijnlijk veel huizen (Pagkalos met zijn 58 huizen).

  4. Je bent niet eerlijk Bruno. die jonge heeft half Stockholm schoongemaakt.

  5. al die lui die komt uit de griekse maschapij. ik hoor nog steeds dat velen willen verkiezingen dat deze onkundige regering weg moet. welke regering was in de laaste 200 jaar dan ooit goed geweest zo dat de volgende zo goed kan zijn om de land te redden??
    ik denk dat de laaste gouden tijd onder Periklis was.
    al dat volk op het pleinen moet maar een ding roepen. Breite ta. en ik bedoel dat ze moeten niet de geld vinden. ze moeten een manier vinden om samen zelfs nu wat over de land te doen.
    vroeger was een groot winkel die als reclame had, Φροντιζουμε για σας ,πριν απο σας. zo nu ook de Duitsers en de Fransen beslissen over griekenland en de grieken zijn nergens aanwezig, en dat pikt de volk well. enige griekse trots is zoek, trots is zeldzamer dan werk geworden in griekenland.
    er zij niet aleen 300 verraaders maar milioenen denk ik.

  6. Χτυπησε το τηλεφωνο, πριν απο λιγο.

  7. Periklis (Pericles) was wellicht de laatste eerlijke politicus. Hij nam – tot verbazing van de Perzische satrapen – genoegen met een eenvoudige onopvallende woning en een sobere levensstijl…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *