Domme hersenloze wezens en 1 dode

Het zag er vandaag weer goed uit: heel wat volk was komen opdagen om het parlementsgebouw te omsingelen. Er werd weer gesproken van 200.000 mensen, maar dat was vandaag wat moeilijker in te schatten. En opeens waren ze er weer: de bekende onbekenden, de gemaskerden, die gemakkelijkheishalve door minister van Financiën Venizelos als anarchisten werden genoemd.

Gisteren waren die lui (het moeten er hoogsten 150 zijn geweest) er nog in geslaagd om de Syntagma in een slagveld te herschapen. Vandaag richtten ze zich eerst op de actievoerders van PAME die vooraan het parlementsgebouw stonden. De PAME actievoerders vormden aanvankelijk een front tegen de relschoppers. Die laatsten begonnen hen met stenen te bekogelen. Het liep flink uit de hand. Op een bepaald moment kwam er melding van 1 dode: een 53-jarige werkloze vader had een hartaanval gekregen, naar het schijnt nadat hij een steen op het hoofd had gekregen, maar dat bericht is nooit bevestigd. Hij is natuurlijk niet in zijn slaap gestorven, of bij het drinken van een kopje thee aan de keukentafel.

De manie van de relschoppers stopte hier niet. Overal werden weer vuilniscontainers in brand gestoken. Het regende stenen en stukken marmer (wat hebben ze nu weer afgebroken). Ondertussen zijn ook de metrostations van Panepistimiou en Monastiraki gesloten. Op Dionysou Aeropagitou, de mooie wandelstraat onder de Akropolis, zijn de straatlichten uit en hangt de geur van traangas.  Wat die 150 hersenloze wezens doen, grenst echt wel aan terrorisme.

En dan stel je je toch wel de vraag: wie zijn in godsnaam die nozems die al 12 jaar aan een stuk er in slagen om elke betoging kapot te maken. En waarom treedt de politie nooit tegen hen op? Het zijn verdorie amper 150! En met al dat peperduur materiaal dat Athene heeft gekocht voor de Olympische Spelen van 2004 kan de politie niet 1 relschopper opsporen?

Ik lach met de samenzweringstheorieën van de Grieken, maar hier moet toch echt wel iets meer aan de hand zijn. Jaren aan een stuk wordt hier niets aan gedaan. Hoe dikwijls gebeurt het niet dat je die relschoppers voor een betoging nog aimabel met elkaar ziet staan keuvelen. Zal het weer zo zijn vandaag? Veel foto’s met bewijzen heb ik vandaag nog niet gezien, maar ik verwacht me er wel aan.

Moet dit geweld van dergelijke kleine randgroepjes onlosmakelijk deel uitmaken van een Grieks protest? Je schiet er niet mee op. Het is misselijkmakend.

26 thoughts on “Domme hersenloze wezens en 1 dode

  1. Recht uit je hart! En ik ben het helemaal met je eens.

  2. En ondertussen staat die mongoolse dwerg van een Papariga (voorzitster van de KKE en bewonderaarster van Stalin) voor de camera te beweren dat de gemaskerden leden zijn van SYRIZA, een andere extreem-linkse politieke beweging, die daarmee de strijd van PAME wil ondermijnen.
    Linkse partijen in Griekenland overstijgen het kleuterniveau niet. Niet verwonderlijk dat je een tweepartijenstelsel hebt. Het alternatief er voor is al even belabberd. Met de brain drain die nu in Griekenland aan de gang is, valt het te vrezen dat het niveau van mogelijke toekomstige politici er hier niet zal op beteren.

  3. Voor mij is het duidelijk wie deze 150 nozems, zoals je ze noemt, zijn.

    Toen ik in mei even de tijd nam om, op Panepistimiou straat, te kijken naar het kat -en muisspelletje tussen de stenengooiende jongeren en de granaatwerpende politie zag ik dat, nadat de camera’s ergens anders gingen filmen (vanwege te saai), de agenten teken deden naar de jongeren om ook op te houden en elders te gaan gooien en toioioioing (in de stijl van Veggos) ?!? Ze deden dit onmiddelijk !?!

    Het zijn dus gewoon vriendjes van elkaar die een, door het westen betaald, te duur theater opvoeren.

  4. @Bruno.Ik mag toch hopen dat je bedoelt “…áls je een tweepartijenstelsel hebt …”.In diezelfde Atheense straten als nu, met politiek vergaand inzicht ,indertijd door Churchill,Bevan en Macmillan voor “het Westen” bevochten.

    Ja, oud verhaal.Lees ‘British Intervention in Greece’ van Heinz Richter vertaald door Marion Sarafis(ja,de dochter van…) maar eens.Dat doet je misschien de schellen van de ogen vallen dat het toen een keuze was tussen USSR en UK/USA.

  5. een van mijn buren, een dertiger en advocaat, is actief lid van KKE in allerlei commissies. Woensdagavond was ik net buiten toen hij terugkwam van zijn werkdag (centrum van Athene vernielen): hij was in zijn communistenkostuum (oudemannenpantalon, namaak leren jekker, halfdonkere zonnebril met grote glazen) en hij verzekerde me dat de echte pret pas donderdag zou komen, dat ze er helemaal klaar voor waren…

    Wie twijfelt er nog aan wie die relschoppers zijn? Zij zijn ook de enigen die echt belang hebben bij chaos.

  6. Het prachtige aan communisme in Griekenland: het feit dat je advocaat bent, veel geld wil verdienen (en er wellicht zo weinig mogelijk wil voor doen), ̩n je kunt tegelijk lid zijn van de communistische partij РMarx, Engels en ook Lenin zouden trots op hem zijn!

  7. @Hans, @Bruno, dat heet: “link lullen, rechts vullen”
    Het fundament van het frappe-communisme. Had Papariga geen Mercedes met chauffeur ?

  8. en ook: overdag gaat hij andermans eigendom vernielen, en ‘s avonds komt hij gezellig naar zijn mooi proper huis (door papa betaald). Maar eigenlijk is hij best een leuke kerel, we drinken wel eens een pintje in de ‘piloti’. Het is allemaal heel raar: na 11 jaar heb ik het nog niet allemaal doorgrond: er spelen elementen mee van de recente geschiedenis (burgeroorlog, junta) en de Griekse psyche en ‘tradities’ (polarisering, compromisloos, gebruik van geweld).

  9. En heeft Stalin-fan Papariga ook geen zoon die in de USA studeert nadat hij de amerikaanse school in Athene gelopen heeft?

  10. Zeg @Hans,laat die advokaat misschien ook een visitekaartje achter bij de ingeslagen winkelruiten zodanig dat hij die mensen gerechtelijk kan bijstaan in hun schadevergoedingen?:)

  11. ‘Anarchisten’ die nog nooit van Godwin, Proudhon, Bakoenin en Malatesta gehoord hebben, laat staan gelezen hebben? Dit zijn geen anarchisten, het wordt tijd dat het woord ‘anarchie’ eens gezuiverd wordt van haar crimineel imago. Anarchie betekent in essentie het streven naar een geweldloze en machtsloze samenleving.
    De gemaskerden zijn GEEN ANARCHISTEN MAAR TERRORISTEN, punt.

  12. Even voor mijn goede begrip: moet ik op dit forblog wél lezen: GEMASKERDEN ZIJN TERRORISTEN en dus KOMMUNISTEN,KKE,PAME?

    En níét: GEMASKERDEN ZIJN TERRORISTEN zijnde de zwarte fascistische onderbuik (en reeds generaties lang de illegale slachters) van leger, politie en foute stromingen in het so wie so al niet al te frisse Griekse politieke bestel?

    In dit soort principiële kwesties wil ik graag weten in welke omgeving ik me bevind.

  13. @Jenny: je neemt me de woorden uit de mond. Het doet mij denken aan een ontmoeting tussen “vadertje Stalin” en Engelse communisten, waarbij die zich hadden laten ontvallen dat ze er moeilijkheden mee hadden om “voor het hogere doel van het communisme” te liegen over wantoestanden in de USSR. Stalin en zijn politbureau moesten er hartelijk om lachen, ze dachten dat het een grap was!

  14. Inderdaad @Hans.Kom es uit de kast, man!

  15. @Aleko, ik word enigszins moe van het feit dat het woord fascisme te pas en te onpas wordt gebruikt voor alles en iedereen die niet blindelings achter de Griekse vlag aan marcheert en mekaar de mening toedoet dat de oorzaak van alle onrecht in Griekenland onderdeel is van een groter Joods-Amerikaans complot.

    Als antwoord op je vraag in welke omgeving je je bevindt: op een publiekelijk toegankelijk forum waar iedereen z’n mening kan spuien over zaken aangaande Griekenland zonder daarbij geacht te worden een voorgeprogrammeerde mening te moeten hebben. Tot zover ik weet is het principe van bloggen niet gebonden aan een bepaald manifest toebehorend aan een politiek partij. Freedom of speech, weet je wel ?

    @Christos, swsta ta eipes!

  16. Oh,@Roel, jij had nog niet door dat die fake Euro-
    crisis onze terugbetaling van het Marshall-plan geld is.
    Amerika wentelt sedert 2008 haar financieel/politieke waanzin van de ongedekte uitgaven aan de Vietnam-/Iraq en Afghanistan oorlogen op Europa en de rest van de wereld af.

    In de eindafrekening wordt dan ook even 40 jaar consumenten-overbesteding á la Grecque in deze mede cliëntelistische,twee partijen stelsel USStaat,naar elders afgespeeld.

    Ekonomen aan beide kanten van de Oceaan hebben dit
    al decennia lang zien aankomen en er voor gewaarschuwd.Niks geen complottheorie!

  17. de gemaskerden. dat heeft nieks met de KKE of met anarchisten te maken. de protesten van Pame verlopen altijd zonder vernielingen.
    wie dan ook zijn deze jongens, welke wel jongens zijn onder leiding van enkelen, moet de griekse staat er achter komen en uitschakelen. en ik geloof dat ze dat wel kunnen maar niemand wil dat zowel de ND als de Pasok regeringen.
    ik wil niet de KKE verdedigen, die is niet anders dan de rest van de griekse matschapij (vraag maar de werkende op de drukerij van Rizospastis) en de gekke toesprak van Papariga over Syriza.
    Allemaal maar allemaal ,van welke partij dan ook die in het parliament zit zijn ze idioten, in de oude zin van de woord
    //An idiot in Athenian democracy was someone who was characterized by self-centeredness and concerned almost exclusively with private—as opposed to public—affairs//

  18. @Aleko, de koude oorlog is voorbij – het gaat nu om rabiaat kapitalisme dat grens noch huidskleur kent. Ik neem liever een boek van John Gray ter hand – die lijkt me ook erg veel inzicht te kunnen verschaffen.

    En @Tzimi: idioten in alle betekenissen van het woord. Papariga is op dit moment aan het woord op MEGA – en ze durfde even vermelden dat de gemaskerden misschien wel politielui waren. Meteen krijg je er een politiecommissaris bij. Het niveau, het focussen op belachelijke tegenstellingen is verbijsterend. Dit volk op deze manier zal nooit in staat zijn om een gemeenschappelijke vuist te maken tegen wat er haar nu boven het hoofd hangt.

  19. De gemaskerden, Aleko, die erin slagen om van elke manifestatie een slagveld te maken, uiten zich, naar mijn bescheiden mening, niet als een politiek-filosofische groepering maar als vandalisten. Zij gebruiken (lees misbruiken) het woord en symbool van anarchie maar kennen de echte betekenis ervan niet.
    De gemaskerden hebben ook totaal geen uitstaans met communisten, kke, pame of welke andere inhoud dan ook. Het zijn gewoon criminelen die een potje keet komen schoppen.
    Ik heb ooit met een groep van die gasten staan praten, de meesten hadden totaal geen idee wat anarchie betekent. Ze verwezen mij door naar hun ‘intellectueel’ brein, een oudere nozem die mij een verwarde uitleg gaf, een pseudo-filosofie over ‘de maatschappij opblazen zodat iedereen vrij is’ en ‘geef toe’, zei hij, ‘het is toch leuk om de boel kort en klein te slaan en de overheid het leven zuur te maken’.
    Ja, wadde, met zo’n uitleg weet je toch al genoeg, niet?
    En het zou mij ook niet verwonderen als ze geïnstrueerd worden door …?, zoals velen op dit forum suggereren.
    Je vraag over in welke omgeving je je bevindt heeft Roel perfect geantwoord.

  20. @Christos,Ja, die @Roel e.a.laten mij inderdaad de recente geur van de omgeving in deze draad heel perfect ruiken.

    Zelf verwoordde hij die sfeer het scherpst …”links lullen, rechts zakken vullen”…Dat is het onvervalste idioom van de “rechtsmens “, welke in Nederland hun uitlaatklep hebben in de Telegraaf, bij het Powned-tv Nieuws en op de Geen Stijl site.

    Bij @Bruno moeten ze hun ei natuurlijk ook kwijt kunnen,maar zoals je ziet wordt het icoontje voor mijn nick er een heel stuk bleker van.

  21. oeroude truc, zie staybehindstrategieën doorheen gans Europa tijdens de koude oorlog (voor Griekenland: zie LOK, Operatie Sheepskin,enz). het werkt nog steeds opperbest als mechanisme. infiltreer enkele groepjes gespuis, manipuleer ze en stuur ze als keetschoppers naar linkse betogingen. bij voorkeur als false flag door de schuld op extreemlinks af te schuiven. in dit geval: noem ze anarchisten. de koude oorlog mag dan over zijn, de thematiek blijft aktueel.

  22. @Aleko, kennelijk weet je iets over mij dat ik zelf nog niet wist.

    Ik heb geen populistische en slecht geïnformeerde media nodig om mijn eigen mening te kunnen vormen omtrent het Griekse probleem. Ik heb daar zo mijn eigen zintuigen en ervaringen voor. Laten we zeggen dat ik zo’n dorpsgek ben die gelooft in ‘n gezonde economie.

    En mocht je ‘t perse willen weten, ik stem pragmatisch links-liberaal. Niet dat dat wat uitmaakt want ik schijn al te zijn ingedeeld bij een andere politieke ideologie.

    Heb ‘n goed weekend. Ik in ieder geval wel.

  23. @Roel, ik wens jou natuurlijk als mens met je hele pareá een nog beter weekend dan mij goede weekend.
    Ik hoop dat ik het verkeerd heb, maar ik heb toch de indruk dat jij onder een “gezonde economie”een e

  24. @Roel. Ik hervat …onder een “gezonde economie” een economie verstaat onder regiem van het door @Bruno reeds genoemde “rabiate kapitalisme”.
    Zo’n soort gezonde economie is voor mij een contradictio in terminis.

    En bij “pragmatisch links liberaal” kan ik me in Nederlandse verhoudingen alleen maar het D66 van Alexander Pechtold voorstellen.Die is in mijn optiek een draaikonterige rechtse patriciër,aanschurkend tegen de zwarte gedoog-coalitie.Van de frisse,kèrel!

  25. Ja ,Aleka heeft een chauffer en geen Mercedes.
    http://unews.pathfinder.gr/politics/oikonomikh-krish-kai-foroi-gia-mas-limoyzines-gi-aytoys.html
    jammer ik had haar liever gezien in een Volga, desnoods in een Lada. ik mis de Ladas en er is nieks mis mee als zij met zo een auto naar haar werk gaat. maar hellas , wij leven in griekenland en het E in het KKE zegt het. het is een griekse partij en Aleka is net zo grieks als alle grieken.
    ik weet zeker dat als griekenland aan de andere kant was Komunisme zou alsnog in griekenland op de griekse manier gaan.
    Maar kom op allemaal. geniet er van , en probeer te begrijpen het Griekse phenomen. een op afstand bestuurbare protectoraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *