Nog even over de gezondheidszorg

Nog 1 post en dan sluit ik het hoofdstuk over gezondheidszorg in Griekenland hier af. Gisteren heeft Minister van Volksgezondheid Dimitris Avramopoulos gereageerd op vragen van journalisten en ik wil u zijn antwoorden niet onthouden, want ze geven een goed idee hoe de man de realiteit benadert.
Avramopoulos vond de uitlatingen van de Amerikaanse ambassadeur (waarover ik gisteren berichtte) doelloos en vooral heel onfortuinlijk. Doelloos, want de procedures om de schuld af te betalen aan de Amerikaanse leveranciers zijn reeds gestart (dat zullen we dan maar geloven). Onfortuinlijk, want de Griekse regering is zich maar al te goed bewust van de situatie en regelt de zaken op de best mogelijke manier. Bovendien aanvaardt ze geen richtlijnen van anderen.
Wat betreft de betalingen aan het ziekenfonds: Avramopoulos spreekt van een samenloop van omstandigheden. De Nationale Gezondheidszorg betaalt tenminste al de laatste 10 jaar de ziekenfondsen uit per 3 jaar. Die periode van uitbetalingen begint nu (dat zullen we dan ook maar geloven).
Ook heeft de minister overlegd met het ministerie van Financiën en zullen de dokters en apothekers weldra worden uitbetaald.

Verder blijft de minister ontkennen dat er tekorten zijn aan medisch materiaal (steriele handschoenen, naalden, enz.) in de ziekenhuizen (ondanks het feit dat dokters dagelijks klagen over tekorten). Het ministerie van Volksgezondheid heeft de opdracht gegeven aan de directeurs van de ziekenhuizen om minstens een voorraad voor 15 dagen te hebben. Als dat niet het geval is, dan is dat een slecht beheer van de directie, niet van het ministerie (we moeten hierbij vermelden dat de directies worden aangesteld door het ministerie, uitsluitend op basis van politieke kleur en totaal niet op basis van ervaring).
O ja, en vanaf volgend jaar komt er een register waarin wordt bijgehouden welke leveranciers wat leveren. Dat is op dit ogenblik namelijk totaal niet duidelijk (het wordt in grote boeken geschreven, computers zijn nog verre toekomst).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *