Chaos

Van Rhodos tot Xanthi zagen we vandaag taferelen van een democratie in verval. Overal, maar dan ook overal werden de optochten vandaag verstoord en vaak gingen ze gewoon niet door. Overal werden de afgevaardigden van de regering weggehoond, weggejoeld, bekogeld met eieren, sinaasappelen en werden ze met verbaal geweld bedreigd. 28 oktober 2011 was “Ochi”-dag, een dag waarop het Griekse volk “Nee” zei tegen de politiek die tegenwoordig wordt gevoerd. Hoe allerlei politieke analysten dat gaan interpreteren een dag na de haircut, weet ik niet.

Maar het mag duidelijk zijn: het politieke systeem dat sinds de val van de junta in Griekenland is geïnstalleerd, is ocmpleet in verval. Het morel verval hebben we de voorbije jaren al gezien. Vandaag zagen we het fysieke verval.

In Thessaloniki zagen we dat het Griekse staatshoofd werd weggeleid. De reactie van de bevolking op zijn aanwezigheid was er één van agressie. We hebben het hier op de blog al wel vaker gelezen: wat is eigenlijk de functie van deze man, die goed wordt betaald, maar eigenlijk niets vertegenwoordigt? Papoulias, als persoon zelf, heeft nog gevochten tegen de nazi’s. OK, dat is zeker bewonderenswaardig, maar de Griekse bevolking heeft niet het idee dat Papoulis de voorbije jaren voor hen is opgekomen.

Aan de zijde van Papoulias stond vandaag Panos Beglitis, de minister van Defensie. Die wist op een bepaald moment niet wat te doen en overlegde met het hoofd van de ordediensten. Waarschijnlijk probeerde men een conflict te vermijden met de demonstranten en na een telefonisch onderhoud met de premier werd besloten om de optocht af te gelasten. De actievoerders namen plaats op de eretribune en zagen een kleinere optocht. Totale anarchie eigenlijk, en een actie die de politici veel meer pijn zal doen dan het geweld dat je constant op het Syntagmaplein te zien krijgt.

En die premier, de man die toch wel die land aan het leiden is, waar was die precies? Die zat samen met de Socialistische Internationale in Agios Nikolaos op Kreta, waar hij zijn hoofd aan het breken was over de Arabische Wereld. Op een nationale feestdag van zijn land! Mij lijkt het dat de man zijn prioriteiten niet helemaal op een rijtje heeft, of zijn volk niet door heeft. Het was toch duidelijk dat je vandaag problemen kon verwachten? Georgos, een gouden raad: zorg dat je op 17 November aanwezig bent, want het gaat hier warm worden!

In Athene ondertussen, speelde de Atheense fanfare met zwarte rouwbanden rond de instrumenten gebonden, ondanks dreigementen van de burgemeester dat dit tot disciplinaire maatregelen zou leiden en wellicht ook tot ontslag. Leerlingen paradeerden met zwarte rouwbanden en toen ze voor het podium marcheerden waarop minister van Onderwijs Diamantopoulou hen overschouwde, staken ze de gebalde vuisten in de hoogte met daarin de zwarte rouwband. Diamantopoulou bleef onbewogen. Op andere plaatsen draaiden de leerlingen het hoofd weg van de eretribune, als teken van protest.

Verder in heel Griekenland kwam het tot conflicten. Een greep uit de protesten (o ja, ziet u gemaskerden bij de protestvoerders?):


Het staatshoofd verlaat zijn post


Tripoli – Peloponnesos – waar minister van Justitie Papaioannou aanwezig was


Chalkidiki – Leerlingen draaien hun rug naar de eregasten


Pyrgos – Peloponnesos


Heraklion – Kreta


Kalamata


Athene – Leerlingen houden de rouwband in de hand


Trikala – PASOK parlementslid krijgt een slag in het gezicht


Patras

3 thoughts on “Chaos

  1. ti na poyme; h ellada poylh8hke gia na kerdisoyn ta lamogia! sto diaolo na pane – gamo to soi toys

  2. Dit geeft goed weer wat een volk doormaakt.
    En hoe ‘dun’ een democratie kan zijn.
    Onbegrijpelijk dat dit nog steeds niet tot de Griekse politici lijkt doorgedrongen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *