Legertop vervangen

Het is niet zo ongewoon, maar toch. Gisteren heeft minister van Defensie Beglitis (u zag hem afgelopen vrijdag aan de zijde van president Papoulias in Thessaloniki) de hele legertop van Griekenland vervangen. Grondtroepen, luchtmacht en zeemacht krijgen allemaal nieuwe bevelhebbers.

Er is verder weinig bij gezegd, maar deze beslissing voedt vele theorieën:

  • sommigen beweren dat Beglitis zeer ontevreden was over de reactie van de legertop na de ongeregeldheden naar aanleiding van de nationale feestdag afgelopen vrijdag. Lijkt me een beetje ver gezocht, want uiteindelijk wordt op dergelijke evenementen de politie ingeschakeld en niet het leger.
  • anderen zeggen dan weer dat PASOK nu pionnen op strategische plaatsen zet in geval er grote sociale onrust gaat uitbreken. Klinkt heldhaftig, natuurlijk.
  • en dan zijn er nog die beweren dat de vrees bestond dat er een staatsgreep zou worden gepland door het leger, en dat het vervangen van de legertop deze plannen zou dwarsbomen.

We kennen ondertussen de complottheorieën die in Griekenland altijd worden gesmeed, maar het blijft merkwaardig dat de verandering net nu wordt doorgevoerd. Vreemde timing, op zijn minst.

2 thoughts on “Legertop vervangen

  1. over dat laaste ,ze weten zelfs uit welke amerikanse institut de informatie komt. een deel van de leger die Gap en de vrienden niet onder controle heeft. vergeet niet er is ergens in athene is een straat ter eere van de Stratiotikos syndesmos. dat is in nete grieks een junta. een miliatire beweging is niet altijd negatief als een junta.
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82

  2. Aan de politieke elite in Griekenland; maak u vooral geen zorgen, Europa heeft steeds een belangrijke troef achter de hand namelijk: http://www.eurogendfor.eu/. Als er één overheidsdienst net performanter is geworden ten gevolge van de maandenlange protesten zijn het de politiediensten wel, in het bijzonder diegene de openbare orde in stand moesten houden en dit allemaal dankzij hun Europese collega-leermeesters! Nu de rest nog van het publieke apparaat en we zijn eindelijk op de goede weg! Leve de Europese integratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *