De opstand van 17 november 1973

Diegenen die deze blog al een tijdje volgen, weten dat vandaag, op 17 november, de opstand van de Polytechnio tegen de militaire junta in 1973 wordt herdacht. Diegenen die niet weten waar het precies om gaat, kunnen lezen wat ik in 2005, 2006 en 2007 heb geschreven.
Dit jaar is het niet anders dan de vorige jaren. Er zal vandaag weer een flink kat-en-muisspel ontstaan tussen de “bekende onbekenden” (zo worden de oproerkraaiers van Exarcheia in de media hier genoemd) en de politie. De “anarchisten” jutten de politie op, steken vuilnisbakken in brand en trekken zich terug in de gebouwen van de Polytechnio (dat is de universiteit, niet ver van het Nationaal Archeologisch Museum”), waarbij ze zich beroepen op het asiel dat op het grondgebied van de universiteit geldt.
Aan de universiteit van Thessaloniki geldt dat asiel dit jaar niet, omdat er constant misbruik wordt van gemaakt en omdat er heel veel vandalisme wordt gepleegd op de eigendommen van de universiteit.
En straks, om 15u, zal er weer een optocht zijn, die eindigt voor de ambassade van de Verenigde Staten. De vorige jaren ging dat steeds gepaard met relletjes en waren de slogans tegen de oorlog in Irak niet van de lucht. Nu de verandering van de wacht in Washington er zit aan te komen, zal het er misschien iets minder bits aan toe gaan vandaag, maar dat valt nog af te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *