Bizarre enquête

80% van de Grieken heeft een positieve mening over Loukas Papadimos, volgens een enquête. Er zijn er een aantal geplubliceerd afgelopen weekend, maar de trend lijkt overal dezelfde. De Grieken denken dat Papadimos hen wellicht uit het moeras zal redden.

Een zeker naïviteit kunnen we de Grieken wel aanwrijven. Er zijn er dus velen die denken dat een aantal van de besparingsmaatregelen zullen worden teruggeschroefd. Ze weten dat er moet worden bespaard, en ze zijn ook bereid om dat te doen, maar ze hopen dus dat de besparingen minder drastisch zullen worden.

Alsof Papandreou het was die in zijn eentje deze besparingen beslist had en dus verantwoordelijk is voor het beleid. OK, het volk was Papandreou moe. De man raakte niet altijd uit zijn woorden en deed bijna altijd het tegenovergestelde van wat hij zei. Maar het is schieten op de pianist. Het beleid werd al langer niet meer in Athene uitgestippeld, maar met de komst van Papadimos zal dat alleen nog duidelijker worden. Alleen zal het blijkbaar even duren voor alle Grieken daarvan doordrongen zijn.

Er zijn namelijk al brieven aangekomen bij de premier vanuit Europa, waarin alle partijleiders, of toch op zijn minst van de partijen die in de regering zetelen, wordt opgeroepen om een handtekening te zetten uit het beleid dat moet worden gevoerd. Wat bijvoorbeeld ook in Portugal is gebeurd. Daar hadden ze een half jaar geleden verkiezingen omdat de bevolking de linkse regering van Socrates niet steunde in het beleid dat die voerde. De oppositie komt aan de macht en voert net hetzelfde programma uit, want beide partijen hadden zich daartoe verbonden.

Zo wordt democratie natuurlijk niet meer dan een zondags tijdverdrijf. Antonis Samaras probeert nu hardnekkig om de Grieken te overtuigen dat hij niet achter het beleid van het memorandum staat, terwijl zijn partij nu wel in de regering zit die precies dat beleid uitvoert. Waarschijnlijk met de ijdele hoop dat hij de komende verkiezingen zal winnen. Surreëler moet het niet worden.

Maar er is natuurlijk wel een boodschap uit die enquêtes te halen. Het Griekse volk wil dat de partijpolitieke spelletjes eindelijk gaan ophouden en dat de politici echt eens iets voor het land gaan doen, in plaats van enkel voor hun eigen achterban.

Ook hebben we al geruchten gehoord dat er nog meer besparingen zitten aan te komen. Wat de bedoeling daar van is, is me niet duidelijk. De speciale belasting die via de elektriciteitsrekeningen wordt geheven, zal totaal niet het verwachte resultaat opbrengen. OK, lang niet iedereen heeft de rekening al in de bus gehad (wij bv. nog niet), maar er zijn ook meer en meer mensen die openlijk rebelleren en niet gaan betalen, gewoon omdat ze het geld niet hebben. Tot nu toe is al 42 miljoen euro opgehaald op deze manier, terwijl men had gebudgetteerd dat er 2 miljard euro in de Griekse schatkist zou komen via deze belasting.

6 thoughts on “Bizarre enquête

  1. IK schreef al eerder over een enquête.De conclusie daaruit was dat 79% van de Griekse bevolking het huidige griekse politieke bestel en haar politici NIET als de hoofdoorzaak van de steeds erger wordende,door hun “spelletjes” veroorzaakte en steeds verder in de maatschappij doorvretende,noodsituatie, ziet.

    Dit lijkt mij toch redelijk haaks te staan op de conclusie, welke jij in de op één na laatste alinea van je bovenstaande posting trekt.Misschien dat je de goedheid zou willen hebben om uit te leggen hoe deze zaken met elkaar te rijmen zijn.

    In tegenstelling tot jouw visie denk ik dat de beide grote blokken zich onder het toezicht van de wereld voor een ouderwets rondje rousfeti opmaken.

  2. Niet enkel besparingen maar ook nieuwe en verhoogde belastingen!

  3. Hm, als het waar is wat in dit artikel staat, dan is deze 3de generatie van Papandreou die naam meer dan waardig. Sluw als zijn vader en grootvader!

    @Aleko, wat die enquête betreft: de vraag is een beetje misleidend. Er werd namelijk gevraagd wat op dit moment het grootste probleem van Griekenland is. De ondervraagden mochten vrij antwoorden. Uiteraard zal iedereen dan eerst de economische problemen vernoemen. Je komt daar ook niet onderuit. Voor een observator die wat afstand kan nemen, is de politiek misschien wel de grootste oorzaak van de problemen, maar dat was eigenlijk niet de vraagstelling. In ieder geval: 29% van de Grieken vindt de politiek op dit moment het grootste probleem in dit land.

  4. Sluw zo als zijn opa die de bijnaam papatzis had.en een papatzis van de spel Edo papas ekei papas ,pou eine o papas ,is synonym van bedrieger.
    enquetes. in italie is ook zo een. vrouwen moesten zeggen of ze seks met Berlusconi zou willen hebben. 30% zei ja de andere 70% zei ,alweer??
    Volgens Samaras Februari verkiezingen. maar de troika en de eu kan dat weer tegen houden om de volgende schijf geld te geven.
    Idomen!! geduld, alles gaat volgens planing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *