Feestelijk Athene

Kerstmis in Athene heeft voor mij altijd iets geforceerds gehad. Kerstmis is traditioneel een feest dat in Griekenland niet zo fel wordt gevierd zoals in het noorden van Europa. Dat heeft als gevolg dat het feest hier wel erg Amerikaans aan doet (nu ja, dat verschijnsel zien we natuurlijk overal wel meer).

Kerstmis is vooral een consumptiefeest. We moeten eten, cadeau’s kopen en vooral consumeren! Griekse handelaars halen normaal tot 30% van hun jaarlijkse omzet in de maand december, volgens statistieken. Dat was vorig jaar al niet het geval, en het zal dit jaar zeker niet zo zijn. Grieken moeten nu een extra taks op onroerend goed ophoesten voor 2011, een speciale solidariteitsbelasting betalen, en er wordt ook nog eens in de maandlonen gesneden, als je tenminste al niet werkloos bent.

Bovendien staan in het centrum van Athene heel wat zaken gewoon leeg. Dat geeft natuurlijk geen feestelijk beeld. Daar heeft burgemeester Kaminis nu iets op gevonden. In samenwerking met de School voor Schone Kunsten van de Universiteit van Athene gaat de gemeente aan de kunststudenten vragen om kunstwerken aan te brengen op de vitrines van de gesloten zaken. Nu zie je namelijk een lege zaak, met onbetaalde rekeningen onder de deur geschoven, vol stof, met affiches en graffiti op de ramen.

Dus een likje verf er over, en we kunnen lekker gaan feesten? Gaan ze de daklozen dan ook uit de straten verwijderen? Of gaat Kaminis die misschien allemaal een kerstmankostuum aantrekken? Ik snap de burgemeester wel, maar het is eigenlijk wel erg hypocriet om de gevolgen van de crisis te verbergen achter kunstwerken. Ik ben opgegroeid met een kerstmis waar je wel eens dacht aan de minderbedeelden, en je hoorde al wel eens de slogan “nodig eens een eenzame uit”, zij het misschien allemaal niet echt van harte. Dat hoor je nog wel, maar eigenlijk gaat het bij kerst enkel nog om consumeren. En in een land waar consumptie flink is teruggevallen, is dit voor mij het toppunt van hypocrisie.

5 thoughts on “Feestelijk Athene

  1. En nog een extra maatregel om de Griekse hoofdstad nog wat feestelijker te maken: de bankjes op de pleinen in het centrum worden verwijderd, zodat de daklozen er niet meer kunnen op slapen.
    Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil, nietwaar?

  2. Κανγκελα-ριος, Avramo is nu minister van Defensie. de reden dat de bankjes zijn verwijdert is omdat nu de daklozen bij de kazernes gaan slapen. en dromen!!!

  3. Al dat geforceerd feestgedoe zal de mensen nog dieper toen wegzinken in hun uitzichtloze situatie.

  4. Het is zeker hypocriet als je etalages vult met kunst om te verbergen dat winkels leeg staan. Ik denk dat dit niet te verbergen valt of tegen te gaan is. Je kunt het dan ook zien als een plaats waar kunstenaars hun werk kunnen tonen. Anders kost het hun ook geld om ergens te exposeren. In Nederland zie je het nu ook veel. Steeds meer leegstaande winkels en kantoren worden gebruikt als expositieruimte.En dan niet alleen met als doel de verkoop, maar gewoon het te laten zien.

  5. een andere kant van de feestelijke athene. Hij heeft schulden aan de griekse belasting dienst voor meer dan 1.5 mlnen euros, maar toch hij strooit de bloemen aan de voeten van ex plumber-John mr Remos. hij is gearesteert en hoop ik dat ipv zijn personeel niet te betalen nu hij zo kal wordt geploekt en een voorbeeld wordt gegeven aan alle andere griekse eikels. ooit is van laag begonnen ,bij ons in de buurt in Nea Ionia. Lakis gavalas. vraag ,zou de handboeien bekleed met een rode nep bont zijn geweest?? ik weet het dat meer voor de show is de hele aktie maaar je moet ergens beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *