Wordt het gewelddadig?

Vreemd wel, dat er gisteren in de Griekse straten nauwelijks reactie kwam op de uitspraak van het Internationaal Strafhof in den Haag. Er zijn tijden geweest dat de Grieken zich massaal wisten te mobiliseren voor de Macedonische kwestie. Dit keer dus niet. Misschien hebben ze andere katten te geselen, of misschien is de hele naamkwestie uiteindelijk toch niet zo belangrijk als de crisis die nu zo veel slachtoffers maakt en vinden ze het nu de moeite niet meer om voor op straat te komen.

Waar ze wellicht voor op straat komen, is de herdenking van het neerschieten van Alexis Grigoropoulos op 6 december 2008, nu net 3 jaar geleden. Er is helemaal niets aangekondigd, er staan ook geen betogingen op het programma, maar dat betekent niet dat er niets gaat gebeuren.

3 jaar geleden stond het centrum van Athene in brand en sprak iedereen van de verloren generatie die haar frustratie op die manier wilde uiten. Dat is natuurlijk niet veranderd, integendeel, het is alleen maar erger geworden. De toestand voor de jongeren in Griekenland was 3 jaar geleden redelijk uitzichtsloos. Maar met een werkloosheidsgraad van boven de 40% is het er niet op gebeterd. De frustratie en het missen van een toekomstperspectief zal zich wel eens wreken. Misschien vandaag? Het zou me niet verbazen.

10 thoughts on “Wordt het gewelddadig?

  1. Van jongeren gesproken .MEGA gaf eergisteren een reportage over jonge mensen die de steden ontlopen en terug naar het land trekken .Het was vooral te doen in N.Gr en nogal inventief ondernemende jonge mensen die zowat serren,alternatieve landbouw,viskwekerijen,enz plannen.Ik weet niet of ze naar spelden in de hooimijt gezocht hebben ,of alles opgezet spel was maar het gaf zo een lichtpunt voor uitzichtlozen.

  2. 6-12-08 ενα ατυχες περιστατικο!!zou Pakis nog weten??Griekse politie,To serve en protect. Στην υπηρεσια σας και για την προστασια σας. .
    Μπατσοι ,γουρουνια η δολοφονοι;;

  3. @Bruno.Neen, lijkt me.Het wordt niet gewelddadig meer, en er wordt ook niets meer gevierd.Griekenland en de bevolking zijn murw gebeukt en wachten alleen maar op de volgende klappen.De knariepiet heeft zijn signaalfunctie vervuld.De stormloop op het 17/27 bastion Europa is in volle hevigheid losgebarsten.De dollar als reservemunt voor de hele wereld moet ten koste van
    alles in stand blijven.We worden in de komende maanden inclusief de onzalige euro, gewoon platgewalst en doodgedrukt in het pokerspel van het grootkapitaal.Europa inclusief Griekenland eindelijk echt één, in armoede en chaos.

  4. @Bruno.Ja inderdaad.Maar ik vind je reactie helaas politiek gezien volledig “beside the point”.En dat weet je je zelf ook wel.

  5. Euh heren – er is geen nood om hier op de man te gaan spelen. Het is Bruno’s blog en laten we het vooral vriendelijk houden

  6. Ik begrijp @Aleko’s reactie wel – maar ik wil de blog graag zo Grieks mogelijk houden. Dat is de materie die ik ken, en ik wil ook niemand vervreemden die hier al langer komt. Europa heeft inderdaad een probleem, met een centrale bankier en 2 staatshoofden die lid zijn van de Trilateral Commission.

    Voir mij is het interessanter hoe de Griek gaat overleven (ja, ik ga dan voorbij aan het volledige plaatje). De markt ligt helemaal plat – handelaars kunnen geen stock meer in slaan als ze vooraf geen cash geld op de tafel leggen. Kopen op krediet behoort tot het verleden. Misschien gaan we wel weer naar ruilhandel.

  7. Tsja @Sakis, die kwestie van “op de man spelen etc.” is hier al meerdere malen aan de orde geweest.Het is misschien een dun lijntje wat wél en wát niet.Ik meen begrepen te hebben dat hier – godzijdank – veel ruimte is voor “ieder vogeltje …” en “in het huis mijner vaderen …”.

    Ik “reil en zeil” in mijn Friese Kajk over het
    nogal ruwe IJsselmeer, vanuit Skarl of Starum,
    nogal scherp aan de wind, en vang zo af en toe ook nog een lekker brakwatervisje.Ik doe dat omdat dat volgens mij zo moet en omdat het in deze vreselijke tijd ook niet anders kan.
    Vriendelijkheid als stijlvorm vind ik op dit ogenblijk erg ongepast.
    Vrij zeker meen ik te weten dat @Bruno op grond van zijn administrateurs-funktie van deze blog enig primaat over vorm of inhoud van de “comments” hier zou willen opeisen.

  8. het woordje “niet” ontbreekt in de laatste alinea;vul zelf de plaats maar in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *