Dickens in Griekenland

Charles Dickens, de schrijver die de miserie van de Britse armoede perfect wist te omschrijven, zou zo stilaan wel inspiratie vinden in Griekenland. Iets meer dan een eeuw geleden was er al een Griekse schrijver die dezelde thematiek aansneedt: Alexandros Papadiamantis.

Ik heb het dan niet over de zelfmoordcijfers. Tot een paar jaar geleden lagen die het laagst in Griekenland: gemiddeld 2,8 Grieken op 100.000 inwoners beroofden zichzelf van het leven tot voor een paar jaar. Nu is dat cijfer verdubbeld en spannen de Grieken de kroon in Europa.

Ik heb het ook niet over de leerlingen die in de scholen flauwvallen omdat ze niet genoeg te eten krijgen. Een paar maanden geleden had ik er al met de nodige aarzeling over geschreven. Wat toen een verzonnen verhaal bleek, is ondertussen overal in Griekenland waarheid aan het worden. Ik heb het ook niet over leerlingen die thuis hun huiswerk moeten maken bij kaarslicht omdat de elektriciteit afgesloten is omdat hun ouders de speciale belasting niet konden betalen (mijn vrouw heeft er zo 2 in haar klas – de leerkrachten zamelen geld in opdat de ouders de belasting zouden kunnen betalen zodat ze tenminste elektriciteit in huis hebben).

Nee, ik heb het over het kleine meisje van 4 die vorige week in de kinderopvang tevergeefs op haar moeder wachtte. Toen de opvangmoeder ongerust werd, en niets van de moeder hoorde, doorzocht ze de zakken van de jas van het kindje. Daar vond ze een briefje: “Ik zal niet terugkomen om Anna op te halen. Ik heb geen geld, ik kan haar niet grootbrengen.”.  Het kindje word nu opgevangen door SOS Kinderdorpen, een VZW die tot voor kort subsidies kreeg om vooral kinderen op te vangen uit gezinnen waar ze dagelijks werden blootgesteld aan geweld. De alleenstaande moeder van Anna was haar job kwijtgeraakt en was in paniek geraakt.

Een aantal andere Grieken, die hun geld veilig hebben staan buiten Griekenland,  zullen er dit jaar met kerst niet minder kalkoen om eten.

4 thoughts on “Dickens in Griekenland

  1. Wat een verhaal. Met jou hebben we hier in Giekenland Dickens niet nodig. Ik zet je verhaal op m’n facebook pagina.

  2. ik hoorde de arts van Artsen zonder grenzen ,die nu melk zijn aan het verzamelen voor de kinderen. hij heeft dat begonen omdat een kind hem vroeg of de Agios Basilis ook melk kan brengen.
    maar goed ik ben benieuwd waneer de griekse volk enkele van de politici gaat ophangen. even tussen door gehoord hoe veel milioenen en huizen op hun naam hebben.
    ps. Papadiamantis meester in de gebruik van de griekse taal. prachtig.

  3. Ik weet wel dat deze blog niet over Belgie gaat, maar als je hoort waarom ze nu in Vlaanderen gaan staken… Echt schandalig. Van mijn schoonzus (lerares in Thessaloniki) hoor ook van die verhalen over kinderen die met een lege maag in de klas zitten.

  4. Het klinkt inderdaad belachelijk, he @Peter? Ze zullen in België wel vinden dat ze reden hebben, en misschien zijn ze daar bang dat de zaken ook zo gaan ontsporen zoals hier… Maar hier beginnen de Grieken ondertussen meer dan reden genoeg te hebben om te staken. Niet dat het nog iets gaat uithalen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *