Hoofd van Financiële Politie ontslagen

De voorbije weken leek SDOE, de Griekse “financiële” politie, die achter grote belastingontduikers aan gaat, goed werk te leveren. Heel wat grote vissen kwamen in he vizier en werden gearresteerd (OK, ze werden vrij snel weer vrij gelaten, maar het gaf in ieder geval de indruk dat de overheid eindelijk achter de figuren ging die er voor zorgen dat Griekenland steeds maar tekorten op zijn budgetten heeft omdat er niet genoeg belastingen worden geïnd.

Maar het liep allemaal niet zo lekker achter de schermen. Midden oktober nam de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, Diomedis Spinellis, ontslag. Spinellis was een expert in computersystemen die belastingontduiking kon opsporen. Hij had een programma ontworpen dat kon gesmokkelde brandstof (waar dus geen BTW wordt op betaald) terecht komt. Het systeem heet Hefaistos. Spinellis gaf als reden dat er tegenwerking was waardoor hij de belastingen niet kon innen via dit systeem.

[ Rond dezelfde periode dat Spinellis ontslag nam, had minister van Financiën Venizelos nog gezegd dat er een lijst zou worden gepubliceerd van de grote belastingontduikers, maar die lijst is er nooit gekomen – maar dit terzijde. ]

Vorige week kondigden 2 aanklagers in fraudezaken hun ontslag aan, omdat ze vonden dat er druk werd uitgeoefend op de regering om hen tegen te werken. Na heel wat druk van de minister van Financiën, besloten de 2 op hun post te blijven.

En nu deze week wordt het hoofd van SDOE, Giannis Kapeleris, ontslagen voor Evangelis Venizelos. Kapeleris had gezegd dat de boetes op gesmokkelde brandstof niet mochten worden geïnd omdat het systeem, Hefaistos, niet correct werkt (er zouden bugs in zitten) waardoor heel wat kleine bedrijven onrechtvaardig extra boetes zouden moeten betalen die niet juist waren. Door deze beslissing van Kapeleris loopt de staat 15 miljoen euro aan inkomsten mis. Kapelaris had dit al een hele tijd geleden aangegeven en de 2 aanklagers die hadden gedreigd met hun ontslag, waren net diegenen die de zaak moesten onderzoeken.

Aan u om de verbanden te zoeken. Het is een kluwen. De uitkomst is wel dat er heel wat belasting niet kan worden geïnd door een aantal onduidelijke zaken. Kan Europa dat kluwen niet eens komen ontwarren, in plaats van ons te komen vertellen dat we nog minder zullen gaan verdienen?

 

3 thoughts on “Hoofd van Financiële Politie ontslagen

  1. is het niet zo dat Kaperleris ex chief van Sdoe is?? hij was nu secretaris general van de Douaniers toch?

  2. Ah, was hij dan weggepromoveerd bij SDOE? In ieder geval een erg vreemde historie en het geeft de Grieken alleen maar meer argwaan dat het met die strijd tegen belastingontduiking nooit goed komt.

  3. welke van alle gebeurtenissen in griekenland zijn niet vreemd??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *