Alle heiligen zwemmen

Als goede katholieke Vlaming denk ik er inderdaad wel eens aan dat het op 1 November Allerheiligen is. Dat feest, waarbij de doden worden herdacht, bestaat niet in Griekenland (en dus ook de bijbehorende herfstvakantie niet). Hier dus geen grijze dagen vol mist, met mensen die door de kerkhoven dwalen, op zoek naar de zerk van hun dierbare overledenen, met een pot chrysanten in de handen.
Het was afgelopen weekend erg moeilijk om me dat beeld nog eens voor de geest te halen trouwens: het leek hier namelijk wel volop zomer. We haalden ongeveer 30 graden, het was vrij vochtig en mensen zaten aan het strand. Er waren genoeg dapperen die zelfs zwommen! En om het zomerbeeld compleet te maken, was er een grote bosbrand in het beschermde Strofylia-bos nabij Patras (we weten nu al dat de brand is aangestoken door grondspeculanten, want een nabijgelegen klooster heeft de grond opgeëist).
Ik weet het, u mag dan misschien uw twijfels hebben bij de opwarming van de aarde, maar 30 graden in Athene op 1 november is dus wel 8 graden te warm voor de tijd van het jaar. Als je dan ook nog eens bedenkt dat er in oktober geen druppel regen is gevallen, dan begrijpt u wel dat we ons lichtjes zorgen beginnen te maken voor de komende zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *