Te huur: Akropolis

Melina Mercouri draait zich om in haar graf, zo veel is zeker. Ex-minister en voltijds clown Gerasimos Giakoumatos, minister van Gezondheidszorg in het kabinet van Kostas Karamanlis, beweerde gisteren op de radio dat Griekenland de Akropolis maar moet verhuren om geld in kas te krijgen (u zag het wellicht al in één van de tweets). En het zou niet eens bij de Akropolis blijven: voor de gekke dokter uit Kefalonia mogen alle archeologische sites verhuurd worden.

Giakoumatos  zou dat helemaal niet vernederend vinden voor Griekenland. Hij vindt het veel vernederender dat de toeristen voortdurend voor gesloten deuren staan, of dat Griekenland naar geld moet gaan bedelen om te overleven.

Voor Giakoumatos is het beter om op die manier geld te vinden, in plaats van alsmaar meer te snijden in de salarissen. Populisme op zijn best.

Miranda Xafa, een Griekse die nog voor het IMF heeft gewerkt, vindt dit een uitstekend idee. U maakt er zelf maar uw bedenkingen bij.

15 thoughts on “Te huur: Akropolis

  1. Λυγμενα παιρνει ο Μακης;;

  2. het zou een ooi zomer bioscoop kunnen worden!! met een Everest aan de eine kant en een Goodys aan de andere kant. behalve als de Big M meer geld geef.

  3. Zo gek is het nu ook weer niet: ze zouden toch de uitbating aan een prive-onnderneming kunnen overlaten tegen een vast bedrag. Op die manier kan het land er nog aan verdienen in plaats van enkel kosten op te lopen. Hetzelfde gebeurt toch min of meer met de luchthaven, de Attiki Odos, de Rio-Antiriobrug, … in feite op alle plaatsen waar de dingen wel marcheren…

  4. Ik speel nu een beetje de advocaat van de duivel @Hans, Maar met dezelfde filosofie zou je kunnen zeggen dat ze dan maar gewoon de werking van de hele staat overlaten aan een privé-onderneming (ze zijn er al wel mee bezig), want ze hebben er een flink zootje van gemaakt.

    In ieder geval moeten we er niet meer op rekenen dat de Parthenon-friezen gauw terug zullen komen.

  5. Goody’s, McDonald’s? Waarom niet verhuren aan een winkelketen? Tik even “akropolis shopping mall” in google in, en je vindt er eentje in Kolkatta, India, en zelfs een heuse keten in de Baltische staten 🙂

  6. Tja @Bruno dan beland je in de discussie over wat de staat zelf moet doen, wat ze kan uitbesteden en wat ze in samenwerking kan doen… ik zie geen reden waarom bv de uitbating van musea en sites niet gedeeltelijk door een gespecialiseerde onderneming kan gedaan worden, zeker nu blijkt dat het land zelf simpelweg, om welke reden dan ook, niet in staat is om de sites open te houden of de mensen van PAME van de rots te houden… maar met al die (crypto)communisten op deze blog zal ik daarover maar geen boom opzetten (grapje, don’t shoot me).

    Maar ik lees net dat ze nu ook het innen van belastingen gaan uitbesteden aan incassobureau’s – dat vind ik eigenlijk veel erger dan de uitbating van de Akropolis?

  7. Uitbesteden is geen garantie op succes je.
    Of het nu om de αττική οδός of iets anders. Dit is gewoon proberen om de echte oorzaak van alle miserie verborgen te houden.

  8. @Hans.Dat crypto- mag je bij mij wel weglaten.Ik ben een echte, ik bedoel een échte pure idealistische communist van het zuiverste water.Van vóór hun voortijdige zondeval en corruptie dus.Alleen dat te pas en te onpas sneren naar PAME gaat me wel eens de keel uithangen.

    Ik begin me zolangzamerhand toch af te vragen hoelang Griekenland en de “grieken” hier(crypto-Kapitalisten?)nog zo hoog te paard kunnen blijven zitten en in hun doodsstrijd, defacto de EU,ECB en IMF,kortom Europa en de rest van de Wereld in een apocalyptische va banc gijzeling weten te houden met als enige troefkaart het in elkaar laten storten van het huidige wereldwijde monetaire systeem.

    Of worden ze daartoe gedoogd/gebruikt/opgezet door “Amerika” dat in hún doodsstrijd alles op alles zet om de wereldmachtschtsverhoudingen – nu het net nog kan en de situatie gunstig lijkt – nog eens in hun voordeel te herijken, en geruggesteund door hun grote eigen en nog te confisceren goudvoorraden een Bretton-Woods II,met de VS en kompanen voor de volgende vijftig jaar, als leading nation en dito currency op de Wereld af te dwingen.

    Het is maar een ideetje @Hans!

  9. Denk nog even met me mee @Hans:”Ze”(je weet wie ik bedoel), krachtig geholpen door de ratings-troïka, hebben de internationale geldwereld sedert 2008 doelbewust en stelselmatig overspoeld met sub-prime toxic assets.Daar was niet eens zoveel druk voor nodig;”we” wilden in onze greed die hoogrenderende producten maar wat graag hebben.

    De eerste golf van het bommentapijt heeft de wereld al flink aan het wankelen gebracht.Het grootste deel van de clusterbommen prijkt nog steeds onherkend, lees onerkend, op de postieve
    zijde van de bankbalansen, ready to blow.

    De twee grote M.O. oorlogen werden met een succesvolle instabilisering beëindigd met veiligstelling van de economische belangen.De Arabische Lente werd vakkundig doodgedrukt en naar verdere/nieuwe afhankelijkheid geleid.De band met de reeds foute Arabische landen is stevig aangehaald( zie hun wapenorders in de VS).

    Israel,Syrië en Iran worden zorgvuldig klaargestoomd om als lont in het kruitvat te dienen.

    Het sluitstuk in dit eindspel naar B.W.II is
    het trotse Griekenland dat zich binnen enkele weken/maanden gaarne aandient, cq gretig gebruikt wordt om als mega-toxic-asset het pad naar een nieuwe(dus oude)wereldorde te effenen.

    Hellas:Demokratie gemaakt,demokratie gebroken.
    So it goes!(Slaughter House Five, K.V.)

  10. Prachtig idee, maar ik zou verder gaan. De Berlijnse muur is per brok verkocht.
    Dus breek af die ruine in Athene en verkoop ze per 100 gram. Misschien kunnen de Saoudi’s of de Chinezen het hele lot opkopen en in hun achtertuintje heropbouwen.
    In de plaats kan een beeld van de premier komen, dat, gesponsord door Duracell wuift naar het gepeupel of onzin uitkraamt tegen een vastgesteld bedrag (dit mooi in de traditie van de Pythia in Delphi)

  11. @Penimeni, als het een beeld van Papandreou is, dan moet het wel bewegen op ‘green energy’ – want dat was toch onze toekomst hier?

    @Aleko: ik ben het wel grotendeels eens met je tirades tegen het internationaal monetair systeem, maar dat is voor GR toch maar een bijkomende handicap – ze (of eigenlijk “we”, want na 11 jaar hoor ik er wel bij denk ik) moeten eerst, en ook, ons eigen huis op orde stellen.

    En die PAME-mannen, tja, die geven daar allemaal niet om hoor, wat je ook beweert. Zoals je weet is mijn buur, waar ik een goede burenrelatie mee heb, in het KKE-bestuur. Hun discours gaat enkel om de lokale privileges en rel schoppen.

  12. Ik ken ook een paar PAME-activisten. Fijne lieden, daar niet van, en goed gezelschap om de rembetadika-tenten af te schuimen. Maar ze zitten zo verschrikkelijk vast in hun ideologie. Alleen als Aleka het heeft gezegd, is het goed. En een samenwerking met andere linkse krachten willen ze niet. Daar zijn dan misschien wel historische redenen voor, maar die liggen ondertussen toch al vele generaties achter ons. Dat mogen we toch wel stilaan achter ons laten, dacht ik.

  13. aleen het feit dat Aleka (Caretta-Caretta)
    hebben ze gekozen zegt genoeg. alsof ze niet Florakis hebben ze gekent.na Charilaos Florakis is de partij ten onder gegaan, zelfs die Bogiopoulos wie zijn boek een best seller is geworden komt zo arrogant over.

  14. @Hans.Na elf jaar Griekenland en hier ook al weer een aantal jaren meelezend en produktief deelnemend; met een aantal van de scherpste- en diepzinnigste analyses van ooit over Griekenland en de Grieken op je naam, zou je toch echt beter kunnen en moeten weten.Dit land is echt pleite en het punt van “ons eigen huis op orde stellen” al lang ver en ver voorbij.Dat gaat van z’n leven niet meer lukken.Je weet en ziet zó veel en je liefde is zó groot dat het mij onbegrijpelijk voorkomt dat je dit niet onder ogen kunt of durft te zien.Er komt binnenkort echt “een andere heer” in het huidige Griekenland(hij is er feitelijk al;zeggenschap over eigen land is nu een snel aflopende zaak).Dié internationale discussie volg je, naar ik aanneem, toch ook wel?

    Dat je weer aan de crux van mijn betoog volledig voorbij loopt vind ik jammer.Los van jouw “zelf orde op zaken stellen”,waar ik het als uitgangsdoctrine natuurlijk deels mee eens ben, zal juist Griekenland gebruikt worden, laat zich gebruiken door haar internationale wanhoops-diplomatie/pokerspel; om het te ver afgesleten laat-kapitalistische geldsysteen omver te gooien om daarna nieuwe machtsverhoudingen te creëren. Griekenland is echt “of essence” in het grote schaakspel.Loop nu eens een keer níét om dit aspect van de ongoing moderne Griekse tragedie heen.Please!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *