Perziken

Excuses voor diegenen die het Grieks niet machtig zijn, maar dit filmpje moest ik hier toch wel kwijt. Onderstaand fragment komt uit een documentaire van 1983 die zegt dat PASOK het land in de vernieling helpt door te zorgen dat er geen landbouwproducten meer worden geproduceerd, terwijl het land alsmaar meer subsidies opslorpt van de EEG (toen nog). ‘t Is een beetje een ingewikkeld verhaal voor diegenen die het allemaal niet gevolgd hebben, maar de PASOK-politiek uit de beginjaren was de kiem voor het verval van Griekenland.

8 thoughts on “Perziken

  1. wij probeeren die tijd te vergeten en je komt met een stukje uit deze oude film. 83 dan is de politicus op de balkon een Pasokos. toe waren andere problemen. de boer had zijn subsidie van de eu en de milionen grieken in de steden betalden de fruit duur omdat de coperatieven op griekse wijze verdeelt waren en de handelaars het meeste verdiende. maar goed andere tijden. wij hadden griekse perziken vooral de dikke sapige jarmades en griekse sinaasapelen en sap. Florina en Lakonia lieten wij aan de kant en dronken wij Amita van 3A van Coca COla gemaakt uit diksap van uit de Duitse sinaas plantages in Brazilie. wij waren immers europeanen. wat is het geworden met de griekse coperatieven?? gewoon door ruzie en polietiek kapot gegaan. dat deed pijn zeker toen ik naar nederland kwam en ging werken in een coperatief waar nog steeds werk van 115 jaaren oud. samen werken voor de belangen van allen kon nooit in griekenland. mischien hebben wij het les geleert en kom dat terug. vooral de laaste jaaren de griekse asperges doen het geweldig goed in Duitsland.
    Chomateri en antiparoxi ,Karamanlis de oude en Papandreou de oude eigen kinderen deze 2 griekse begripen, de ondergang van ons.

  2. Lessen trekken uit het verleden, he @Tzimi. We mogen dat allemaal wel eens wat meer doen.
    Misschien goed om in het achterghoofd te houden, wanneer de Grieken in april weer naar de stembus trekken.

    Er zijn nog altijd 30% van de mensen die zullen stemmen, die voor ND zouden stemmen, en nog steeds 14% die voor PASOK stemmen. Dis hebben dus geen lessen getrokken uit het verleden.

  3. dat van april,weet ik niet zeker of het komt!!

  4. Niet als het van Karatzaferis afhangt, want die wil het land niet aan de communisten laten. Er is toch wel iets aan het bewegen, want Tsipras, voorzitter van SYRIZA, heeft de linkse partijen opgeroepen om zich te verenigen. Als ze nu eens allemaal hun ego aan de kant konden laten…

  5. dat van April ,weet ik niet zeker of het gaat gebeuren. in die tijd begin jaaren 80 werden wij gek over de Eu en de ecus. zo veel paparies gehoord van een Papandreou. zo als Tzimakos ook zegt ,Ax europi ,esy mas maranes.
    http://www.youtube.com/watch?v=8rDGQV8WeIU

  6. Als ze hun ego aan de kant konden laten en begonnen met progressieve, productieve, innovatieve, creatieve en constructieve ideeën te ontwikkelen. En alsjeblief niet alleen denktanken, zoals je al eens gezegd hebt Bruno, maar ook productietanken ontwikkelen!
    “We have a dream, that one day ….”

  7. dat van Karatzaferis over de comunnisten hoor ik zo vaak,wat is er mis met hem?? kijk hij te veel teleasty en de gebroeders boeken verkopers?? denk hij dat autoi tha mas sfaksoune?? zijn weer blikjes gevonden,konservokoutia??

  8. Dat het Europees landbouwbeleid uiteindelijk tot excessen en overproductie heeft geleid nadat het zijn oorspronkelijke doelstelling van voedselzekerheid na WOII had verwezenlijkt is geen uniek Grieks fenomeen, hiervoor verwijs ik naar de befaamde ‘boterbergen’ en ‘melkplassen’…Men tracht het landbouwbeleid nu bij te sturen, maar de algemene verspilling in onze hedendaagse maatschappij is uiterst groot en etisch heel bedenkelijk.

    kleine link naar een reportage omtrent dit thema: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/koppen/2.19485/1.1198292

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *