De mafia van Thessaloniki

Noord-Griekenland staat in rep en roer. In Thessaloniki zijn meer dan 50 mensen gearresteerd in een zaak van afpersing. De personen “stonden boven verdenking”, zo wordt hier gezegd. Het betreft een netwerk van figuren die leningen aanboden aan zakenmannen, maar tegen een onwaarschijnlijk hoge rente. Als men de interesten niet kon afbetalen, werd er flink geïntimiteerd. Een paar weken geleden leidde dat tot de zelfmoord van een zakenman, die het niet meer aan kon.

De details doe ik hier niet uit de doeken, dat is ook niet zo belangrijk. Maar wat wel belangrijk is, is wie er lid was van deze misdadige bende die de voorbije 10 jaren verschillende miljoenen heeft opgestreken.

Eén van de belangrijkse leden is het hoofd van de financiële politiek SDOE van Thessaloniki. De wolf in de schapenvacht, zeg maar.

Nog een belangrijk lid: de directeur van de openbare televisiezender van Thessaloniki ET3 die jarenlang commentaar leverde bij de optochten van de nationale feestdagen en daarbij de Grieken steeds op het hart drukte hoe belangrijk het was om je plicht voor het vaderland te doen. De vos die de passie preekt, dit keer.

En verder nog stafleden van een bank en van de voetbalploeg PAOK van Thessaloniki, een gepensioneerde politiegman, en een uitbater van nachtclubs die het hoofd van deze mafiabende zou zijn (die trouwens ook betrokken zou zijn bij het Vatopedi-schandaal).

De acties van de bende strekten zich uit over heel Noord-Griekenland en waren publiek geheim. Niemand durfde blijkbaar te spreken (één keer was een slachtoffer naar de politie gestapt en de volgende dag werd hij zwaar mishandeld aan de rand van de weg teruggevonden). Ik ben eens benieuwd. Gaan deze misdadigers achter de tralies, of worden ze opgepakt en meteen weer vrijgelaten zoals de mensen die voor miljoenen aan achterstallige belastingen in het krijt staan?

3 thoughts on “De mafia van Thessaloniki

  1. @Bruno: Je bent de link naar “draaideurcrimineel” vergeten :-/

  2. ik zou je over een paar weken genoeg verhalen uit eigen ervaring vertelen van zulke ,niet mafia te noemen praktijken. maar kijk niet naar de kaas, want dan zie je de faka (muizeval) niet. in iedere stad was al in de jaaren 90 zulke companien. gek genoeg hun rente was 5% en wij noemen dat maffia, Italie en griekenland lenen van de markten boven dat percentage,dus wat zijn de markten??
    deze vrienden lenen je graag geld omdat al decenias lang gebrek aan kash geld overal aanwezig was in gr. je weet wat gramatia zijn toch??
    deze dagen is maar een probleem in griekenland ,armoede en wat gaat gebeuren de rest is pasatempos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *