En voor wie gaan we stemmen?

Enquête Januari 2012

Politieke enquêtes worden hier in Griekenland wekelijks afgenomen. “Als er nu verkiezingen waren, voor welke partij zou u dan kiezen?”, is dan altijd één van de vragen. Gisteren kregen we nog eens de resultaten van zulk een enquête voorgeschoteld en de politieke commentatoren spreken van een politieke aardverschuiving. Het is inderdaad zo dat de zoon van de oprichter van PASOK zijn partij volledig uit elkaar heeft doen spatten. Wat mij betreft, verdienen ze niet beter. Volgens de enquête zijn er nog steeds 11,1% van de ondervraagden die voor de “socialistische” partij zou stemmen. Wie zijn die lui?

Helemaal gortig wordt het dat er nog steeds 21,7% bereid is om voor Nea Dimokratia te stemmen. Akkoord, de desastreuze Kostas Karamanlis staat niet meer aan het hoofd van deze partij, maar Antonis Samaras is een populistische windhaan (nu ja, dat zijn ze bijna allemaal) die absoluut geen niet betrouwbaar overkomt.

Conclusie: volgens deze enquëte zijn er nog 32,8% van de Grieken die voor één van de twee partijen zal stemmen die dit land in de afgrond hebben geregeerd. Dat is een derde van de Grieken. Waar is de politieke aardverschuiving?

Aan de linkse kant? De partij van Fotis Kouvelis, Democratisch Links, krijgt 8% van de stemmen (voor een partij die nauwelijks een jaar bestaat, zou je dat misschien een kleine aardverschuiving kunnen noemen), de Communistische Partij 7,7% en SYRIZA 6,1%. Samen goed voor 21,8% van de stemmen. Niet slecht, maar moet je van die kant wat verwachten? De 3 partijen kunnen elkaars bloed drinken om redenen die niemand nog begrijpt. Links in Griekenland lijkt op de Peloponnesische Oorlog. Velen staan aan de kant te roepen van links zich moet groeperen, maar ik zie het niet meteen gebeuren. Er is niemand aan de linkse kant in Griekenland die ook maar iets constructiefs kan voorleggen en hun enige bestaansreden lijkt om zich af te zetten tegen de 2 “grote” partijen. Nu die partijen  (of toch alvast 1 van die partijen) stilaan lijkt op te houden te bestaan,  begint een identiteitscrisis zich meester te maken van links.

En extreem-rechts? Die staan te roepen dat ze de bepalende politieke kracht zijn in Griekenland, maar ze hangen steevast rond de 5%. Nooit meer, nooit minder.

Nee, ik zie geen politieke aardverschuiving en als er in april al verkiezingen komen, dan zal het vooral een afrekening worden voor politici die hun handen hebben bezoedeld aan het desastreuze beleid van de voorbije 2 jaar. Als er iets positiefs kan worden over gezegd, dan is het dat het rijk van de 3 grote politieke families (Papandreou, Karamanlis, Mitsotakis) nu echt wel voorbij zal zijn.

20 thoughts on “En voor wie gaan we stemmen?

  1. Samaras!! wie een probleem had met Kostakis ,zou snel van gedachten zijn veranderen. wat ik erg vind is die van Kouvelis. psarianos ken je ook vast en hij heeft in de partij ook Repousi die de geschiedenis herschrijf.
    wat is ook in het Pasok gebeurt?? die Crysochoidis gebeuren van de laaste dagen?? een lastige vraag is dat ,terwijl ik denk dat de meeste grieken wel verkiezingen willen wat gaan ze stemmen. ok ,ik begin ook een beetje anders tegen Androulakis te luisteren maar zo als de grieken zeggen ,van een kind en een gekke ,hoor je de waarheid. ik denk dat net als bij de laaste faillisement de komende regeringen als ze komen van heel korte duur zou zijn..ik doe niet weer de zelfde fout in iedere geval. Νιπτω τας χειρας μου..

  2. En de creativiteit voor een nieuwe politieke beweging, een nieuwe politieke wind blijft nog steeds uit …! ‘t Zal voor een andere keer zijn!

    Had deze morgen het genoegen om gewekt te worden door je stem op de achtergrond, Bruno! (radio 1) 🙂
    Het Iran embargo zou de Grieken wel eens voor grote (nog maar eens) problemen kunnen zorgen. Wat ik mij afvraag is of de Griekse oliebronnen niet meer kunnen produceren? Ik ben daar een totale leek in maar ik hoor in Gr regelmatig dat de Griekse grondstoffen (o.a. olie) eigenlijk zouden kunnen volstaan maar niet correct of niet efficiënt of zo … worden aangewend. Je hoort soms ook hier wel eens complot theorieën dat andere belangen het de Grieken belet om eigen rijkdommen aan te wenden.

  3. Christo!!wie gaat de griekse olie uitpompen. zelfs de griekse instituut voor geologishe onderzoek dreigt dicht te gaan in de zin van dat alles moet geprivatiseert worden.
    in de toekomst zullen wij zien welke van de groot machten de strijd heeft gewonnen en de van de griekse olie gaat profiteren.

  4. @Bruno: kleine correctie: je *hoopt* dat het rijk van de 3 families is uitgespeeld maar zoals zo vaak, zou het me niks verbazen als er niks veranderd 😉

  5. Over die interventie op de radio gesproken. Ik heb al een paar vragen gekregen van lezers die vragen waar ze die kunnen horen. Omdat ik niet zo graag doe aan zelfverheerlijking, heb ik er hier maar weinig over gesproken. Indien er echter genoeg mensen zijn die graag de links naar dit soort dingen hebben, laat het me dan weten, dan zet ik alles online (met de nodige aarzeling, maar goed…).

  6. @Bruno, het zou anders wel handig zijn, dan moeten we het niet altijd ‘van een ander’ horen… Daar is toch niets mis mee?

    Met je analyse daarentegen… 🙂 Ik volg eerder @Sakis in deze.

  7. Ο λαος απαιτει τις ομιλιες
    του μπρουνο στο πισι.
    en voor de nederlandse lezers zijn altijd better dan die uitspraaken en de commentaar van Ingeborg. die niet eens Zorro kent.

  8. Het wordt hoogtijd dat de Grieken komaf maken met een politiek systeem dat door de twee grootste partijen wordt overheerst… het zal er zeker niet makkelijker op worden om het land naar behoren te besturen, maar het is meer dan nodig! Een slechter en minder efficiënt bestuur dan dat van de afgelopen 40 jaar kan ik mij trouwens moeilijk voorstellen…

  9. Jawel Bruno, laat maar komen die links. ‘t Is altijd interessant om informatie te krijgen van ervaringsdeskundigen (leuk woord overigens). Kwestie van steeds vinger aan de pols te houden, weet je wel? En je klinkt goed op de radio! 🙂

  10. @Bruno: de artikels van ene Marloes de Koning de laatste tijd in De Standaard zijn anders ook verfrissend. Je kan misschien een rubriek maken met interessante artikels/uitzendingen.

  11. Graag lnks @Bruno, en dan in de dubbele betekenis!

  12. @Bertinos, dat soort dingen komt in de tweets. Abonneren, lieden! Die Marloes schrijft inderdaad knappe stukken!

  13. Heeft GR olie/gas ? Een kozijn werkte in de jaren ’80 voor een amerikaanse maatschappij die boringen deed om olie te vinden en dat in opdracht van exploitanten.Er was inderdaad olie maar van mindere kwaliteit en kleine hoeveelheden die niet voldeden voor uitbating.Ik vraag me dus af of het een ‘day-dream’ is ,het mirakel dat het land gaat uit het slop halen.
    En komaan Bruno,geef je links door en laat ons niet in het duister zitten!:)

  14. intressante naam die Marloes de Koning, maar je moet abonneeren op de krant?? ik zie meer artiekels van haar over ook andere landen in de Balkan incl Hongarije.

  15. Dat Griekenland olie heeft is zeker. Niet voor niets vliegen Grieken en Turken mekaar in de haren in de Egeïsche zee.
    Dat olie wordt opgepompt is ook zeker. In Thasos o.a. zijn een 2-tal boorplatformen actief (zelf gezien!).
    Dus ‘t is een kwestie van de productie op te drijven, lijkt mij. Niet?
    ‘t Zal wel allemaal complexer zijn!

  16. en ik bedoel niet de Pleiades susters.

  17. @Tzimis.Ik las ‘vrijdag begrafenis’.Afgelopen of komende?Ziedende menigte met veel ‘Zi’s’?Of is Griekenland al zo hersendood dat dat ook niet meer
    kan(kon) bij deze ongetwijfeld nieuwste politieke moord,Zie het onderwerp van zijn laatste film.Dat willen we toch niet van zo’n wereldberoemde regisseur in alle hoofdsteden op het scherm hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *