Volle gevangenissen

Terwijl mode-ontwerper (ik laat alle andere epitetha ornans maar aan de kant) Lakis Gavalas voor de derde keer in evenveel maanden is gearresteerd, krijgen we te horen dat 2 van de grootste gevangenissen van Griekenland overvol zitten en geen nieuwe gedetineerden meer willen.

De directeurs van de gevangenissen van Korydallos (nabij Pireaus, en de grootste gevangenis van het land, waar voorlopig ook nog steeds de abt Efraim van het Vatopediklooster in de cel zit) en van Chalkida, hebben een brief naar het ministerie van Justitie gestuurd dat er geen nieuwe gevangenen meer bij kunnen en dat de situatie onhoudbaar is geworden.

De directeur van Korydallos vermeldt hoeveel gevangenen er in zijn gevangenis zitten: 2.320, terwijl er eigenlijk maar plaats is voor 800. In heel Griekenland is er trouwens maar plaats voor 9.300 gevangenen, maar er zitten wel 12.703 mensen achter de tralies (onder hen ook erg veel drugsverslaafden, die daar eigenlijk niet op hun plaats zitten).

Dat belastingontduikers dus in de cel zullen vliegen, lijkt onwaarschijnlijk. Wat er dan wel gaat gebeuren, is onduidelijk, en het is te vrezen dat de arrestaties van deze grote belastingontduikers van nu af aan niets meer dan een PR-oefening zal zijn.

15 thoughts on “Volle gevangenissen

  1. Belastingontduikers horen net zo min in de gevangenis als drugsverslaafden (nog een punt waar de Griekse overheid schromelijk tekort schiet). Ze moeten “gewoon” hun achterstand terugbetalen, desnoods met loonbeslag mr. Voskopoulos, of dwangarbeid (bv. in een landbouwkolonie) als ze beweren onvermogend te zijn!

  2. België heeft een overeenkomst met gevangenissen in Nederland om daar ook Belgische veroordeelden te plaatsen.
    Misschien een idee voor Griekenland om met Turkije iets af te spreken.
    Die belastingontduikers zullen dan wel snel en creatief met hun achterstand op tafel komen! 🙂

  3. Ja christos , en dan laat ze wachten op de midnight express.

  4. al jaaren buiten Drama hebben ze een gevangenis gebouwd, hoor ik net dat wel al lang klaar is maar werk niet. waarom??

  5. Gavalas zit in voorhechtenis. Eens kijken hoe snel de deur weer zal draaien en hoe snel hij weer op vrije voeten zal zijn. Maar zoals @Bertinos al zegt: waarom die belastingontduikers achter de tralies zetten? Gewoon hun bezittingen confisceren lijkt me best wel effectief.

  6. Ha! Dan toch nog betrapt op verborgen rechtse reflexen: waarom zou iemand die miljoenen steelt van de samenleving niet in de gevangenis moeten en iemand die op straat een handtas rooft wel?

    Qua asociaal gedrag zijn ze even erg en qua schade is het eerste erger dan het tweede…

    Maar blijkbaar zijn witteboordcriminelen toch eerder witte boord dan crimineel?

  7. Wel, die vent die de de Griekse staat nog 592 miljoen euro moet, die zit in de cel. Maar waar is het geld dat de overheid nog tegoed heeft?

  8. Het opleggen van een geldboete, kan altijd onder voorwaarden gesteld worden. Indien die voorwaarden niet voldaan zijn wordt de probatie of vrijheid onder voorwaarden gewoon opgeschort. In het licht van de overvolle gevangenissen is het aan te nemen dat tasjesrovers in de gevangenis terechtkomen. Ook is de ernst van beide misdrijven helemaal niet vergelijkbaar zoals hierboven wordt beweerd. Elk soort van misdrijf heeft gewoonweg een andere bestraffing nodig, anders kun je gewoon b blijven investeren in een repressief beleid, m.n. Meer gevangenissen bouwen. @Christos wat uitbesteding betreft, in het geval v Belgie is dat beperkt tot Tilburg, en wordt dit waarschijnlijk teruggeschroefd wegens niet in overeenstemming met het EVRM.

  9. Een beetje shocktherapie voor Gavalas kan geen kwaad (want hij is toch danig ‘geshockeerd’ door zijn in voorhechtenisneming). Dat wij geshockeerd zijn door het gedrag van dat verwend nest zal hem wellicht ontgaan, een fatsoenlijk mens zou in de grond kruipen van schaamte i.p.v alle feestjes af te schuimen. In Griekenland zijn er ook nog genoeg onbewoonde eilandjes, goed idee misschien voor Gavalas en co, ze kunnen dan zelf expeditie Robinson spelen, en het kost de staat niks.

  10. en zet er nog een camera op – dan sla je 2 vliegen in 1 slag

  11. @Omitsos: uiteraard heeft elk misdrijf zijn eigen straf nodig. Maar de vraag is hoe je die straf bepaalt – in het huidige systeem is een gevangenisstraf een zwaardere straf dan een boete; en dus kan je ervan uitgaan dat de samenleving een misdrijf dat met gevangenisstraf bestraft wordt een erger misdrijf vindt dan een misdrijf dat enkel met een boete (of vervangende gevangenisstraf) wordt bestraft.

    &Bruno: gevangenisstraf en het innen van de boetes via inbeslagname sluiten elkaar niet uit.

  12. @hans gevangenisstraffen zijn bedoeld om individuen opte sluiten die een gevaar voor de openbare orde vormen, m.a.w. ze vrij laten rondlopen id sameleving vormt een publiek gevaar. Bij slachtofferloze delicten is dat gevaar minder pertinent en dat op zich kan het criterium uitmaken waarom het OM geen vrijheidsstraf zal vorderen maar eerder zal gaan voor een minnelijke schikking, die soms ook zeer xware geldboetes kunnen uitmaken. Het vervallen vd strafvordering is nog steeds afhankelijkvan de betaling vd minnelijke schikking. Het feit dat de gevangenissen vol zitten is een extra argument voor zulke afhandelingen. Dit is natuurlijk allemaal op voorwaarde dat de gerechtelijke opsporingsdiensten onder optimale omstandigheden kunnen werken…

  13. @Omitsos: het moderne gevangenissysteem had ook de bedoeling om de gestrafte tot betere inzichten te brengen, hoewel gevangen daarbij lange tijd niet allen maar moesten “zitten” en als als ze willen wat dozen mogen vouwen (google eens “rasphuis” of “spinhuis”). Het lijkt mij duidelijk dat een gevangenisstraf geen pasklaar antwoord is op criminaliteit.

    Zoals @Hans zei: bij elke overtreding moet afgewogen worden wat de beste straf is. Vandaar dat ik voorstander ben van alternatieve straffen en/of gemeenschapsdienst, al volg ik u volledig dat gevangenisstraf boetes en inbeslagname niet uitsluiten.

    Als zelfs Eddy (“Wij zijn goe bezig”) Planckaert zich onvermogend kon laten verklaren om beslag na een faillissement te vermijden (waarbij hij zijn TV-inkomsten bij familie parkeerde), zullen er wel gehaaide Grieken zijn met nog creatievere oplossingen om boetes en inbeslagnames te vermijden. Alle eigendommen onderbrengen bij een offshore firma die ze dan aan een belastingontduiker “uitleent”, ik zeg maar wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *