ET1 blijft

Een beetje een vreemde ontwikkeling. Een aantal maanden geleden kondigde toenmalig regeringswoordvoerder Ilias Mosialos aan dat de zender ET1 uit de lucht zou gaan. De openbare Griekse televisiezender kost te veel en er moest worden gesnoeid. Even recapituleren: de Griekse openbare omroep heeft 3 kanalen: ET1, NET en ET3.

ET1 bereikt slechts een marginaal publiek, maar heeft best wel interessant uitzending over cultuur, reizen en zo meer. De kijkcijfers liggen wel laag. NET bespeelt een breder publiek en heeft de voorbije jaren altijd heel veel geld over gehad om bv. de inzendingen voor Eurovision te sponsoren. ET3 is dan weer de satellietzender in Thessaloniki.

Nog even er bij vermelden dat er ook een zender is, Vouli (Griekse voor parlement), die debatten in het parlement uitzendt en af en toe een culturele film toont (het werk van Angelopoulos was op deze zender wel te zien), of ook wel eens een opera. Kijkcijfers… tsja, die zijn eigenlijk verwaarloosbaar.

Maar goed: er moest dus worden bespaard bij de openbare zender en ET1 zou op termijn verdwijnen. Daardoor hebben we vaak wekenlang geen nieuws gezien op deze zender, want er werd hard gestaakt. Vice-premier Pagkalos gooide tijdens deze stakingen flink wat olie op het vuur, zoals we van hem gewend zijn, door te zeggen dat niemand deze nieuwsuitzendingen eigenlijk miste. Nu ja, met de talloze televisiezenders in Griekenland (hoe financieren ze het allemaal in godsnaam?) vind je natuurlijk overal nieuwsuitzendingen terug. Niet dat ze allemaal objectief te noemen zijn, maar iedereen luistert toch alleen maar naar wat hij horen wil.

Maar de zender bleef toch in de lucht, merkte ik. En sinds gisteren is het officieel: de directieraad van de openbare televisie ERT heeft besloten dat de zender blijft. Een overwinning voor de vakbond, die sterk heeft gedrukt op deze beslissing.

Ik vraag me nu alleen af: hoe kan een directieraad van een openbaar bedrijf (in dit geval ERT) beslissen dat er niet zal worden bespaard, terwijl de regering deze besparing in het budget inschrijft? Is er van overheidswege helemaal geen inspraak in deze zaak? En het geld dat dus NIET bespaard zal worden, zal dat nu weer bij de zelfden moeten worden gezocht?

One thought on “ET1 blijft

  1. het was better als ze Et1 haden vervangen en terug haden gebracht ΥΕΝΕΔ. beetje concurentie tegen MEGA.
    ps. die oude Kapsis , zou thuis nieks zeggen tegen zijn kinderen met al die malakies die vertelen op Megakanalo. Giannis was altijd heel serious, hoe kunnen zijn kinderen zo zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *