Op zoek naar een dak en een beetje warmte

Moeilijke dagen voor alle  Grieken, maar met deze koude is het extra zwaar voor de daklozen in Athene. En dat zijn er behoorlijk wat dezer dagen. De stad probeert zo veel mogelijk om onderdak te voorzien en de Kerk en NGO’s delen voedsel uit. Blijkbaar mogen zij alleen dat. Toen eergisteren een groep vrijwilligers besloot om eten te koken en op het Syntagmaplein uit te delen, werden ze gearresteerd. Filantropie kan blijkbaar niet zo maar: het is een privilege.

Ook onderdak bieden is geen simpele zaak. Een aantal actievoerders drong gisteren het Cultureel Centrum van Athene binnen om daar daklozen onderdak te bieden. Dat was niet naar de zin van burgemeester Kaminis die er de oproerpolitie op af stuurde. Er vielen een paar rake klappen en een aantal mensen, onder wie ook daklozen, werd gearresteerd.

Uiteraard werd daar flink op gereageerd, maar misschien kunnen we toch wel begrijpen waarom de burgemeester zo reageerde. De stad stelt een aantal gebouwen open voor daklozen, dus het is niet meteen nodig dat ze in het Cultureel Centrum terecht moeten. Naar verluidt zo de actie trouwens door activisten bewust zijn opgezet om een politiek incident te creëren, en dat op de kap van de daklozen. Ik wil het niet betwijfelen.

In ieder geval werden daklozen ondergebracht in Olympische gebouwen, die voor het eerst sinds 2004 weer worden gebruikt. Wat een ironie: het symbool van de grootheidswaan van Griekenland wordt nu gebruikt om daklozen te beschermen tegen de koude.

3 thoughts on “Op zoek naar een dak en een beetje warmte

  1. Grootheidswaan? Akkoord! Maar je moet het ook een beetje kaderen, Bruno. Ik had al eens gezegd dat Grieken nog steeds (al van in de 19e eeuw, ondanks de Megali Idea) in een soort van identiteitscrisis zitten (crisissen alom in Hellas!) . Eén van die zichtbare symptomen is dat ze gevangen zitten in hun eigen historiek en vooral symboliek.
    Het binnen halen van de Olympische Spelen was dan ook een symbolische mentale overwinning die het volk nodig had (?).
    Volgens de politiek dan toch want er waren ook begin 2000 al proteststemmen dat dit geen goeie zaak was voor de Grieken en op z’n minst niet op het juiste moment.

    Maar het blijft een mooie actie dat de Olympische vlam, als het ware, vandaag daklozen verwarmt! Van symboliek gesproken!
    Hier in België is ook een hetze aan de gang over het te laat voorzien van opvang voor daklozen. En ‘t is elk jaar van ‘t zelfste!

  2. zo iets als met de eene been op Anatolie en de andere op het westen. een mercedes rijden met tsarouxia aan.Baklava en whisky . wij waren een groot inmporteur van deze drank, terwijl mooi wijnen en andere oinopneumata hebben bv Τσίπ ουρω.
    christo ken je deze lied
    text staat op de info van de video
    http://www.youtube.com/watch?v=fJn_CObThc0

  3. Ja, juist Tzimi, zoals je het omschrijft en nog complexer ook!
    Het lied vertelt treffend hoe het is. Ik had het nog niet gehoord, bedankt voor de tip! Al direct bij mijn favorieten gezet.
    In de jaren 80 had Milioka ook nog een lied die de toestanden toen ook al aanklaagde.
    http://www.youtube.com/watch?v=WaAbYc3eDTE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *