Overheid moet geld aan overheid

U herinnert zich misschien nog wel de post van een paar maand geleden met de lijst van bedrijven die nog in het krijt staan bij de Griekse belastingsdienst. De Griekse Spoorwegen spannen de kroon op die lijst.

Het is niet het enige openbare bedrijf dat nog belastingen moet. Zo is er de Griekse Paardenrennen Organisatie. De directeur daarvan is gisteren gearresteerd omdat de organisatie nog ongeveer 84 miljoen euro aan de Griekse belastingsdienst moet. De helft van het verlies van deze organisatie is veroorzaakt door het feit dat ze de Olympische infrastructuur voor paardrijden in Markopoulou (nabij de luchthaven van Athene) heeft gekocht voor 45 miljoen euro.

De organisatie heeft de voorbije jaren minder winst gemaakt en minder omzet geboekt (ja, de crisis slaat ook toe in het gokmilieu).

Dus wat gaat men nu doen met deze directeur? Hij is nog maar eens iemand in het lange lijstje van managers die zich schuldig hebben gemaakt aan wanbeheer. Het geld ziet de staat in ieder geval niet meer terug.

Saillant detail: de Griekse Paardenrennen Organisatie zou te koop moeten worden aangeboden. Het is één van de Griekse openbare bedrijven die moet worden geprivatiseerd. Ik denk niet dat er iemand zit te wachten om een organisatie te kopen die zo veel verlies maakt. De oplossing zal wellicht zijn dat een koper de hele zwik krijgt, maar dat de schulden bij de Griekse staat blijven. En daar zullen de belastingbetalers moeten voor opdraaien. Net zoals dat bij Olympic Airlines het geval is geweest.

Tsja, zo kom je er natuurlijk nooit uit.

3 thoughts on “Overheid moet geld aan overheid

  1. vind je de term bourdelo toepasselijk of is het nog erger??

  2. “Augiasstal” lijkt toepasselijker. Al zou ik er niet meer de Alfios en Pinios doorjagen 🙂

  3. Waarom wordt er eigenlijk nooit gesproken over de kosten of bezuinigingen van het leger? Is er censuur? Is de Politieke klasse bang van hen? Hoorde ook dat de legerdienst opnieuw is opgetrokken? Misschien een beetje irrelevant in deze topic, maar loop al een tijd met die vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *