PASOK-verkiezingen

Evangelos Venizelos

Of er nationale verkiezingen zullen komen en wanneer die worden gehouden, dat weten we niet. Er was voordien gezegd dat Loukas Papadimos premier zou blijven tot de PSI (Private Sector Involvement) zou zijn afgesloten. Zo ver is het ondertussen stilaan. Maar het blijft koffiedik kijken of er verkiezingen komen.

Wat we wel zeker weten, is dat er partijvoorzitterverkiezingen komen binnen PASOK. Georgos Papandreou zijn termijn als voorzitter zit er al een tijdje op, maar hij is niet makkelijk van zijn stoel weg te branden, wellicht omdat hij zich opnieuw kandidaat wil stellen als voorzitter van Socialist International.

Maar wie wil PASOK gaan leiden? De partij ligt compleet in de touwen, nadat er na het stemmen over de nieuwe leenovereenkomst ongeveer 20 parlementsleden aan deur werden gezet. Niemand weet precies welke kant de partij uit moet. De neuzen staan niet in dezelfde richting. In ieder geval is het zo dat minister van Financiën Venizelos op dit moment de sterke man binnen de partij is. Hij is dan ook kandidaat-partijvoorzitter. Maar hij moet voorzichtig zijn en zien dat die ambitie niet in de weg van zijn werk zal staan. En dat werk, dat wordt nu ook flink van buitenaf opgevolgd. Venizelos wandelt op een slappe koord.

Michalis Chrysochoïdis

Zal hij concurrentie hebben? De kans is klein – in de partij zijn er weinigen die  (letterlijk en figuurlijk) het gewicht hebben dat hij heeft. Er wordt verwacht dat Michalis Chrysochoïdis zich kandidaat zal stellen. Een vrij smakeloze grap, want deze man aanvankelijk was onder Papandreou de minister van Burgerbescherming. De burger heeft zich in Athene althans nooit onveiliger gevoeld. Nadien heeft hij ook op antenne verteld dat hij de tekst van de eerste leenovereenkomst weliswaar had getekend, maar nooit had gelezen. Misschien dat ze daar binnen PASOK geen punt van maken, maar het lijkt me niet bepaald iets waarmee je nadien mee naar de kiezer gaat stappen.

En dan is er vandaag nog een nieuwe kandidaat bij gekomen: Christos Papoutsis. De man is de opvolger van Chrysochoïdis op het ministerie van Burgerbescherming en hij doet dat werk met even veel succes. Hij laat de burgers met traangas en chemicaliën besproeien (ook als ze Theodorakis of Glezos heten) en liet het centrum van Athene twee weken geleden over aan de genade van een bende hooligans. Het is niet het enige succesverhaal dat Papoutsis op zijn naam kan schrijven: hij was minister van Scheepvaart in 2002 toen de ferrieboot Express Samina tegen een rots aan vaarde voor de kust van Paros. Het schip maakte slagzij en 82 mensen vonden die avond de dood. Papoutsis nam nooit enige verantwoordelijkheid en stapte dus ook nooit op.

Christos Papoutsis

Zelf zegt hij dat hij met zijn kandidatuur het linkse element van PASOK weer wil vertegenwoordigen, want de (in naam althans) socialistische partij zou nogal ver zijn afgedreven naar rechts. Veel linkse elementen zie ik in zijn repressief optreden niet bepaald. Hij lijkt me dan ook meer de vertegenwoordiger van Het Grote Niets.

In ieder geval is Papoutsis vandaag afgetreden als minister en daarmee is de race naar de verkiezingen (ook de nationale) geopend, zo lijkt het. Vreemd dat zijn ontslag wel werd aanvaard, terwijl dat van minister van Cultuur Yeroulanos (die zijn ontslag had aangeboden na de inbraak in het museum van Olympia) niet werd aanvaard.

13 thoughts on “PASOK-verkiezingen

  1. naast alles ,de bekende ellende, de partij heeft een deel van onze leven. maar ik denk dat zijn tijd is vergaan. ik denk dat de naam Pasok, aangezien dat nieks met socialisme te maken heeft ,moet verwijdert worden.(gek genoeg het zelfde gevoel heb ik ook met Pvda)
    Jammer voor Benny, maar ze kunnen better onder een andere naam verder gaan. dat zou Katseli binnenkort ook doen.
    De grote vraag blijft ,wat komt uit de nieuw verkiezingen?? ik hoor dat ze het nu al weten, minister precident Samaras en vice pr. Benny.

  2. trouwens de zon van de prichter heeft de doel van de partij ook voledig uitgewerkt.
    Πατέρα ΑναπαύσουΣυνεχίζω Ολοκληρωτική Καταστροφή.

  3. wie is de vrouw ,lid van de griekse parliament en van ND die 1 mln euros naar buitenlandse rekeningen sluist??
    Ο ευρών αμειφθήσεται !!!

  4. @Tzimis toch, je gaat toch niet suggereren dat het Dora Bakoyianni was! Die beweert trouwens dat het haar man was. Die heeft het geld uiteindelijk in Londen geparkeerd, want de arme man moest toch wel ergens zijn geld storten om een jacht te kopen?

  5. ik begrijp dat een dame van Nd is. en Dora is geen Nd meer. de triller ,of de tragiecomedy gaat nog door. als je hoor wie dat is ,direct melden want ik moet een nachtdienst nog doen.

  6. αγορασε καραβι ο ανθρωπος ! με τι θα το πληρωνε;; με φασολια;;
    πολλη φασαρια για το τιποτα. παραμενουν γελιοί!!

  7. Net nog eens het Grieks hoofdstuk van Peter Mertens’ boek gelezen. Hij verdedigt wel sterk (begrijpelijk uiteraard als marxist) het ‘alternatief van de KKE’, zoals hij het noemt! Heeft KKE dan echt een oplossing te bieden, een uitgang uit de impasse?

  8. heb het boek gekocht christos maar moet er nog aan beginnen !

  9. @Christos, op woensdag 7 maart om 20u komt Peter Mertens zijn bestseller voorstellen in de Casino Modern van Waterschei-Genk, met gastsprekers en muzikale omlijsting. (Zijn uitspraken over ‘PAME’ en ‘KKE’ neem ik met een korrel zout, maar het boek lijkt me meer dan de moeite waard om te lezen.)

  10. Dank u Roosje! Heb het in mijn agenda genoteerd!

  11. zou mooi worden. 2 landen in de eu met een komunistishe regering. Xristofias en Aleka samen naar de Eu top. jammer dat Florakis niet meer leeft.
    en Kaneli minister van rokerij.
    zullen wij alvast wat bandieras rossas bestelen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *