Verstoorde slaap

Earthquakeoct142008Het was alweer een tijdje geleden, maar vannacht ben ik weer eens uit mijn slaap geschud door een aardbeving. Om precies te zijn: door 3 aardbevingen (1 grote en daarna 2 naschokken), rond 5:15u vanochtend. Het epicentrum lag ten noorden van Euboia (Evia – u ziet het op de illustratie) en de eerste schok van een magnitude van 5.1 Richter. Nadien zijn er minstens 9 naschokken gemeten.

Oorspronkelijk meldde het Geodynamisch Instituut van Athene dat de schok een kracht van 6.6 Richter had, maar die fout zou aan een probleem met de computer hebben gelegen. Wetende dat de Griekse seismologen onder elkaar constant een loopgravenoorlog uitvechten (wellicht een kwestie van wie de meeste subsidies kan krijgen), kunnen we ons vandaag in de nieuwsuitzendingen aan flink wat vuurwerk verwachten.

Er wordt nu al gezegd dat de fout te wijten is aan een gebrek aan samenwerking (iets waar vele diensten in dit land mee geplaagd zitten) tussen de verschillende seismologische instituten in Griekenland, en ook aan het feit dat er geen geld is vrijgemaakt voor het opzetten van een nationaal seismografisch netwerk. Hoe dan ook: de foute meting (die mensen nodeloos bang heeft gemaakt) zal zeker nog een politiek staartje krijgen.

Update 12:00u – blijkt dat de aankondiging dat het om een beving van 6.6 ging, een menselijke fout was. De seismoloog van wacht had de correcte cijfers niet doorgegeven. Er is lichte schade in de buurt van het epicentrum. In het dorpje Mantoudio zitten er scheuren in het gebouw van de lagere school, en op de weg Pylio-Blachia zijn er een aantal stenen naar beneden gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *