Zand in de ogen?

Een week lang gonsde het van de geruchten. Een Grieks parlementslid zou 1 miljoen euro naar een Zwitserse rekening hebben versast. Een hele week lang werd er een komedie opgevoerd in het Griekse parlement wie dat wel zou zijn. En dat de boosdoener zich bekend zou maken. Minister van Financiën Venizelos ging zelfs zo ver om een lijst op te stellen van parlementsleden die 100.000 euro of meer naar het buitenland hadden versast. Niet dat zoiets illegaal is, maar het zou niet ethisch zijn in een periode waarin de Griekse banken cash nodig hebben en waarin de Grieken wordt opgeroepen om hun geld terug naar Griekenland te brengen.

En gisteren kwam de aap uit de mouw. De voorzitter van de partij “Democratische Alliantie”, Dora Bakoyianni, had een telefoontje gekregen van de parlementaire onderzoekscommissie dat het om haar man ging.

U kent Dora Bakoyianni, née Mitsotaki, misschien wel. Dochter van de stichter van 1 van de 3 grote politieke dynastieën stapte ze in de politiek nadat haar eerste man, Pavlos Bakoyiannis, was vermoord door de terroristische organisatie 17 November. Ze is nog burgemeester van Athene geweest, en minister van Buitenlandse Zaken onder premier Karamanlis.

Ze heeft het onderspit moeten delven tegen Antonis Samaras in de strijd om het partijvoorzitterschap van Nea Dimokratia en is nadien uit die partij gezet. Sinds ze haar eigen partij heeft, stelt ze zichzelf voor als een zeer proper politicus, iemand die helemaal niets te maken heeft met de praktijken uit het verleden. Erg geloofwaardig komt ze daar niet bij over.

Bleek nu dat haar man, een reder, 1 miljoen euro in cash had gekregen na een geslaagde periode op de beurs van New York. Dat geld parkeerde hij niet in Zwitserland, zoals werd gefluisterd, maar wel op een rekening in het Verenigd Koninkrijk. Hij zou het geld aanwenden om een boot te kopen.

Bakoyianni fulmineerde gisteren en zette in de verf dat er niets onethisch was aan de hele operatie. Wettelijk is er niets mis mee. Ethisch gezien … daar kan over gediscussieerd worden.

Maar de timing van de hele zaak is merkwaardig: gisteren zijn de zwaarste besparingsmaatregelen uit de Griekse geschiedenis gestemd, zonder dat daar een haan naar kraaide. De vermindering van het minimumloon met 22% (32% voor jongeren onder de 25) is nu wet geworden. Ook in de pensioenen wordt weer gesneden; allemaal legaal ondertussen.

En wij waren zo dom om ons bezig te houden met dat armzalige miljoentje van de rijke man van de rijke Bakoyianni…

9 thoughts on “Zand in de ogen?

  1. @Bruno: “so it goes” & “what’s new?”.Ik zwijg stil de dag na dat de Dow Jones sinds het begin van alle mondiale financiële gesodemieter weer terug is op het 13.000 van mei 2008.

    De Nederlandse AEX, als graadmeter voor Europa,sloot de dag af met de stand van 325 terwijl de beurskoers eind mei 2008 op 487 stond.De US of A dus op 0% en “Europa” op minus 67%.

    Dat probeer ik hier nu al een paar jaar over het voetlicht te brengen:Door de voortgaande export van de “toxic assets” is “Amerika” er in geslaagd zijn/haar overbestedingsproblemen naar het Oosten te exporteren.En komt er nu winnend uit: Dollar +; Euro -.

  2. hoe kan het dat wij zo dom zijn geweest ??
    en er zijn meer fans van Anna, Bruno!!
    jammer dat de speeches van Androulakis aleen radio fragmenten zijn.

  3. het zijn nu eenmaal clowns, ik weet niet wie er nog iets verwacht van dat gezelschap.

    Toch een vraag: waarom zou het onethisch zijn om een boot te kopen via een Engelse bank? Al die bootcontracten gaan via Engelse banken (en Engelse advocaten). Als de Griekse banken daarin willen meespelen, zullen ze eerst moeten professionaliseren…

  4. Daarbij al die foute informatie : de transactie was in USD en niet in Euro ,en geen parlementslid maar wel de echtgenoot ervan. En inderdaad @Hans,UK is nog altijd het centrum van scheepvaarthandel.
    Nog erger is het imago van GR dat publiek werd:Griekse politici smokkellen geld weg terwijl het IMF moet inspringen om het land staande te houden.
    Hoe lang kan dat gedoe met manipulatie nog verder gaan zolang de ware schuldigen een hand boven het hoofd gehouden wordt? Bijna iedereen heeft weet over de eigendommen van officieelen,maar die zijn immuun !

    Tiens, op de franse TV hadden ze een pers review met een muurschildering in Athene over Darwin’s evolutie theorie met een aanpassing :
    de nieuwste is Home Cholericus(met de passende tekening)en waarop de reporter inhaakte over alle Cholericussen in de nieuwsbladen.

  5. Het imago dat GR heeft, nl. dat politici en de rijkste toplaag geld wegsluizen langs de achterdeur, bestaat al langer, daar hadden ze Dora en haar man niet voor nodig. En zitten we nu eigenlijk meer in met “het imago in het buitenland” of met de waarheid? Waar gaat dit eigenlijk nog over?

  6. zo als de titel aangeef daar gaat het over, zand in de ogen. want eigenlijk waar het omgaat zijn de afgelopen avond goedgekeurde nieuw wetten om griekenland terug op haar plaats te zetten naast Bulgarije en Roemenie.
    wij weten het allemaal ,die van Dora die heeft honderden milioenen in het buitenland ,alsof het eene de probleem zou zijn. en laat maar eerlijk zijn met al de berichten van de laaste jaar ook van de griekse politici, als je geld hebt zou je ze niet naar de buitenland sluizen als je kon??
    je heb food for thought ,maar dat is food for the greek media.

  7. dus ipv over te hebben dat bv de matschapij op zoek is naar overleeving ,bv de beweging van de patat. rectstreeks aardapelen naar de volk brengen, van producent naar consumer zonder tussen handelaars, zitten wij hier tijd te verliezen met de clowns.

  8. Kijk, als dar geld verdient wordt met een zakendeal en daarop gebruikt wordt voor een andere deal, vraag ik mij af wat daar mis mee is.

    Het lijkt me meer een een beetje tegenstander ‘bashen’ en populistisch gedoe van mijnheer Venizelos. Zeker in de politiek is het adagio: “besmeur een ander want dan bekijken ze je eigen zaken niet zo nauwgezet”, heilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *