“Debat”

Gisteren hielden de voorzitters van de 5 grootste partijen een debat op televisie, naar aanleiding van de komende Europarlementsverkeizingen. Nu is debat een groot woord: 6 journalisten werden tegenover 5 politici gezet en elke vraag was slechts aan 1 policitus gericht. Alles moest binnen een bepaalde tijdslimiet worden gezegd. Deze formule wordt wellicht gehanteerd, omdat het anders in een wedstrijdje schreeuwen zou uitmonden.

Het resultaat was ronduit slaapverwekkend, en Europa kwam eigenlijk totaal niet aan bod. Elke voorzitter probeert een zo goed mogelijke indruk na te laten bij een ongeinteresseerde kiezer die ondertussen gezien heeft dat beide grootste partijen elkaar waard zijn wat corruptie betreft. Het is duidelijk dat de Europarlementsverkiezingen als een barometer worden gezien voor de nationale verkiezingen. De Griekse Europarlementsleden zullen wel weer hun best doen om zo veel mogelijk subsidie naar hier te laten vloeien, waarvan de Griekse burger niet meteen beter wordt.

Het niveau van de vragen van de “journalisten” was bijwijlen beschamend. Het is een schande dat sommige mensen journalist zijn en dan ook nog eens worden behandeld alsof ze van adel zijn.

De partijen die wellicht fors zullen winnen bij deze verkiezingen, waren gisteren niet uitgenodigd. Zij hebben wel een programma voor Europa en ze zouden de andere partijleiders echt wel het schaamrood op de wangen brengen. De linkse partijen, die hun aanhang zien slinken ten koste van de nieuwkomers, doen dan ook hun uiterste best om de andere kleine partijtjes zwart te maken.

En de burger bij dat alles? Die is al aan het denken op welk strand hij volgende zondag zal zitten, want het is een verlengd weekend, zoals ik al had gezegd. Enquetes tonen dat meer dan 20% niet van plan is om te stemmen, ondanks de stemplicht.

5 thoughts on ““Debat”

  1. @Bruno, het is hier best vergelijkbaar hoor! Bij mijn weten zijn trouwens Griekenland en België de enige Europese landen met stemplicht. Of, om correcter te zijn, met verplichte stemopkomst. De kiesgerechtigde burgers zijn wel verplicht zich aan te melden op het kiesbureau, maar eens in het hokje verdwenen, hoef je niet effectief te stemmen, bolletjes kleuren moet dus niet. Volgens de letter van de wet is er dus geen stemplicht, wel verplichte aanmelding bij het kiesbureau.

    Van politieke sjoemelarij, grenzend aan maffiapraktijken, en van zakjesvullerij hebben ook de Belgen hun buik vol, hoor. Bij zowat iedere politieke partij zijn er schandalen aan het licht gekomen.

    De Belgische burger ligt helemaal niet wakker van Europa, maar is bezorgd over zijn werk, dus zijn inkomen. Ook bezorgd om zijn veiligheid op straat.
    Europa wordt hier eerder ervaren als een spelbreker, met al zijn inmengingen die ons beletten onze eigen wetten op te stellen, en vooral: die ons steeds meer geld kosten.
    Oh ja, ik ben weeral eens “uitgenodigd” om op zondag 7 juni ‘s namiddags de stemmen te mogen gaan tellen. Voor de vijfde of zesde keer al ben ik “bijzitter” bij een kies-telbureau. Wat een eer! (cynisch bedoeld!)

    Stem jij eigenlijk op 7 juni als “Griek” of als “Belg”? Ik meen me te herinneren dat je daar al eens een stukje aan besteed hebt, maar ik vind het niet.

  2. Er wordt dat debate in lang en breek uitgekamd.Ik had zo de indruk dat de vragen op voorhand al geweten waren en de antwoorden klaar .We hebben er niks bij geleerd en vraag me af hoe lang de Griek zich nog gaat inhouden vooraleer er monsteropstanden gaan komen want ,weet je @Leo,als in Belgie een paar tienduizenden achterover geslagen worden,dan gaat het hier over miljoenen en de verantwoordelijken vertrekken als heren naar het buitenland en gaan daar verder met hun onfrisse praktijken.
    Maandelijks komt er een nieuw reuzeschandaal aan het
    licht. Er wordt veel over gesproken maar er komt nooit een veroordeling of straf.Elk nieuw schandaal overschaduwt de vorigen en ze stapelen zich maar op.

  3. @ Jenny,

    “Elk nieuw schandaal overschaduwt de vorigen en ze stapelen zich maar op.”

    Hier in Belgie is het toch ook zo…!

  4. @Leo, @Bobtje: ik denk dat de omvang van de schandalen veel groter is in Griekenland, zoals @Jenny ook al aangaf. Het gaat hier werkelijk om miljoenen euro’s die in de zakken van weinigen verdwijnen. Politici hebben hier allerlei wetten gestemd waardoor ze quasi onmogelijk kunnen worden gestraft voor een misdrijft tijdens hun ministeriele termijn. Zo moeten bijvoorbeeld bepaalde misdrijven binnen 2 parlementaire sessies worden bestraft. Voor sommige misdrijven was het bijna zo ver, en daarom heeft de premier een maand geleden het parlement gewoon gesloten! Tweede sessie voorbij: sommige ex-ministers kunnen niet mee worden vervolgd en gaan dan nu ook dapper op pad om stemmen te ronselen. Dat sommige Grieken nog voor die mensen op straat blijven komen, laat staan stemmen, gaat er bij mij totaal niet in.

    Overigens @Leo, wat mij zelf betreft: ik weet helemaal van niets wat betreft het stemmen. Ik heb nergens informatie gekregen. Ik weet niet of ik moet gaan stemmen, en zo ja, waar en voor wie? Voor Grieken? Voor Belgen? Moet ik ook voor het Vlaams Parlement stemmen? Geen idee. Ik heb geen papieren, geen uitnodiging, niets. Ik zal dus aan het strand liggen op 7 juni, zo veel is zeker.
    Voor de nationale verkiezingen ligt dat anders, dat gaat via de ambassade en dat werkt voor mij prima. Maar voor deze Europese verkiezingen verkeer ik compleet in het ongewisse.

  5. Ik heb ook van niemand ook maar iets gehoord, dus geen stem zondag.
    @Bruno, ga jij maar lekker witte plekken liggen kweken op dat favoriete strandje van je, gelijk heb je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *