Protest in Rhodos

7 maart 1948: de Dodecanese eilanden, aan de kust voor Turkije, worden een integraal onderdeel van Griekenland. Koning Pavlos (de oom van Prins Charles) en koningin Frederica worden enthousiast onthaald in Rhodos, het grootste en bekendste eiland van de Dodecanese eilandengroep.

Elke jaar op 7 maart wordt in Rhodos deze gebeurtenis herdacht met een optocht van de militairen en van de schoolgaande jeugd. Dat was ook het plan dit jaar, vandaag dus. Traditioneel wordt er steeds geparadeerd voor een tribune met hoogwaardigheidsbekleders: politici, leden van de kerk en van het leger.

In Rhodos waren de politici vandaag niet welkom. Voor de tribune kwamen de bewoners van Rhodos op straat. Rhodos is een vrij rijk eiland, maar ook daar schijnt de crisis nu toe te slagen. “Αλήτες, προδότες, πολιτικοί” klonk het: nietsnutten, verraders, politici.

De politici werden bekogeld met eieren, yoghurt en water en moesten de vlucht nemen. Een aantal herrieschoppers werd opgepakt. Uiteindelijk marcheerden enkel de leerlingen, voor kerkleiders en militairen. Dat belooft voor de optochten op 25 maart: de nationale feestdag van Griekenland, wanneer de borsten gaan zwellen van nationale trots.

7 thoughts on “Protest in Rhodos

  1. Het had iets weg van een slap-stick!:)Er zijn geruchten dat de optochten van 25maart niet zullen doorgaan om rellen te vermijden.De officielen kunnen niet meer op straat komen want het loopt telkens uit de hand.

  2. begrijpelijk maar zeer verontrustend!!!
    denk er om dat de meeste van de politici daar op Rhodos tegen het mnimonio hebben gestemt en uit hun partij zijn gezet.
    de vraag is waar gaat het naar toe ,en zeker waneer de datum van de verkiezingen nog niet vast is.

  3. Korantis van LAOS was er ook, hoor @Tzimi. In ieder geval vertrouwt de Griek geen enkel parlementslid meer. Dat er dan wel gemarcheerd wordt voor legerofficieren en kerkleiders is inderdaad verontrustend

  4. Marcheren voor kerkleiders en officieren, sorry, dat heb ik nooit kunnen begrijpen, en zal dat ook nooit doen, die mensen zijn niet eens verkozen.

  5. ik ben ook tegen marcheren voor welke personen dan ook,behalve een catwalk. maar voor de komende 100 jaar zie ik niet dat griekenland dit gaat afschafen.
    maar goed ,Bruno volgens Skai was de schuld van ongeveer 250 personen allemaal van Syriza. de rest van de volk wou heel graag dat alles rustig was verlopen.moet ik dat geloven of moet ik zeggen,Ας γελασω!!

  6. De maat is vol en dit gaat volgens mij een verontrustende kant uit.Griekenland is het lont geworden aan het europese kruidvat. Het wordt tijd dat Europa met een soort marchalplan komt om de economie terug een boost te geven en de mensen hoop geeft voor de toekomst. Indien niet,tekenen zij de ondergang van vele landen waar het protest nu reeds sluimerend aanwezig is.

  7. Ja @Achilles,’k zei ook dat GR klaar is voor een revolutie en inderdaad een sprank die zich snel kan uitspreiden.Het was opmerkelijk dat daar in Rhodos,het meestal mensen van rijpere leeftijd waren,kalende heren,die de omheining omver wierpen en geen gemaskerden.Ze kwamen recht uit voor hun verzet…en de politie heeft twee tieners opgepikt !!!GR staat wereldwijd in de kijker maar de onrust is ook intercontinentaal aangestoken want overal komt men met spandoeken en slogans op straat.Het is een mondiale malaise,beurzen zeggen genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *