Domna Samiou

Gisteren is de volkszangeres Domna Samiou op 84-jarige leeftijd overleden. Ze mag buiten de Griekse landsgrenzen niet zo bekend zijn, maar hier was ze wel een grote naam. Ze vertolkte de traditionel Griekse volksmuziek, niet alleen van het Griekse vasteland, maar ook van Klein-Azië. Niet verwonderlijk, ze was zelf kind van vluchtelingen van een dorpje vlak bij Smirni.

Ze zong niet alleen, maar maakte er ook haar werk van om alle Griekse folkloremuziek te documenteren. Daarvoor heeft ze ook een stichting in het leven geroepen. Voor haar werk kreeg ze in 2005 een medaille van toenmalig president Kostis Stefanopoulos en sindsdien werd ze in Griekenland Kyra Domna Samiou genoemd.

2 thoughts on “Domna Samiou

  1. ik kan het niet uitlegen. ik ben 47, ik hoor haar stem al zo lang ik kan herrineren. respect, nieks anders voor haar. Kyria met een groot K.
    is een genoot om haar te horen praten. ik zeg vaak dat de griek schizofreen is (σχίζω τας φρένας)ik begrijp niet dat er grieken zijn zo als Domna en Rasoulis en andere zulke grieken en tegelijk ook zo veel lamogia.
    zij heeft nooit vergeten waar zij vandan kwam.
    een groot verlies , een groot vedriet.
    Tha spaso koupes ,niet van Shantel maar kijk hoe zij het doet. je weet hoe verschilende de griekse platteland en traditie is. de griekse dialekten ook. overal is zij een kenner van.
    http://www.youtube.com/watch?v=hYg6PBFfMBk&feature=related

  2. Sinds er vorig jaar een documentaire over haar op de nederlandse televisie was, ben ik een groot fan van haar. Ik heb met moeite 2 cd’s van haar te pakken kunnen krijgen. Aan de Griekse melancholie ben ik al jaren verslaafd sinds ik 36 jaar geleden voor het eerst in Kreta op vakantie was en er bijna elk jaar na terug ga. Een fantastische vrouw is gestorven, laten we haar in ere houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *