Paradeerfobie

Op 25 maart viert Griekenland de herdenking van het begin van de onafhankelijkheisstrijd tegen de Turkse overheerser. Dergelijke herdenking gaat steeds gepaard met optochten en militaire parades voor politici en hoogwaardigheidsbekleders.

Omdat die laatsten niet bepaald populair meer zijn bij de Griekse bevolking, zit de schrik er diep in dat het tot rellen zou kunnen komen binnen een kleine 10 dagen. Op 28 oktober 2011, die andere nationale feestdag, hebben we al gezien dat burgers de militaire optocht hebben platgelegd in Thessaloniki, en dat president Papoulias werd verjaagd door boze Grieken die hem uitjouwden voor verrader.

En twee weken geleden werd een optocht in Rhodos, om de vereniging met Griekenland te herdenken, ook verstoord door boze burgers en dienden politici de benen te nemen.

Overal in Griekenland worden Griekse politici trouwens uitgejouwd, met yoghurt bekogeld en weggehoond, tot zanger Georgos Dalaras toe.

Eergisteren werd zelfs een speciale ministerraad gewijd aan het feit of politici naar de parades zouden gaan of niet. Er zijn ook plannen uitgelekt dat er op Syntagma overal nadarafsluiting zullen komen, om te vermijden dat boze Grieken het podium met de politici zouden bestormen. De politici zijn bang en een aantal onder hen krijgen het moeilijk om weerstand te bieden aan deze druk.

En de Griekse media doen ondertussen goed hun werk: journalisten komen overal vertellen dat 25 maar een monument is, en dat het niet past om op die dag te protesteren. En als er dan toch iemand protesteert, dan zal die meteen als een extremist worden veroordeeld. Men zal wel proberen om het protest te ondermijnen, en misschien gaat men ook wel infiltranten de straat op sturen, maar het zal weinig effect hebben. Ik zie al zeker de gepensioneerden met yoghurt de straat op komen. Er zijn ondertussen ook genoeg werklozen (al een tijdje is de kaap van 1 miljoen overschreden) die wellicht graag een dagje doorbrengen met het uitjouwen van politici. Misschien komen de 400.000 werknemers uit de privésector die ondertussen al maanden niet meer zijn betaald, ook nog de straat op. Veel Grieken zal het worst wezen of 25 maart een datum is met een symbolische betekenis. Zij gaan zeker de straat op komen om lucht te geven aan hun ongenoegen.

9 thoughts on “Paradeerfobie

  1. Het zou misschien leuk zijn een optocht te organiseren die niet langs de tribunes passeert.
    Eenheid van de bevolking is meer dan ooit nodig en daarom is de datum niet onbelangrijk.
    Zelfverwijt is echter ook op zijn plaats voor wie koos voor één van de tribunezitters.
    Is er in het politieke landschap dan niemand die een valabel alternatief biedt, daar hoor en lees ik toch zo weinig over.
    Dalaras, één van de mooiste stemmen ter wereld wat mij betreft, oogst wat hij zelf over zich afgeroepen heeft. Een zanger dient zijn boodschap uit te dragen via zijn liederen en zich verre te houden van politiek gekonkel.
    Hoewel veel yoghurt natuurlijk niet slecht is voor de stem. Af en toe ook een potje honing gooien mensen.

  2. Wij zullen die dag vieren met een griekse dansnamiddag in Aartselaar . Even het piekeren terzijde laten en een plezierige griekse sfeer creëren . Zin om ook te komen ?

  3. En het yoghurtfeest missen? Nee hoor, ik wil er bij zijn 😉
    Nee, alle gekheid op een stokje: zelfs mijn schoonmoeder gaat yoghurt in slaan.

  4. maar de party is op 18 Mάrti.

  5. Gebruik bij het yoghurtwerpen enkel Griekse Yoghurt. De handelsbalans zal hier wel bij varen.
    Valt het bij zich dragen van meer dan 500 ml youghurt stilaan niet onder verboden wapendracht?
    Is het de oproerpolitie toegestaan het youghurtkanon te gebruiken?
    Wat met politici die lijden aan een lactose-allergie. Kunnen zij dit aangeven en alsnog alternatief bekogeld worden?
    Koen, is er in Aartselaar een Griekse vertegenwoordiger aanwezig om de yoghurtdonatie in ontvangst te nemen? Staat de Griekse quickstep op het programma? Niet onbelangrijk voor de schoenenkeuze.

  6. er is een goedkoopere alternatiev, aangezien dat ze nu overal goedkoop te krijgen zijn. aardapelen , voor dezelfde prijs van de goedkoopste yoghurt heb je meer aardapelen en je kan meerdere keeren gooien.

  7. @Tzimis 18 maart dansstage met Dimos Pratzidis

  8. @Koen: sluikreclame voor dansgroep Kalitsa?
    @Penimeni: er staan dansen uit Oost-Roemelië op het programma, ik weet niet of dat de Griekse quickstep is 😉

  9. al hoe wel mijn party meer για τα πανηγυρια is ,net zo als die van Coen met Pratzidis , die ik nooit van heb gehoort, mijn Party is zelfs hier in Nederland, voor 2 euro veel plezier.
    advies in de envelop een plakje botterham worst mee doen.Ο χοντρος θα πειναει πολυ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *