Keuze te over

Binnen anderhalve maand zouden we parlementaire verkiezingen hebben in Griekenland, daar lijkt het toch naartoe te gaan. Loukas Papadimos heeft in Brussel al eens gesproken over 9 april of 6 mei als datum, maar er is nog geen zekerheid. De aarzeling bij de politici is verklaarbaar. Het politieke systeem zoals we dat in Griekenland als meer dan 35 jaar kennen, de Metapolitefsi, ligt aan diggelen.

De politiek werd geregeerd door 2 grote partijen, maar vermoed wordt dat hun rijk voorbij is. Het is afgelopen met het uitdelen van postjes voor mensen die voor je hebben gestemd. Ook dat zou je een gouden randje van de huidige crisis kunnen noemen.

In de plaats springen er nu her en der nieuwe politieke partijen op. Heel wat parlementsleden van PASOK en Nea Dimokratia die uit de partij waren gezet omdat ze niet stemden voor de maatregelen die moesten worden genomen om de tweede lening van de trojka te krijgen, beginnen nu met een eigen partij. Zo heeft Panos Kammenos van Nea Dimokratia zijn eigen “Onafhankelijke Grieken” opgericht. Deze populist, die niet toevallig het dorp Distomo koos als decor (de ganze bevolking van Distomo werd in een vergeldingsmaatregel van de nazi’s gefusilleerd) om zijn partij aan de wereld voor te stellen, zal wellicht de meer rechtsgezinde kiezers van Nea Dimokratia oprapen die vinden dat LAOS te rechts is.

En gisteren werd nog een nieuwe partij voorgesteld: “Sociaal contract”. Een ronkende naam die naar het socialisme neigt. Stichters zijn 2 ex-PASOK oudgedienden: Louka Katseli en Charis Kastanidis, die nog minister waren in de regering van Papandreou. Die willen terug naar de socialistische roots die PASOK verloochend heeft. Beiden zijn uit de partij gezet nadat ze niet stemden voor de maatregelen die werden geëist om de tweede noodlening te krijgen. Misschien zijn er nog Grieken die het vergeten zijn, maar dit zijn natuurlijk geen rebellen: beiden hebben gretig mee gestemd met de maatregelen voor het eerste steunpakket. Of deze partij dan ook een impact zal hebben, is nog maar te vraag.

In ieder geval zal het alsmaar moeilijker worden voor een partij om een absolute meerderheid te behalen in het Griekse parlement. Nochtans is dat de bedoeling van Evangelos Venizelos, die aanstaande zondag wellicht tot nieuwe PASOK-voorzitter zal worden gekozen. Moeilijk kan dat niet zijn, want de man is de enige kandidaat. PASOK-leden en sympathisanten kunnen voor hem stemmen via SMS. Prijs van deze democratische procedure: slechts 2 euro! Het aantal stemmen zal ons al een hint geven hoe goed PASOK het zal doen in de verkiezingen.

Na de verkiezing op zondag zal Venizelos aftreden als minister van Financiën om zich te concentreren op de verkiezingscampagne van de partij. Ik kan me voorstellen dat ze daar in Brussel wel even de wenkbrauwen gaan van fronsen.

En van zodra een verkiezingsdatum is vastgesteld, zal het parlement worden ontbonden. Dat in een tijd van grote veranderingen. Daar zullen de financiële markten dan weer de wenkbrauwen bij fronsen. Democratie is nooit makkelijk. En er moeten nog heel wat maatregelen worden gestemd, dus we zullen ons waarschijnlijk weer aan een vloed van nieuwe maatregelen verwachten die het huidige parlement er nog snel door moet krijgen, want het is nog maar de vraag of een volgend parlement dat allemaal zal willen doen.

Hoewel onze oerdemocraat Venizelos al heeft laten weten dat hij gelooft dat de uitslag van de verkiezingen geen invloed gaat hebben op het programma dat een Griekse regering zal uitvoeren. Waardoor je je kunt gaan afvragen wat dan de bedoeling van deze verkiezingen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *