Zwaargewicht Venizelos

Zo, het is hem uiteindelijk toch gelukt: Evangelos Venizelos is partijvoorzitter van PASOK geworden. Hij had het wellicht graag geworden onder andere omstandigheden, maar is te ambitieus om nu zijn kans niet te grijpen.

In wat we enkel als een democratische grap kunnen omschrijven, zijn er vandaag toch nog tussen de 150.000 en 200.000 Grieken bereid gevonden om 2 euro te betalen om voor de enige kandidaat te gaan stemmen (zouden ze er een kasticketje voor gekregen hebben?). Dat is dan toch maar weer mooi een kleine 400.000 euro. Zouden daarmee de achterstallige lonen worden betaald van een aantal zeer misnoegde PASOK-medewerkers? Er zijn links en rechts wel wat opstootjes geweest met mensen die het hele PASOK liever door het toilet spoelen en zij die zijn gaan stemmen, maar al bij al is het nog rustig verlopen.

We horen nu weer ronkende verklaringen uit het PASOK-kamp, van vernieuwing en alweer verandering. Verandering was er in 1981, toen PASOK met Andreas Papandreou aan de macht kwam. Verandering was er in 2009, toen zijn zoon Georgos Papandreou premier werd, en nu is er dus weer verandering. Steeds maar weer verandering, en toch schijnt alles hetzelfde te blijven, je moet het maar doen.

Venizelos zal nu de brug van vertrouwen met de burger terug bouwen. Niet vergeten: dit is de man die met het briljante idee aan kwam om Grieken te belasten via de elektriciteitsrekening. Dit is de man die extra belastingen invoerde en er niet in geslaagd is om de belastingontduiking tegen te gaan.

Venizelos gaat nu campagne beginnen voeren voor de parlementaire verkiezingen en zijn slogan is “Αρχίζουμε” (we beginnen er aan). Als minister van Financiën heeft hij de zwaarste besparingsmaatregelen doorgevoerd die de voorbije decennia zijn opgelegd en heeft hij taksen verhoogd, waardoor hij de zwaksten helemaal in de armoede heeft geduwd en waarmee hij de middenklasse aan het leegknijpen is. Waar gaat hij dan nu aan beginnen? Hoe gaat hij die mensen overtuigen om voor hem te stemmen? Welk programma gaat hij uitvoeren? Toch gewoon dat wat de trojka van hem vraagt, zoals hij tot nu toe heeft gedaan? Het lijkt me onmogelijk dat hij iets anders gaat doen. Maar goed, de buit is binnen: hij is eindelijk PASOK-voorzitter.

Zijn verkiezing is het begin van iets nieuws. Van wat nieuws precies? De man is al meer dan 25 jaar lid van PASOK, en heeft al heel wat termijnen als minister achter de rug. Hij was minister van Cultuur in volle voorbereiding van de Olympische Spelen en was verantwoordelijk voor de aankoop van het C4I-systeem, voor het toekennen van project aan bepaalde aannemers. Hij was minister van Defensie onder Papandreou, en heeft nooit besparingen moeten doorvoeren binnen zijn ministerie (toevallig?).

Toegegeven: hij komt doortastend over, hij is een uitstekend redenaar en hij is sluw. Maar of hij de man is die Griekenland gaat redden, zoals hij het nu voorstelt, dat is wel zeer te betwijfelen.

2 thoughts on “Zwaargewicht Venizelos

  1. triest… dit nijgt naar het dificit van griekenland… wel alternatief?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *