Gestolen geld teruggeven

De voorbije weken komen er heel wat gevallen aan het licht van modale (nu ja) Grieken die de staat hebben opgelicht. En dan hebben we het niet alleen over mensen die onrechtmatig een premie incasseerden omdat ze zogezegd blind waren, invalide of wat weet ik nog allemaal (op Zakynthos was er zelfs een “blinde” taxichauffeur).

Velen van die mensen zijn nu bang dat ze zwaar gestraft zullen worden en willen de overheid vergoeden en het gestolen geld teruggeven in de hoop op strafvermindering. Maar… dat gaat niet. Er is een wet die stelt dat er van strafvermindering geen sprake kan zijn als je de staat hebt afgezet. En er is dus ook geen wet voorzien die zegt dat je het geld kunt teruggeven. Nu komen er dus mensen naar overheidsdiensten met het gestolen geld, en de ambtenaren kunnen het niet in ontvangst nemen omdat daar niets voor voorzien is. Een beetje Kafkiaans, is het minste wat je kunt zeggen.

En natuurlijk verhindert een dergelijke wet dat mensen gaan meewerken aan een onderzoek dat de netwerken van fraude moeten blootleggen. Als daar geen strafvermindering tegenover staat, dan maakt het niet uit of je meewerkt of niet. “Pentiti” zul je hier dus niet zien. Een gemiste kans, dacht ik.

 

One thought on “Gestolen geld teruggeven

  1. En de andere die kwam bewijzen dat hij blind is ?
    ‘Het staat zwart op wit geschreven,hier lees zelf maar!’Waarschijnlijk zwart-wit Braille.
    Maar wat met de grootste boosdoeners die met dik kapitaal aan de haal gegaan zijn?
    En inspecteurs die wel meewerken,zijn die integer of weer eens een kans om fooien op te strijken?
    Na al wat we dagelijks op ons brood krijgen,zit de achterdocht diep ingeworteld.Het is angstwekkend nieuwsberichten te volgen omdat het allemaal zo uitzichtloos lijkt.Het ergste is dat de Griek zich onderdrukt voelt door z’n eigen mensen,ze liggen psychologisch platgevloerd,gefrustreerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *