Meidag

1 mei, de Internationale Dag van de Arbeid. Een feest is het niet voor Griekenland. Mensen hebben hun leven gegeven om een aantal rechten te verkrijgen, maar vele van de verworven rechten brokkelen in Griekenland stelselmatig af. En dan heb ik het niet over de verschillende bonussen die in de openbare sector werden toegekend, maar wel een heel aantal rechten van de werknemers.

CAO’s worden stilaan overbodig en kunnen worden vervangen door arbeidsovereenkomsten op bedrijfsniveau (zoals bijvoorbeeld: het personeel stemt in met een loonsverlaging van 20% of anders gaan er ontslagen vallen) en zelfs op persoonlijk niveau. Wat wil zeggen: te nemen of te laten. “U gaat niet akkoord met de voorwaarden? Geen probleem, er staan nog honderdduizenden te wachten om onder deze voorwaarden te werken.”

Ik stel het een beetje simpel voor, maar het is wel een feit dat we naar een compleet nieuwe situatie gaan in Griekenland. En daarom is 1 mei natuurlijk een belangrijke feestdag voor het syndicalisme. Een syndicalisme dat jammer genoeg in Griekenland nooit echt gewerkt heeft zoals het hoort en dat mee verantwoordelijk is voor de belabberde toestand van de economie. Het zou een lang verhaal zijn om dat hier allemaal uit de doeken te doen.

Logisch dus dat er vandaag veel volk op straat kwam in Griekenland. Alle linkse partijen waren vertegenwoordigd (we rekenen daar ondertussen PASOK al lang niet meer bij – zij hadden dan ook geen afvaardiging in de traditionele 1 mei-optocht). En logisch ook dat er een grimmige sfeer heerste. In Athene werden een aantal verkiezingskiosken van politieke partijen vernielt. Wat daar nu de bedoeling van was, is me niet duidelijk.

Of de werknemers de ooit verworven rechten nog ooit zullen terugkrijgen, zal in ieder geval niet meer van de Griekse realiteit alleen afhangen. Want we moeten competitiever worden, zo luidt het.

6 thoughts on “Meidag

  1. optocht of optochten? heeft KKE niet zijn eigen optocht met bijbehorende muziek gedaan?
    heb je beeld material?

  2. In het seizoen van 2009 werden in een groot hotel in de buurt de lonen al verlaagd met 200 euro per maand voor het personeel – tot 500 euro voor de chef-receptionist. Het hotel moest omwille van de crisis meer promoties aanbieden, de lagere omzet door de goedkope aanbiedingen werd dus volledig verhaald op de vermindering van de lonen. Ondertussen zien we wel dat dit hotel nog steeds bijbouwt en dat er zoals vanouds renovaties worden gedaan etc…Nu horen we dat ook in andere grote hotels de lonen verlaagd werden en dat het personeel zelfs niet meer of laattijdig (3 of 4 maanden later)uitbetaald wordt, dus we vragen ons af: zitten die nu echt in de problemen of profiteren ze ervan?
    Arbeidsrechten bestaan niet meer, ‘staat het je niet aan, trap het dan maar af’, en nieuwe mensen krijgen geen kerstbonus meer ‘want dat was alleen een afspraak met vroegere werknemers’ heet het dan.
    Langer blijven als er een Griekse avond is, of als er een bus later aankomt, of gewoon elke dag dat halfuurtje dat je de volgende shift moet updaten voor die kan overnemen, de meeste van deze overuren worden niet extra uitbetaald. En er is nooit, maar dus nooit een lunchpauze voorzien – veel mensen in Belgie weten dit niet – en veel mensen in het toerisme werken met ‘spasto orario’ dwz dat ze ‘s morgens 4 uur werken, ‘s namiddags naar huis kunnen en dan ‘s avonds weer 4 uur werken – als het niet langer is dus…
    Er wordt nu gesproken over een staking voor de werknemers in het toerisme, in juni geloof ik, wedden dat er niemand meedoet?

  3. gelukkig gaat A. Samaras dat allemaal oplossen. Of was het E. Venizelos? of nee, ik vergis me, het was A. Tsipras; of A. Papariga misschien? of P. Kamenos, ik bedoel G. Karatzaferis, of vergis ik me? Spannend…

  4. Bestaat er niet zoiets als Europees arbeidsrecht eigenlijk?

  5. Nadia, helaas wordt het arbeidsrecht met de voeten getreden om de schuld aan de E.U. weer terug te betalen. Dus dan zullen ook de Europese landen niet veel aandacht schenken aan de implementering van Europees arbeidsrecht in Griekenland. Geld boven alles……

  6. @Nadia; edho Elladha= hier Giekenland.
    Rechten bestaan, op papier, maar, waar is dat papier?
    @hans; als het vanavond donker wordt weten we bijna met zekerheid te voorspellen of het morgen weer licht wordt, of dat het domweg gewoon, gewoon domweg donker blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *