Griekenland kiest

… en verwacht wordt dat PASOK en Nea Dimokratia flink zullen worden afgestraft. Maar toch verwacht ik niet dat de terugval zo groot zal zijn als de meeste Grieken hopen. Daarvoor zijn vooral vele oude kiezers (en we spreken over mensen van over de 70) te veel vastgeroest in de vaste patronen en durven ze niet te veel naar nieuwe partijen kijken. De twee grote partijen hebben zeker hun verdiensten, maar die liggen toch al wel vele jaren achter ons.

Ik volg de situatie weliswaar op, maar zal niet echt de tijd hebben om er hier over te bloggen. Ik ben namelijk met de ploeg van de VRT (radio en TV) op stap om één en ander te regelen en te vertalen. Vandaar dat het de voorbije dagen ook wat stilletjes was hier. U ziet waar we mee bezig zijn geweest:

21 thoughts on “Griekenland kiest

  1. Dont tell me!! jij was ook op het bureau van de Golden eieren, Xrysaugites, toen de body builder binnen kwam en riep, Εγερθητοι!!!!

  2. waar body builder lees μοσχαροκεφαλή.

  3. Nee Tzimi, we hadden wel genoeg gezien van die lui. Iedereen vermoedt dat we eind juni nieuwe verkiezingen zullen hebben, en laten we dan hopen dat Grieken wat doordachter zullen stemmen voor ze een proteststem aan een bende fascisten geven.

  4. eerlijk gezegt dat weet iedereen 99% van hun die Xrysi Augi stemmen weeten weinig van. hun protest stem die naar Karatzafyrer zou gaan is geblokeert door het feit dat die met de Papadimos regering heeft mee gedaan. laat Xrysi augi haar cyclus gewoon afmaken, hoopelijk net zo snel als een eendaags vlieg.
    Tof van de meid die weg is gelopen van de EGERTHITI bijeenkomst stom van de rest die is blijven dat volgen,
    10 of 17 Juni, ως συνηθως και με στοιχημα σουβλακια με ρετσινες.
    ps , de reportages zijn ze allemaal prima en prachtig. bravo aan de Vrt en hun tolk.
    ik heb Mimis nog niet gehoord, zou Benizelos aan het troosten zijn? maar hij mag hem toch niet.
    en wij zijn voorbij gegaan aan het verlies van de beste dolmadakia maker van Kreta ,moeder van de mooiste griekse vrouw en de aardigste parliamentarier met de mooie naam Kyriakos MItsotakis, vaarwel Kyria Marika.

  5. Ik kan er nog niet bij dat Pasok en ND toch nog bij de 3 eersten zijn!
    En uiteraard nog minder dat er kiezers zijn die een bende wacko wacko’s als de fascisten in het parlement tillen.

    Herverkiezingen zouden ze misschien beter na de zomer houden. Zo krijgt Papademos tenminste de kans om te bewijzen dat hij iets bewogen heeft (of net niet!). En zo bouwen de 2 schuldigen misschien nog een reële en constructieve relatie als coalitiepartners. Want het ziet ernaar uit dat ze voortaan toch als een koppel door het leven moeten.

  6. Het zou symbolisch wel wat betekenen. Samen hebben ze Gr in de shit gewerkt, samen zouden ze Gr terug uit de shit kunnen halen.
    Het ‘kunnen’ moeten ze natuurlijk nog bewijzen.

  7. @Christo: als dat “bonusje” van 50 zetels voor de grootste partij wordt afgeschaft, zou de situatie er ook al anders uitzien, maar blijkbaar heeft de angstretoriek van Pasok (en ND) toch wat effect gehad.

    @Bruno: je moet Michaël Van Droogenbroeck alleen eens zeggen dat het niet “Neo Democratia” is, maar “Nea Dimokratia”. De Belgische Grieken ergeren er zich blauw aan 🙂

  8. @Christos, ik had eigenlijk veel meer stemmen verwacht voor ND en PASOK – zeker voor PASOK… Welke andere keuze hebben de pro-Euro stemmers?

  9. Ik zag het ook op TV @Bertinos, maar het is niet Michaël die deze beelden er op zet, natuurlijk. Michaël is voortreffelijk Grieks aan het leren! 😀

  10. Ja inderdaad, Bertino, waar slaat dat nu op? Een bonus van 50 zetels voor één van de verliezers van de verkiezingen !?
    Maar dat soort redeneringen lijken de laatste dagen toch populair te zijn.
    Ook topbankiers die (mee)verantwoordelijk zijn voor een chaotisch en catastrofaal beleid krijgen fenomenale bonussen.
    Ik kan niet voor jullie spreken maar ik zit in een verkeerde sector!

  11. die 50 zetels kado ,wet van Pakis alias Paulopoulos, was in dienst van beide ex groote partijen net zo als dat grieken in het buitenland niet bij de ambassades mogen stemmen. dus je heb nu bij regios waar ND zelfs derde partij is , meer zetels krijgt dan Syriza.
    deze situatie is niet redelijk alsof wat redelijk in griekenland is, dus 10 juni weer verkiezingen aangezien dat nu op dat moment Samaras klaar is met Tsipras, samenwerking zit niet in.
    Laos uit de parliament?? een dag van rouw, na Anna en PAPOUTSIS ,karatzafyrer niet er in, maar well een andere Fyrer. Chrysochoidis zit er in??
    ik hoop niet dat je nog eens naar Desfina moet, hoop ik dat wij Papadimos kwijt zijn.

  12. Samaras heeft aangekondigt dat hij de naam van de partij gaat veranderen , Nea Dimokratia wordt Politiki Anoiksi.

  13. @Hans, Dimiourgia Xana bijvoorbeeld? Het verbaast me ten zeerste dat deze partij slechts 2,5% gehaald heeft. Ik had verwacht dat hun (politiek neutrale) standpunten meer Grieken zouden aanspreken.

  14. dat is jammer,en ook dat in deze situatie nog eens 35% niet hebben gestemt.
    ipv stemmen naar Xrysi augi hadden ze een kans aan Dimiourgia Ksana kunnen geven.

  15. Samaras onderhandelingen telos. kan griekenland de Belgishe record van 526 dagen zonder regering nog breken?? ze gaan ervoor, denk ik.

  16. @Christo: “als mensen banken beroven, vliegen ze in de gevangenis. Als banken mensen beroven, krijgen ze een bonus”.

  17. Inderdaad @Nadia, veel Grieken zijn niet komen stemmen. Het percentage zou zelfs rond de 40% liggen. Maar ik zag in een stembureau dat men daar eigenlijk niet wist wie er overleden was en wie in het buitenland woonde. Echt betrouwbaar zijn die kieslijsten dus niet.

    Oei @Mario, vergissing: PASOK is met 30% gezakt, zo is het beter uitgedrukt.

  18. Die bonus van 50 zetels mogen ze voor mij direct afschaffen. Liefst op de agenda van de komende grondwetshervorming.

    1) het staat buiten kijf dat dit een uiterst ondemocratisch principe betreft. Ik pleit voor een puur proportioneel systeem zoals dat van België bijvoorbeeld. Kiesdrempel op 3% is OK.

    2) deze zetel(bonus) heeft ervoor gezorgd dat regeringen in het verleden uit een partij konden bestaan (zowel PASOK als ND). Daardoor hebben de 2 tot nu toe grootste partij te veel macht verworven en konden ze altijd hun zinnetje doen… zonder het minste overleg en zonder de minste transparantie. Indien deze bonus niet zou hebben bestaan, dan zou een coalitiepartner altijd noodzakelijk geweest zijn. Ik weet wel dat de regeringsvorming dan wel wat meer tijd zou vergen (en weliswaar hier en daar een extra stembeurtgang noodzakelijk zou zijn,…), maar de 2 grote partijen zouden dan niet zomaar hun gangetje kunnen gaan en dan zou Griekenland waarschijnlijk niet in de situatie verkeren waarin het zich vandaag bevindt.

    3) Wat mij betreft mogen ze die bonuszetels onmiddellijk en definitief afschaffen (dus ook niet langer proportioneel verdelen over de verkozen partijen). Beter nog zou zijn om bij een toekomstige grondwetsherziening meteen 100 tot 150 zetels af te schaffen. Ik denk dat een parlement met 150 à 200 zetels evengoed kan functioneren (weliswaar minder postjes te verdelen!). Bovendien zou er een serieuze besparing gebeuren zowel onmiddellijk, als voor de toekomst (cfr.volledig pensioen parlementsleden na 4 jaar in’t parlement te zetelen!).

  19. Ik zie toch ook voordelen van dit bonussysteem.
    In België kan een partij die de meeste stemmen behaalt, monddood gemaakt worden door een coalitie van duizend en één kleine partijtjes. Kijk maar wat de NVA overkomen is, of je het nu al of niet eens bent met hun standpunten speelt hierbij geen rol.

  20. @penimeni: Maar het blijft wel steeds een verhaal van meerderheid tegen minderheid… en daar draait alles om!
    Alle systemen hebben natuurlijk hun voor en nadelen, maar ik denk dat er over het algemeen meer voordelen zijn bij een proportioneel representatief systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *