De boodschap van de Griekse kiezer verkeerd begrepen?

We zijn nu 3 dagen na de Griekse parlementsverkiezingen en we kunnen er al wel stilaan zeker van zijn dat we naar nieuwe verkiezingen gaan.

ND-leider Samaras gooide na een paar uren de handdoek in de ring: hij slaagde er niet in om een regering met meerderheid op poten te zetten. Hoeveel buitelingen hij ook mag maken (de politieke argumenten van de man zijn een circusartiest waardig), het zal met hem niet lukken.

Op dit ogenblik probeert SYRIZA-leider Alexis Tsipras het, en hij heeft al samen gezeten met de linkse Griekse partijen. Vandaag zou hij een brief sturen naar het IMF, de EC en de ECB waarin hij gaat zeggen dat de handtekeningen onder het memorandum niet door hem zijn gezet en dus ook niet gelden voor een linkse regering. Ook hij zal geen meerderheid vinden om een regering te vormen, hoewel Democratisch Links zeker wel met hem samen wil gaan.

Als het hem tegen overmorgen niet lukt, zou PASOK-leider Venizelos de formatie-opdracht van hem overnemen, maar die heeft al laten weten dat zoiets geen zin heeft en dan zouden we meteen naar nieuwe verkiezingen gaan. Ondertussen zou president Papoulias dan een interim-regering samenstellen in samenspraak met alle politieke leiders die het land dan naar de volgende verkiezingen moeten leiden.

In Brussel en Berlijn beginnen de stoppen stilaan door te slaan, maar misschien heeft men de boodschap van de Griekse kiezer niet goed begrepen. Tsipras mag dan wel een sympathieke jongen zijn en een cool-factor hebben, maar het is lang niet zeker of hij vertegenwoordigt wat de mensen die voor hem hebben gekozen, eigenlijk wel willen.

Alexis lijkt niet in de euro te willen blijven. Zijn plan zou dat in ieder geval wel tot gevolg kunnen hebben. Maar de overgrote meerderheid van de Grieken (70% al zeker) ziet de toekomst van dit land wél binnen de euro. Men wilde de grote partijen afstraffen voor het gevoerde beleid en men wilde aantonen dat een besparingsbeleid op deze manier niet verder kan. En velen wilden een partij aan de macht die had gezegd dat ze bereid was om te regeren want niemand heeft er baat bij dat het land onbestuurbaar wordt.

Vraag een gemiddelde Griek op de straat en hij zal zeker toegeven dat het land boven zijn stand heeft geleefd en dat er moet worden bespaard, maar niet op de manier waarop PASOK en ND die besparingen hebben ingevuld. Niet dat men kan zeggen hoe het dan wel moet, maar daarvoor heb je politieke partijen.

Het probleem is echter dat Griekenland op dit moment zo goed als geen enkele partij heeft die met een alternatief op de proppen is gekomen. We weten natuurlijk wel dat meer besparingen zeker niet tot groei gaan leiden. En weten ook dat iemand die niets meer te verliezen heeft, ook niet bang kan worden gemaakt door het vooruitzicht dat hij uit de euro zal worden gezet. Nul euro is tenslotte even veel waard als nul drachme.

Maar we weten ook allemaal dat Griekenland die oh zo noodzakelijke herstructureringen moet invoeren. Wat er bij mij nooit is in gegaan, is het feit dat men in Europa daarvoor beroep heeft gedaan op dezelfde politici die deze herstructureringen altijd hebben tegengegaan. Europa zou zich zogezegd nooit mengen in de Griekse politiek. Maar nu de verkiezingsuitslag niet naar de zin is van Brussel en Berlijn, lijkt het er verdacht veel op dat Europa zich toch wel gaat moeien. Is dat niet een beetje hypocriet? Men vreest dat men het geïnvesteerde geld (vele miljarden) kwijt zal zijn met een linkse regering. Dus gaat het uiteindelijk in de eerste plaats om dat geld dat al aan Griekenland is gegeven (niet aan de Grieken, want het geld is gebruikt om interesten af te betalen) terug te krijgen, en niet om het land weer overeind te helpen.

Althans, dat is de indruk die de Grieken krijgen. En als Europa zich nog meer gaat bemoeien met de gang van zaken hier, dan zou het best kunnen dat we bij de volgende verkiezingen een nog moeilijkere situatie zullen krijgen.

29 thoughts on “De boodschap van de Griekse kiezer verkeerd begrepen?

  1. In “Metro” wordt gehoopt dat de Grieken bij de volgende verkiezingen “minder met hun hart, en meer met hun verstand” zouden kiezen. Als je ‘t mij vraagt, schiet er dan geen spaander meer over van ND of Pasok, maar ik vrees dat de krant het tegenovergestelde bedoelde.

    Ãœberhypocriet en evidentie zelve Wilfried Martens (als voorzitter van de Europese Volkspartij geen onbenul!) betreurt intussen openlijk dat Papadimos niet meer tijd heeft gekregen.

    Veelzeggend.

  2. zo als Kolokotronis zei , hoop ik dat iemand tegen baroso zou dezelfde worden gebruiken.
    Αμα γυρισω θα σας…
    europa, de korste mop.
    er is zeker een gevaar, zo als links nu gedraag, hoop ik dat de mensen niet weer terug gaan naar de 2 oude partijen.
    Alexis Lets Go
    met dank aan Apostolis
    http://www.youtube.com/watch?v=A8qakI4mDII

  3. Dank @Bruno, helder stuk zoals gewoonlijk.Ik zie bij de volgende verkiezingsronde ND + PASOK er moeiteloos een zeteltje of tien er bij sprokkelen uit dat enorme potentiëel van 7 miljoen “verkeerd + niet stemmers”.Coaltie klaar!

    Daarna doet “Europa” een paar kleine concessies en kan het ijzeren masker van de “austerity” voor jaren op de edele Griekse gelaten gedrukt worden.
    Iedereen blij!

  4. wat een idioot systeem ook, die bonus voor de “grootste” partij. ND en Syriza hadden zo goed als hetzelfde % maar toch heeft ND nu een smak meer zetels. Enfin, niet dat het er veel toe doet, want het zal toch herbeginnen worden. Maar stel nu dat in de herverkiezingen Syriza nipt over ND wipt en de bonus pakt, kunnen ze dan tot een linkse coalitie komen?

  5. Daar ziet het absoluut naar uit, @Aleko – democratisch toch?

  6. @Stijn, SYRIZA is op dit moment een coalitie en geen echte partij, en de wet zegt dat de eerste “partij” de bonus zetels zal krijgen. Ze hebben er dus geen recht op, tenzij ze zichzelf tot partij omdopen (mooi toch, de wieg van de democratie). Wat nu wellicht zal gebeuren. Afwachten wat het wordt.

  7. Wat een gedoe dat Griekse kiessyteem. Ik veronderstel dat ze nu wel zo gehaaid zullen zijn om een “partij” sensu stricto te worden dan? Maar is daar nog tijd voor en waarom deden ze dat dan de eerste keer al niet?

  8. ze willen gewoon niet samen werken. heb je ooit grieken gezien die samen werken?/ ze kunnen nu met deze formatie, voor de verkiezingen van 17 juni de systeem veranderen en die wet van pakis die eigenlijk van Skandalidis was in de geest van toen ,tin koutala proedre, afschafen.
    ik denk dat Syriza zou zeker tot een partij vormen, maar zu als nu gaat kunnen wij better naar een voorsteling van Karagiozis gaan kijken of voor de niet grieken , die Karagkiozis niet begrijpen, naar een Muppet show aflevering. zonder mis Piggy, Louka is buiten beeld gebleven.

  9. het is toch niet enkel het kiessysteem, vind ik. Als ze na een dagje staren geen overeenkomst hebben, geven ze het al op, dat is toch pas echt knullig en kinderachtig? In dat licht is dat bonussysteem wel goed: het vehindert dat ze coalities moeten maken…

  10. Had je anders verwacht van deze lading politici @Hans? Het zijn allemaal wel bijzondere lichtgewichten. In dit alles komt Venizelos over als de enige die zijn nek durft uit te steken.
    Ik hoop echt dat die Samaras nooit, maar dan ook nooit, in een regering terecht komt.

  11. Reporters zaten reeds tijdens de verkiezingsnacht,mogelijke combinaties uit te puzzelen en verklaarden dat het onmogelijk wordt.
    Wie weet wat een 2de beurt gaat opleveren.Tzimas schijnt er al werk van te maken en ik hoop dat hij nooit premier wordt.Samaras trouwens ook niet.

  12. Die Samaras is inderdaad echt wel om te huilen.

  13. hebben julie Kostakis gemist?? hij komt terug, denk ik. bij Bairaktaris zijn ze al aan het voorbereiden.

  14. Wilfried Martens schijnt er nochtans anders over te denken.

  15. Goed om te weten: de luchthaven Eleftherios Venizelos dat onder Duits beheer is moet de Griekse staat maar een klein bedragje van 500.000.000 Euro, een te klein bedrag om te innen.

  16. Dat was al gekend van in het begin, @Larissa. Maar het hangt al lang niet meer van die 2 af. Ze moeten er een derde partij bij krijgen. Democratisch Links van Kouvelis heeft al gezegd dat ze bereid zijn om mee in een regering met deze 2 te stappen, maar dan moet SYRIZA er ook bij.
    En dat zie ik niet meteen gebeuren.

    Vanavond zich Venizelos samen met Tsipras. Ik denk dat we tegen 21u zeker weten dat we naar nieuwe verkiezingen gaan.

    O ja, en gisteren een nieuwe opiniepeiling: SYRIZA krijgt nu al 27,7% van de kiezers achter zich. ND en PASOK krijgen nog meer klappen, Gouden Dageraad verliest ook wat, en Democratisch Links zou buiten het parlement blijven. Het is een barometer die we maar beter in ons achterhoofd houden.

  17. als ik niet vergis , de volk zei massal nee tegen die 2 , Benny en Antony. Benny houdt zich still hij heeft het begrepen, Antony niet. een regering met Antony er in zou hoog uit 2 dagen vol kunnen houden.
    verkiezingen 17 Juni. exit euro voor medio 2013.

  18. bruno ik heb dat gisteren ook gezien (star of alpha, ik weet het niet meer) en daar hebben ze de zetels uitgezet volgens de nieuwe peiling met de 50+ bonus voor Syriza indachtig (leek me toch). in dat geval lijkt een regeringsvorming plots een stuk evidenter, neen?

  19. Het was inderdaad op Alpha, @Stijn, en volgens die peiling zou Syriza zelfs heel dicht komen bij de absolute meerderheid. Dan heb je natuurlijk een theoretisch “sterke” regering, maar of Europa die zal willen…

  20. natuurlijk zal Europa dat niet willen, maar die van Syriza denken misschien (zoals The Doors ooit zongen): “they’ve got the guns, we’ve got the numbers”. het zou alvast een stukje interessante geopolitiek opleveren. hopelijk worden de spelletjes ditmaal niet gespeeld zoals in de loden jaren ’70 en ’80. er zitten nogal wat demonen achter de schermen.

  21. Aub geen Venizelos, Samaras of Tsipras.
    Graag ND met andere voorzitter of geef Kammenos een kans

  22. Beste Stijn,

    Die met de guns blijven gewoonlijk over. Die met de numbers moeten de numbers achteraf herzien.
    Tenzij de gunleveranciers een alternatief kliënteel ontdekken bij de “numbers”

  23. Na een te copieuze maaltijd had ik dit visioen:

    Bij de volgende verkiezing zullen de Grieken versterkt de “verkeerd begrepen boodschap” uitzenden.
    Intussen worden in de kazernes de kolonelssabels geslepen. De Amerikaanse vrienden zullen welwillend toelaten dat de strategische positie van Griekenland tijdelijke drastische maatregelen vergt.
    De linkse onruststokers worden verbannen naar afgelegen rotsen in de Egeïsche zee, wat ongetwijfeld prachtige muziek zal opleveren.
    Zelf begin ik een groothandel in kruiwagens, die goed van pas zullen komen bij het ophalen van het maandelijks loon of pensioen, dat uitbetaald wordt in prachtig verluchte krantengrote dagelijks devaluerende drachmebiljetten.
    Dimitris modaal, staat kniehoog in de ezelsstront naast zijn verroeste 4×4, de borst trots vooruit te oreren, dat ze toch maar de democratie aan de wereld schonken.
    De verongelijkte leiders van de traditionele partijen gaan in verbanning naar een Zwitsers kuuroord, waar gelukkig nog een appeltje in de brandkast ligt.

  24. Aub geen ND. Niet het vergif van die neoliberalen. Niet ND, dat sinds haar prille begin, wortelt in bijzonder vervuilde bodem.

    Voor wie wat tijd heeft, Ganser over wat gebeurde toen Griekenland destijds te veel naar links dreigde te schuiven (vanaf p 212): http://sandiego.indymedia.org/media/2006/10/119640.pdf

  25. @Perimeni , zo een vision na de maaltijd ,Dimitris modaal had u gezegt, Poy sto laimo na sou katsei. wie weet mischien komt je visioen uit. Wordt je de nieuw Max?

  26. Hoe kan men de griekse kiezer verstaan? Volgens polls is er zowat 70% die Syriza onrealistisch vindt en toch kiezen ze er voor.Welk weldenkend mens kan vertrouwen hebben in een partij die blijkbaar alles uit de mouw gaat toveren,in het ijle grijpen en geen antwoord kunnen geven op voordehand liggende vragen? Ik,van huisuit ben rechts gezind maar vind pinguin Papariga veel rijper en bezonnen dan Tzipras.Die kerel is gevaarlijk onervaren en heeft veel weg van een opstandige communistische student,dat soort dat eens wanneer ze op eigen benen staan,plots een ommezwaai maken en de Che Guevara posters opbergen als aandenken aan hun jeugd.Churchill:”Wie nooit communist geweest is in z’n jeugd,is nooit jong geweest!”
    ‘k Heb geen sympathie voor Venizelos maar uiteindelijk is het de enige die geen onzin uitkraamt.Wat als Griekenland zich afzondert? Het land heeft geen inkomsten en nu blijven ook nog de toeristen weg.

  27. Is er eigenlijk onderzocht wie er voor Tsipras gestemd heeft, welke bevolkingsgroepen? Zowel op mijn werk als vandaag bij een (kinder)feestje waar ik was, wordt de man algemeen ofwel gevreesd ofwel verafschuwd… En er zit vanalles tussen, van KKE’ers tot echte rechtsen… Zelf heb ik hem altijd een blaaskaak gevonden. Ik ben benieuwd wat hij gaat doen na de volgende verkiezingen, als zal blijken dat 20% echt wel zijn plafond is, en dat hij dus ofwel de vergetelheid ingaat, ofwel moet samenwerken met Venizelos… Ik denk dat het een ‘De Wevertje’ is: weglopen als het serieus wordt.

  28. Inderdaad @Hans :ik denk ook dat hij niet DURFT regeringleider te zijn.Hij komt er als een blaaskaak over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *