Partijprogramma

Nog een goeie twee weken tot de verkiezingen: dan zou je toch denken dat we stilaan weten voor wie we gaan stemmen, niet? Het blijft echter allemaal heel troebel. We hebben meer dan 3 weken geleden verkiezingen gehad, dus je zou denken dat de verschillende partijen toch een programma hebben? Blijkbaar niet, of het is bij iedereen bijgesteld.

Nea Dimokratia publiceert nu weer een nieuw programma (ik denk dat we aan versie 4 toe zijn, maar ik kan me vergissen).

SYRIZA toont morgen voor het eerst een programma. De partij was wellicht verrast door de verkiezingsuitslag van 6 mei en beseft daardoor blijkbaar dat er toch wel bepaalde verwachtingen zijn geschapen. De partij is eigenlijk een coalitie van allerlei kleinere fracties die elk zo wat hun eigen ding doen. Met als gevolg dat we een heuse kakofonie hoorden vanuit de hoek van SYRIZA. Iedereen zat maar wat met papieren te zwaaien en te zeggen dat dit het partijprogramma. Morgen komt dat er dus.

En PASOK? Wel die vinden dat ze verongelijkt zijn en dat zij nu de hele vracht moeten dragen van wat er de voorbije jaren is fout gelopen in Griekenland. Vandaar dat de partij met moeite nog de derde partij zal worden.

Maar goed: partijprogramma’s dus. Eén ding valt op: iedereen was het eens over het feit dat er structurele veranderingen moesten worden doorgevoerd in Griekenland. Alleen: er is niet één partijprogramma dat het over die noodzakelijke veranderingen heeft! Het gaat enkel en alleen maar om het opnieuw bespreken van de voorwaarden voor de leenovereenkomst. Ik meen me te herinneren dat iemand van het IMF gezegd heeft dat er kan worden gepraat indien de Grieken met constructieve voorstellen komen. Ik zou ddenken dat dit een opportuniteit is. Die waarschijnlijk jammerlijk zal worden gemist door de Griekse politici die niet opgewassen zijn tegen een dergelijke taak.

Bekijk even de campagnespot van Nea Dimokratia. Geen enkel programma: enkel een bangmakende boodschap.

9 thoughts on “Partijprogramma

  1. ze konden geen titels meer verzinen. Allaloum, Arpa Cola, Och Aderfe, O Theos eine mazi mas, I panagia i Soumela tha kanei to thauma tis,Gia ola ftene oi Afganoi, Griekenland opbouwen met lego steentjes, zijn al lang gebruikt. en die van KKE is al lang het zelfde en bekend, dus geen reden tot herhaling.
    Mischien met de volgende verkiezingen komt wat programas uit.

  2. @Bruno.Ik ben toch wel erg nieuwsgierig waar SYRIZA morgen in haar persconferentie mee komt.Zal extreem anti-austerity(wat ik verwacht) nog meer kiezers in de armen van Samaras drijven of gaat het andersom werken.Doe hier verslag met commentaar graag.Ik zag vandaag de S&P-index een paar punten stijgen op de berichten dat de polls op een ND-overwinning lijken te duiden.Nou dan weet ik wel uit welke hoek de wind waait.

    Misschien dat ik te veel vraag, maar ik denk dat je zo kort mogelijk voor de a.s. verkiezingen veel mensen een groot plezier zal doen met een update van je “het versplinterde griekse politieke landschap”. In ingekorte vorm, maar wel bijgewerkt, misschien alleen de partijen welke al bewezen hebben echt een zetel te zullen halen.Ja, ik vraag maar.Hier of in de media.

  3. de vele peilingen (te zien op http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_legislative_election,_June_2012) lijken inderdaad te wijzen op een verschuiving naar ND sinds ongeveer 17 mei.

    Het lijkt er dus op dat Samaras het zal halen.

    Vreselijk.

    Hoe een bevolking toch al bij al makkelijk bespeelbaar is. Een snuifje blinde angst en het is gebakken. Wie weet halen ze deze week nog wat LOK-ers of Sheepskin-terroristen boven voor wat gratuite terreur.

  4. Stijn,

    Ik durf te betwijfelen of hier sprake is van blinde angst of eerder “van eieren voor zijn geld kiezen”.
    De vuist omhoog, roepen “No pasarán” is stoer maar enige realiteitszin is ook zeker niet misplaatst.
    Zo dom zijn die Grieken dan misschien toch nog niet.
    Natuurlijk valt met dit stemgedrag niet te verwachten dat er iets grondig verandert, maar waarschijnlijk verwacht men dat er eerder iets te smikkelen valt uit de Europese honingpot dan van de uiterst linkse eenheidsworst.

  5. angst is ongetwijfeld een factor. er waren geruchten over een staatsgreep, en over de zogezegde Pythia 1-moordpoging op Karanmanlis, men gooit een paar opgehitste geïnfiltreerde “anarchisten” in de strijd, de molotovs vliegen heen en weer, men spreekt over devaluaties boven de 70% en een “terugkeer naar de middeleeuwen” als men uit de euro stapt, …

    “eieren voor zijn geld”? pff, het zijn me de eieren wel: de pesioenen en wedden nog verder laten afromen?

  6. ik denk dat @Penimeni het deze keer bij het rechte eind heeft. Natuurlijk is ND (of toch vooral Samaras) vreselijk, maar of we met Syriza beter al zijn, betwijfel ik echt heel sterk: zoals Bruno aangeeft, liggen ze de hele tijd intern overhoop over alle mogelijke futiliteiten. En de anderen: Kamenos: postjespakker; KKE: wil niet; Dimar: waar staan die eigenlijk voor? ‘Dimiourgia Ksana’: extreem neoliberalisme met een snuifje extreemrechts (zijn plan met de illegale migranten is om ze enkel toegang te geven tot bepaalde zones van het land waar ze als goedkope werkkrachten kunnen worden gebruikt…). Ik blijf hopen op een brede coalitie die minstens 70% van de Grieken vertegenwoordigt: enkel zo’n regering zal genoeg draagkracht hebben…

  7. Kom, kom @Hans.Over welk land had je het met die 70%.Ik ken je toch niet als sprookjesverteller hier.Denk nog maar eens aan …”The Roof, the Roof…”.

  8. Over die Dimiourgia Xana gesproken: dit is de Engelse vertaling die de voorzitter naar (godbetert) Angela Merkel heeft gestuurd. Dat gaat hem stemmen kosten: http://www.dimiourgiaxana.gr/intl/index.php/en/speeches-a-articles/196-letter-to-merkel

    En wat de rest betreft: de Griekse politici wegen te licht. En zijn gewoon niet ernstig te nemen. Het populisme van Kammenos is pijnlijk om te horen: ik kan zijn argumenten aanvaarden wanneer ze op café worden uitgesproken, maar niet in een politiek discours.

    De harde houding van SYRIZA kan misschien wel iets veranderen, maar ze zullen toch wat water bij hun wijn moeten doen als ze met de partners gaan samen zitten, anders lukt het niet.

    Overigens krijgt SYRIZA in de laatste opiniepeiling 31% achter zich, en Nea Dimokratia 26%. Vandaag is het de laatste dag dat er opiniepeilingen mogen worden gepubliceerd. Dat u dat maar weet…

  9. @Bruno. Met 134 zetels kom je toch al een heel eind bij de vorming van een coalitie.En waarom zou SYR de stem van de rede gestalte moeten geven?Trojka’s Extreme Austerity doorvoeren is toch immers gewoon aktieve auto euthanasie?Ik roep op mijn beurt:”The Roof…The Roof!”

    Voor het eind van het jaar gaat Europa-EU-Euro en nog een heleboel meer toch op z’n kop.Kijk naar Hollande, die in een semi-failliet land gewoon de pensioen leeftijd verlaagt naar 60 jaar.Dat is pas staatsmanschap!In de grote komende reshufle moet je zoveel mogelijk kaarten in je handen hebben,dan kan je gemakkelijker wat inleveren.

    Tsipras is bezig voor GR in die grote herschikking een onderhandelingspositie te creëren.Het is buitengewoon verstandig om nu niet Brussels-salonfähig te willen zijn, maar je keihard op te stellen.

    Nog maar eens voor de honderdste keer: Het ging en gaat niet om Griekenland.We zitten midden in de oorlog om Europa!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *