Vrij onder voorwaarden

Afgelopen week schoot een 24-jarige student uit Peania een inbreker dood die nog even daarvoor zijn moeder met een mes had bedreigt. De jongeman ging door het lint, greep een karabijn en liep achter de inbreker aan. Volgens zijn getuigenis voor de onderzoeksrechter, struikelde hij en ging de karabijn per ongeluk af.

Peania wordt al lang geplaagd door golven van inbraken en overvallen. Het ligt vlak bij een grote uitvalsweg en er is nauwelijks politie aanwezig. Er zijn nog wel een paar politieauto’s beschikbaar, maar de meesten hebben versleten banden en zijn absoluut niet meer in goede staat. Geld om de auto’s te herstellen, is er niet meer.

Dus hebben de bewoners het recht in eigen handen genomen. Velen hebben zich (illegaal weliswaar) bewapend en diegenen die er geld voor hadden, hebben veiligheidsdeuren en -ramen laten zetten. Niet dat zoiets alleen in Peania gebeurt, we zien het ook in andere gemeenschappen in heel Griekenland. De criminaliteit is flink toegenomen, en meestal zijn de daders inwijkelingen, daar mogen we niet blind voor zijn. Hoewel er natuurlijk ook wel Grieken zijn die misdaden begaan.

Inbrekers doodschieten lijkt wel op een oplossing uit het wilde westen. Maar de jongeman kan op heel wat sympathie rekenen van zijn dorpsbewoners. De burgemeester zelf heeft al gezegd dat hij gaat pleiten voor de student, wanneer het tot een rechtszaak komt. Op de dag van de feiten hield Gouden Dageraad een parade met motorfietsen van het centrum naar Athene tot Peania om ook hun sympathie te betuigen.

Gisteren werd de jongen naar de onderzoeksrechter gebracht en een heel aantal mensen stonden hem buiten op te wachten en applaudiseerden toen hij voorbij kwam. “Καλά του έκανες”  hoorde je roepen “je hebt hem juist aangepakt”. Ik voel er mij ongemakkelijk bij dat mensen vinden dat iemand er goed aan heeft gedaan om iemand anders te vermoorden. In de media wordt gesproken van verzachtende omstandigheden, want de familie van de jongen was al eerder beroofd, de vader heeft een hersenbloeding gehad (naar het schijnt) en de moeder zou kanker hebben. En als je iemand ziet die een mes tegen de keel van je moeder houdt, dan is het voor velen ook begrijpelijk dat je je koelbloedigheid verliest. Maar of dat de daad rechtvaardigt … het is misschien een kwestie voor een moraalfilosoof?

Na de hoorzitting werd de jongeman vrijgelaten onder voorwaarden. Geen gemakkelijke zaak en ik zou niet in de schoenen van de rechter willen staan.

3 thoughts on “Vrij onder voorwaarden

  1. griekenland is geen wilde westen. het is wilde oosten.
    er was hier last ook een hele discussie over 2 jongens die na een overval vluchten op de brommer met als gevolg een 49 man dood te hebben gereden. hun verdediging heeft ze geinstrueert om niet te zeggen wie de scooter aan het besturen was, met als gevolg de rechter heeft ze ook vrij gesproken.
    is het niet een te kort van de systeem?

  2. Nee,@Tzimis.Dat werkt in Nederland precies zo.Ik kan je recente gevallen noemen.Het wordt wél meer en meer een advocatentrucje.Zo worden we in een rap tempo een “verenigd” Europa.

  3. het erge is dat het hier in belgie ook goed bezig is; niemand doet of kan er iets aan doen?? teveel vreemdelingen, resultaat van het openen van de grenzen..ondertussen moeten ze wel “ter beschikking blijven” en lopen vrij rond en doen verder. Decadentie op grote schaal, gebrek aan respect voor andermans goed… maar: wat kunnen wij, kleine garnaaltjes, eraan doen???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *