Salonfähigkeit

Ik kan er geen beter woord voor vinden, maar ondanks alles lijkt Gouden Dageraad hoe langer hoe meer salonfähig te worden in Griekenland. Ondanks het feit dat Nea Dimokratia al flink naar rechts is opgeschoven en heel wat extreemrechtse standpunten heeft aangenomen, blijkt dat toch voor veel Grieken niet voldoende te zijn.

Ik wil geen onheilsprofeet zijn, maar ik zie een polarisering in de Griekse samenleving tussen links en rechts, een polarisering die reeds lang sluimerde en die eigenlijk nooit is weggeweest sinds de burgeroorlog.

Waar het naartoe zal leiden weet ik niet, maar we zijn nu op een kantelmoment gekomen. De metapolitefsi wordt ten grave gedragen. Opeens mogen er in het openbaar weer lovende woorden worden gezegd over de Griekse junta van 1967 tot 1974. De aanhangers van deze idologie zitten nog steeds in de marge, maar ze zijn niet langer meer terughoudend om in het voetlicht te treden. En dan wordt het natuurlijk jammer genoeg snel opgepikt door de buitenlandse media.

Bekijkt u even onderstaand filmpje: dit is een toespraak van Gouden Dageraad leider Nikos Michaloliakos in Aspropyrgos, de arme industriële voorstad van Athene. Er staat daar flink wat volk, en ik bemerk ook een aantal religieuze figuren. Na de incidenten van de voorbije dagen, begin ik toch te twijfelen of Gouden Dageraad bij de verkiezingen een terugval zal kennen. Het is nu niet dat half Griekenland voor de fascisten zal stemmen, maar hun opkomst lijkt niet te stoppen en ik vind dat toch wel verontrustend.

25 thoughts on “Salonfähigkeit

  1. die jonge met de rode pet, zie je hem. zijn ze allemaal altijd Εγερτημενοι?
    verontrustend, inderdaad. waar gaat het naar toe, dat allemaal?

  2. tja @Bruno, de grens tussen nationalisme en racisme is erg dun. Ik heb altijd al gevonden dat er een stuitend racisme sluimert in Griekenland, maar als je dat twee jaar geleden durfde zeggen werd je langs alle kanten aangevallen…

  3. Die gek van een Psomiadis, ook gekend als zorro, voormalig prefect van Macedonië, moet nu stemmen ronselen voor Nea Dimokratia. De man is wel veroordeeld voor belangenvermenging, maar dat mag geen probleem zijn voor Antonis Samaras. En hij vertelde doodleuk dat hij Gouden Dageraad eerder als een zusterpartij ziet, die hem geen zorgen baart, in tegenstelling tot SYRIZA.

  4. Het geeft in ieder geval aan dat we in ’unheimische ‘ tijden leven. Griekenland heeft het zwaar te verduren. Het monetair regime is rigide en de economie is zeer kwetsbaar. Maar de Grieken moeten dit zichzelf ook verwijten. Ik lees vaak dat Grieken alleen hun eigen familie vertrouwen en een bepaald deel van de griekse bevolking het toch steeds weer lukt om de belasting te ontduiken dan maak je het wel heel moeilijk voor andere landen om solidair te blijven. Anderzijds hoe je het went of keert, wat de griekse bevolking nu door moet maken is heel heftig. De geschiedenis leert dat juist partijen als ‘de gouden dageraad’ hierbij garen spinnen. Maar overal in Europa spelen onderbuikgevoelens op. Het lijkt erop dat we op een kantelpunt zitten.

  5. Ik vrees dat het leger (met de steun van Navo en EU) de “oplossing” zal brengen…. Hoe afschuwelijk ook, maar de geschiedenis herhaalt zich. Het is eigenaardig dat nergens melding gemaakt wordt van dit mogelijk scenario…. Verassing is de beste strategie ???

  6. IS DIT HET BIGIN VAN HET EINDE????????????

  7. IS DIT HET BEGIN VAN HET EINDE????????????

  8. Ik vrees dat het weer tot geen regering komt en het land is niet bepaald in positie om een regeringscrisis door te maken. Er moeten beslissingen genomen worden en snel ook nog.

  9. inderdaad @Jenny, dat vrees ik ook; ofwel een regering die haar programma moet laten vallen en dus geen enkele legitimiteit heeft…

  10. Wanneer in een reddingssloep de roeiers aan de linker- en rechterkant tegengesteld roeien, draait men ter plaatse rondjes tot het proviand op is.

  11. Het proviand is op en op de koop toe zitten er wilde geweldenaars tussen de roeiers!

  12. De boot is door Europa geleverd, maar spijtig genoeg lichtjes lek.
    Een roeier aan de linkerkant kijkt likkebaardend naar de overkant nu het proviand opraakt.

  13. wat er allemaal niet mis kan gaan als grieken in beelden gaan denken: reddingsboot kan alleen maar slaan op de door de troika gedropte hulptroepen;het bootje gaat niet draaien,het blijft precies opdezelfde plaats stilliggen en ten leste:er is helemaal geen proviand aan boord,het is een afvalrace wie er het laatste de pijp uitgaat.

  14. Wanneer de linkerzijde ook maar iets verschoven is t.o.v. de rechterkant (wat altijd het geval is) draait de boot (alla dat voel ik toch zo aan).
    Is er een deskundige aan boord?????
    Alsof we nog geen problemen genoeg hebben.

  15. Nee @Penimenie,er is geen kapitein aan boord,het zijn allemaal landrotten die zich eens op een croisiere getracteerd hebben en wiens moraal “elk voor zich” is.

  16. Beste Aleko,

    Na rijp beraad en een tweetal ouzo’s kom ik tot volgende stelling.
    Een boot heeft twee roeiers aan boord.
    Eén links van de bootas, één rechts ervan.
    De ene zit vooraan, de andere achteraan.
    Dit is hetzelfde als een windmolentje, dus het bootje draait.

    Nu zitten er meerdere roeiers links en rechts.
    Het verschil in inspanning bepaalt de draairichting van de boot. Blijkt wel dat het onzinnig is om veel volk aan boord te nemen.

    Omdat de as van het bootje (windmolentje) niet vast zit, ontstaat er een beweging in één of andere richting.

    Het bootje tolt dus in een onbestemde richting ondanks de inspanningen van de roeiers.

    Resultaat: iedereen wordt misselijk en we zinken toch vroeg of laat.

  17. Na een derde ouzo lijkt mijn vorige thesis een dwaalleer.
    Nu denk ik dat men haaks op de bootas moet roeien om rond te draaien.
    Ik vrees dat er voor Griekenland geen hoop meer is.
    Close but no cigar.

  18. Conclusie:het was, is en zal altijd een draaikolk blijven,linksom of rechtsom, maar altijd naar beneden toe.

  19. Ook de diepere symboliek van de sirtaki wordt mij nu volledig duidelijk.
    Even naar links, dan toch maar rechts. We gaan door de knieën of springen toch maar omhoog.
    We stampen links, we stampen rechts.
    We sukkelen voort op één been en slaan een denkbeeldige mug dood.
    Om te slotte geen stap verder gekomen te zijn.
    Treffend geïllustreerd door dit uitmuntend ensemble.
    http://www.youtube.com/watch?v=aZMImsl3OmQ&feature=related

  20. Zolang er maar evenveel naar rechts gaan als naar links dan blijft de boel in evenwicht, alleen wel met een chaos in het midden. Blijft het midden heel, dan zal de situatie langzamerhand weer normaal worden. Knapt het midden dan heb je kans op een burgeroorlog.

    Europa zal toch de helpende hand moeten reiken, doen ze dat niet, dan zijn de gevolgen onoverzichtelijk, niet alleen voor Gr, maar ook voor de andere landen. Ik hou m’n hart vast…

  21. uit een griekse blog (alanese journalist)
    About two o’clock in the afternoon. Principles of September 3rd Street in Athens, few meters from Omonia Square. On the bus, fifty to sixty people. A young man has fallen face down on the sidewalk, almost screaming, “Do not leave me, they will kill me! Do not let them take me, they will hang me! “Two other young men, are trying to raise him. they pull the clothes, the tiles scratched his skin. He continues to scream. They leave him for a moment to relax … and continue to pull him. Indifferent glances, casually and with fright, through the screams and the pleas. The two, confident that nobody will stop them, continue to pull it. “they are junkies, they will sort it out between them,” says a person next to me. The bus is coming, went and left. . The rest is unknown. I said to myself “it is just a nightmarish dream.”

    Metro Station in Athens, a group of young recruits from the “Golden Dawn” in front of Security, charged with the safety of passengers and the station, stabs an immigrant. They ask, even each other if “the knife went well” and the answer is clear “of course, all in.” Neither the officer tried to stop them, not a passer. Neither the special guard, which is (;) at the station. One hundred special guards are posted at subway stations, hundreds of thousands of euros, the company pays to the state but with the  exceptions of station Constitution nowhere can anyone see them. Invisible guards, visible violence stations. Mainly in the evening. The continuity of the incident is expected. The young man went to the hospital, got the medical care and released with fear. The complaint of racist violence is not the easiest thing nowadays.

    Everyday, more and multiply the victims of neo-Nazi violence. Everyday, more and our silence grows. Reconciled with the violence and reconciliation is not much different from the actual violence. “Our generation should apologize, not for the evil acts of bad people, but for the appalling silence of good people,” said Martin Luther King. I’m starting to feel ashamed. To feel ashamed of the silence of the good, more than I fear the violence of evil.
     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *