Twee maten en twee gewichten

Er komen hoe langer hoe meer tegenstrijdige berichten over Griekenland vanuit het buitenland. De ene dag zeggen economen dat een Grexit nauwelijks gevolgen zal hebben voor de eurozone (dixit Stiglitz). De volgende dag komt Roubini vertellen dat zoiets dan weer een ramp zou zijn voor de eurozone. Rating agencies zeggen dan weer dat ze bij een Grexit andere eurolanden onmiddellijk een statusverlaging gaan geven. Probeer er maar een touw aan vast te knopen.

En dan is er Europa zelf. Hoewel natuurlijk de situatie in elke lidstaat verschillend is, vinden vooral Portugal, Ierland en ook Griekenland de behandeling van Spanje niet eerlijk. Er zal 100 miljard euro ter beschikking worden gesteld voor de herkapitalisatie van de Spaanse banken, zonder dat daar zware voorwaarden zullen voor worden gesteld.

Natuurlijk krijgn je dan in Griekenland een reactie van de pro-Memorandum partijen die zeggen dat een dergelijk signaal de optie biedt tot nieuwe onderhandelingen over de uitvoering van de leenovereenkomst. Maar anderen, zoals SYRIZA, zeggen dan weer dat het duidelijk is dat een dergelijke behandeling van Spanje duidelijk maakt dat een naleven van een memorandum voor hen niet hoeft en dat ze met hun blufpoker toch wel gelijk hebben gekregen: Europa zal het niet zo ver laten komen dat Griekenland uit de euro zal worden gezet (in zoverre dat al zal kunnen).

Maar het blijft verwarrend. De dreigementen aan het adres van Griekenland zijn er. De hoop dat het misschien allemaal niet zo’n vaart zal lopen, leeft ook wel. Hoe hard zal het spel gespeeld worden? Maandag krijgen we zeer waarschijnlijk wel een ontknoping. Tenzij dat Europa weer halfslachtig zal reageren, zoals het de laatste tijd wel vaker doet.

18 thoughts on “Twee maten en twee gewichten

  1. η κασσανδρα μου τους λεει ολους αυτους τους μαθητευομενους μαγους, απλα μαλακες. αμα ξερανε, δεν θα φταναμε ολλοι μαζι Αμερικη και ευρωπη σ αυτο το χάλι.

  2. η κασσανδρα μου τους λεει ολους αυτους τους μαθητευομενους μαγους, απλα μαλακες. αμα ξερανε, δεν θα φταναμε ολλοι μαζι Αμερικη και ευρωπη σ αυτο το χάλι.

  3. Volgens financiele journalisten zijn de Spaanse banken verre van bankroet! De werkelijke feiten komen natuurlijk pas over 50 jaar boven water zoals altijd. Op zeker wordt er een smerig spelletje gespeeld met ons allen in Europa!

  4. Het is ook waar dat in Spanje de uiteengespatte immobiliënbubbel hoofdoorzaak van de problemen is.
    Maar blijkbaar is er daar wel een degelijk georganiseerde administratie en een economie die toch echt wat betekent.
    Bij een aantrekkende economie is herstel te verwachten, terwijl in Griekenland geen van beide voorhanden is.

  5. Nil novem sub sole – en kijk maar eens naar de link IMF – Rato – Bankia – Spaanse regering van Aznar

  6. Ad praesens ova cras pullis sunt meliora.
    Toch kiezen we zondag voor de kuikens en volgende maand zijn we allemaal drachmemiljonairs.

  7. non manducans collyridam quid curare si succendit.
    als de grieken er voor stemmen, laat het dan zo zijn. wat je kan doen is stemmen op jou keuze penimeni en hopen dat de kuikens niet aan het macht komen.

  8. als je dan toch over de veestapel(kiesvee) bezig bent ,
    Boni pastoris est, tondere pecus, non deglubere.

  9. Wie heeft er eigenlijk meer schrik: de Grieken dat ze niet gaan kunnen betalen of Europa dat dan volledig uit het schelp gaat moeten treden?

    Dat wordt de grote test want Griekenland kan niet uit de Euro worden gedwongen en al helemaal niet uit Europa. Ze moeten gewoon zeggen: awel, hier zijn we nu en we betalen gene euro meer totdat er een haalbare structurele oplossing komt. En we kiezen samen hoe we dat gaan doen 🙂

    Eigenlijk moeten we de dingen toch niet moeilijker voorstellen dan ze al zijn 🙂

  10. Beste Tzimis,

    Het eigenlijke drama is, dat welke keuze de Grieken ook maken, slechts voor nog meer onheil te vrezen valt.
    Zingen ze maandag de Internationale of de Ode an die Freude? Ik vrees dat het de Fanfare van honger en dorst wordt.
    Ook de verregaande links-rechts polarisatie in het land bezorgt me kriebels.

  11. genoeg Latijns ,dus
    απο πιτα που δεν ψηφιζεις τι σε νοιαζει κι αν καει.

  12. Pagkalos volgt me op Twitter, maar ik wist niet dat Bart De Wever hier mee las…

  13. Animalium hominumque saluti!

    @Tzimi en Penimeni: a fronte praecipitium a tergo lupi, het is alles tenslotte de asini umbra disceptare. En is het hier niet zo dat nobilis equus umbra quoque virgae regitur? Dat er, zakmaarzegge latet anguis in herba ? Wel meer dan één?
    O praeclarum custodem ovium lupum…
    @jeff, ook jij hebt gelijk, ab ovo usque ad mala. Zou het gebeuren of wordt het toch weer ad calendum greacum?

    Mogen we nog blij zijn dat Griekenland geen Dierenpartij heeft. Of zou dát juist een oplossing zijn geweest? 🙂

  14. Homo hominem lupus. Dominus nobiscum (in adiutorium Graecorum intede!) :-p

  15. Of mijn favorietje: Rari nantes in gurgite vasto

  16. Volgens mij is het probleem dat zowel maten als gewichten niet meer bestaan, een ieder doet maar wat hij of zij wil…..Ik moest wel even glimlachen om de uitgebreide kennis van het latijn wat er onder de deelnemers van dit forum aanwezig is, weer eens even wat anders. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *