Griekenland komt zijn afspraken niet na

Het zijn vreemde tijden. De nieuwe Griekse regering is ingezworen, behalve minister van Financiën Vasilis Rapanos die nog steeds in het ziekenhuis ligt. Geruchten gaan de ronde dat hij zijn functie niet eens zal opnemen, maar dat diensdoend minister Georgos Zanias verder zal doen. Het is in ieder geval Zanias die de Griekse regering zal vertegenwoordigen op de eurotop de komende dagen.

Op die eurotop zal kersvers premier Samaras overigens ook niet aanwezig zijn. Hij heeft een oogoperatie ondergaan en volgens de artsen moet hij 2 weken rustig thuis zitten. Het blijft een beetje raar, dat op een dergelijke cruciale top net 2 cruciale mensen niet aanwezig kunnen zijn. De Grieken zijn dol op complottheorieën en de Griekse “gele” pers heeft er een vette kluif aan.

De nieuwe regering heeft de Grieken in ieder geval doen geloven dat ze de Europese partners wil overtuigen om wat minder strikt te zijn en Griekenland meer tijd te geven om de zware besparingen door te voeren. Een interview met Karel De Gucht deze ochtend in De Zevende Dag leek er trouwens op te wijzen dat zulke vraag misschien wel in overweging kan worden genomen, ondanks het feit dat Duitsland het wellicht niet ziet zitten.

Maar veel zal wellicht afhangen van het verdict van de trojka die weer in Athene zal worden verwacht. Het zal nog wel even duren, tot Samaras weer op de been is, dus er is weer sprake van uitstel. Maar het rapport van de trojka ziet er niet goed uit. Er is net een document gelekt waaruit blijkt dat Griekenland zich niet aan de afspraak heeft gehouden dat voor elke 5 ambtenaren die worden ontslagen, er slechts 1 nieuwe mag in dienst worden genomen. Er zouden dubbel zo veel mensen zijn aangenomen dan volgens deze regel toegelaten was, en dan voornamelijk in de locale besturen, verspreid over het hele land. In haar rapport (onderaan deze post terug te vinden) wijst de trojka voornamelijk de ex-ministers Ragousis (van administratieve vereenvoudiging en e-government), Andreas Loverdos (van volksgezondheid), Pavlos Geroulanos (van Cultuur) en Michalis Chrysochoïdis (van Burgerbescherming) met de vinger. Die 4 zijn niet meer terug te vinden in de nieuwe regering (misschien heeft Venizelos hen er om die reden uit gehouden?), dus hun opvolgers zullen wellicht de volle laag krijgen van de trojka. Dit zal zeker niet helpen bij het onderhandelen over het vieren van de teugels. Laten we zeggen dat de nieuwe regering zeer sputterend zal starten.

Rapport over de Griekse aanwervingen in de openbare sector

4 thoughts on “Griekenland komt zijn afspraken niet na

  1. Ik deel niet graag complimentjes uit aan de nieuwe regering, maar een briljante start is het!Langs het randje van het ravijn tegenstribbelen tot de troijka van ellende alles toegeeft.Ik had deze zeer effectieve “Constant Recontracting of Sovereign Debt”(Bülov & Rogoff) bij Tsipras in goede handen gedacht.
    Maar dit is nog veel beter, ze trekken de ouwe mannen kaart:Een P.M. met zere oogjes, dus niet naar EU-vergadering deze week; en daarna natuurlijk niet kunnen lezen, eerst aan brilletje wennen.En dan een – nog niet eens beëdigde- Min. van Fin. met vage pijn in de buik – veel onderzoekingen nog, je moet alles uitsluiten – ook voorlopig niet aanspreekbaar en zeker niet verantwoordelijk.Ja, Dokter (een Griekse, dus super enveloppe onder de tafel – zegt het; daar kunnen we echt niets aan doen, zoiets moet je toch respecteren!Trojka mag natuurlijk wel komen, maar ja, weinig zin eigenlijk op het ogenblik.
    Zo doen wij daar in Athene de Mubarak- en de Internationaal Strafhof-act zo lang als nodig en mogelijk is.
    En “het Volk” mag eindeloos in totale onzekerheid en armoede voortmodderen en om Kanker-medicijnen gillen.

    Briljant, absoluut briljant! Hier wordt real-time een nieuw Klassiek Grieks Drama geschreven!

  2. Στη χώρα των τυφλών, βασιλεύει ο μονόφθαλμος.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *