Locomondo

Locomondo onder de bijna volle maan

Even ver van alle politieke beslommeringen en van de crisis: gisteravond zijn we naar een optreden geweest van de Griekse reggae-trots Locomondo, op de grote central plaats in Technopolis in de hippe Atheens wijk Gkazi. De prijzen voor de optredens liggen dit jaar bijna de helft lager dan vorig jaar. Het was een zwoele zomeravond en onder de bijna volle maan komen de zuiderse ritmes van de groep goed tot hun recht.

Hoe zanger Markos Koumaris het klaarspeelt weet ik niet, maar hij weet het moeilijke ritme van de Griekse taal te gieten in het keurslijf van de reggae. Niet alleen dat, hij combineert de muziek van Jamaïca ook nog eens perfect met de Griekse muzikale traditie. Locomondo’s reggaversie van de rembetikoklassieker “Frangkosyriani” van Markos Vamvakaris is niet alleen de lieveling van het Griekse publiek, maar kan ook op de goedkeuring en bewondering van de 2 zonen van Vamvakaris rekenen.

Af en toe wordt er op het gaspedaal gedrukt, en dan lijkt het wel of je een Griekse Mano Negra/Manu Chao voor je hebt staan. Een medley met nummers van het grote voorbeeld Bob Marley sloot het concert van Locomondo af en als toegift kwam Koumaris nog alleen op met zijn gitaar en eindigde de avond op zijn zachte melodieën. Duizenden Grieken kwamen hun besognes even vergeten en genoten met volle teugen. Indien u de kans hebt om Locomondo te zien, zou ik ze niet afslaan. De band is wereldklasse. En indien u de groep niet kent, dan zijn hier een paar voorbeelden.

 

17 thoughts on “Locomondo

  1. Op 10 augustus te zien op de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten!

  2. Ze waren op 4 juli in Thessaloniki … helaas, net iets te vroeg voor mij. Ik prijs de dag waarop ik ze eens live aan het werk kan zien!
    Heb onlangs online hun muziekboek vol met partituren van bekende en minder bekende liedjes besteld; geloof het of niet, op twee dagen tijd was het postpakket hier vanuit Athene.

  3. Leuk, dit kende nog niet.
    Trouwens ook weer op Spotify te vinden met meerdere cd’s.
    Toch vind ik ze meer een feest- dan een echte reggaegroep. Griechisher wein in reggaeversie???
    Plezierig maar meer ook niet.
    Ooit maakte ik een concert van Marley mee in Londen, op het moment van zijn doorbraak naar het grote publiek. De wervingskracht en emotie die daarvan uitging was amper te overtreffen.

  4. Topmuzikanten, knappe virtuoze stukjes, geweldige positieve energie, de swung zit er in, podiumbeesten.

    Griechische wein, maar dan wel die topwijn van Boutari!

    Had ze graag in Hoogstraten gezien maar dan zit ik nog in de ‘hete’ schoot van moeder Hellas!

  5. jullie commentaren maakten me benieuwd, maar ik vind het helaas maar lauwtjes allemaal. denk niet dat ik het een vol concert zou uithouden dit.

  6. ik zou ze weleens willen zien, maar toen ik vorige zomer in Belgie was hoorde ik op StuBru een fragment uit een live van Stephen Marley, en dat blies me helemaal weg; ik ben er helaas niet achter kunnen komen welke opnames het waren…

  7. Inderdaad goeie muzikanten, behoorlijk niveau maar eerder ska dan reggae.
    Ik denk dat een Raymond in vorm ze moeiteloos overklast.
    Ze spelen in het peleton samen met Alpha Blondy en consoorten.
    Laat dit echter de pret in Hoogstraten niet bederven ” a good time is guaranteed for all”.
    Vooral de inpassing van het Grieks in het ritme is hartveroverend.
    Veel beter gelukt overigens, dan de verwijzingen van de rebetika naar de blues. Qua feeling en mood klopt deze vergelijking misschien, maar qua muziekstijl rammelt de vergelijking aan alle kanten.
    Ken je de plaat “Louisiana Red and Stelios Vamvakaris – Blues Meets Rebetiko”. Deze was voor mij de teleurstelling van de eeuw.
    Terzijde: Ik loop al lang rond met het idee een site op te starten rond Griekse muziek en haar invloed op de rest van de wereldscene. Van zovele liedjes wordt niet vermoed dat ze eigenlijk Grieks zijn.
    Ook zelfs The Beatles kenden blijkbaar het Griekse repertoire. Luister maar eens naar “Girl”, een Hassapiko pur sang. Hoe kwamen ze hier in godsnaam bij.
    Spelbrekers zijn de haaien van Sabam. Een site over muziek zonder fragmenten is natuurlijk uiterst oninteressant.

  8. Καραμπιμπερίμ, αμάν έσμερ σεκερίμ. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, η κοπελλια στην πιστα ειναι σκετη ζάχαρη.
    mooi video…
    ga je vanavond ook??

  9. @Christo, bedankt voor de tip, Hoogstraten is bij mij om de hoek!!!!!
    Meestal kom ik niet op de Antilliaanse feesten vanwege de schietpartijen maar nu ga ik wel hoor!

  10. @Anna, duizendmaal dank voor de info! Eénmaal de Antilliaanse Feesten meegemaakt; zeer specifiek publiek en toen ik er op een bepaald moment genoeg van had en er in mijn tentje maar niet van in slaap geraakte, had ik het wel voorgoed gehad. Nooit gedacht dat ik nog eens terug zou gaan!

  11. Ελληνοφρένεια άκουσες;

  12. σαν φαρμακο καθημερινα στην ωρα του!!! αμα το χασω εχει παρενεργειες..την αλλη φορα που θα παω στον Ριαλ , θα παω να βρω κι αυτη την κουφάλα τον Αποστολη.

  13. @Natasa: Vanwege de schietpartijen? Beetje veel raki gedronken?

  14. Vanavond toevallig wel maar niet ten tijden van deze posting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *