Stoa van Attalos

De Stoa van Attalos

Ik hol een beetje achter de feiten aan, maar voor diegenen onder u die toch nog naar Athene willen komen, ondanks het beeld dat in de media wordt afgeschilderd van de stad, kunnen ondertussen een nieuwe bezienswaardigheid aan hun lijstje toevoegen.

Sinds 18 juli heeft de Stoa van Attalos namelijk haar deuren geopend voor het publiek. Je kunt niet naast het gebouw kijken wanneer je op de Akropolis staat, of slentert langs de terrasjes van Monastiraki naar Thisseio.  Het is het enige gebouw dat terug helemaal van nul is opgebouwd in het midden van de Griekse agora aan de zuiwestelijke voet van de Akropolis.

In de jaren 30 van de vorige eeuw heeft de Amerikaanse School voor Klassieke Studies de rechten gekregen om in het gebied op te graven . De school heeft toen het gebouw terug opgetrokken, volledig in de stijl van de antieke stoa. Het gebouw is genoemd naar Attalos, de heerser van Pergamon (in Klein-Azië, de staat waar “perkament” naar vernoemd is, toen moest worden gezocht naar nieuwe manier om schrift te vereeuwigen toen het papyrus te duur werd en men er gedroogde dierenhuid voor gebruikte – maar dit is een heel apart verhaal).

Maar goed, de Stoa van Attalos dus, is het gebouw waar de Amerikaanse School voor Klassieke Studies haar vondsten in bewaart en categoriseert en waar archeologen dat materiaal bestuderen. In een laboratorium wordt trouwens ook heel wat restauratie uitgevoerd en stukken worden soms klaargestoomd voor musea en tentoonstellingen.

Sinds eergisteren is de eerste verdieping van deze Stoa voor het publiek toegankelijk en kunnen beeldhouwwerken worden bezocht die nooit eerder aan het publiek werden vertoond. Wanneer u de Akropolis, de Griekse agora, de Romeinse agora en de Kerameikos komt bezoeken, moet u nu dus ook even een ommetje maken langs de Stoa van Attalos. Absoluut de moeite waard, niet alleen om de stukken die u er te zien krijgt, maar ook om van de indrukwekkende architectuur van het gebouw te genieten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *