Ferrieproblemen

De grote angst van vele toeristen, is dat ze geconfronteerd zullen worden met een staking, waardoor het vliegtuig niet vertrekt, er geen taxi is, de archeologische sites gesloten blijven, of ferries aan de ketting blijven. Geen ongegronde angst natuurlijk: er wordt erg vaak gestaakt hier.

Maar de problemen die de ferriepassagiers in de Argosaronische Golf zullen ondervinden, zijn van een andere orde. De Argosaronische Golf bevindt zich ten zuidwesten van Attica en omvat eilanden als Aegina, Spetses, en Hydra. Elk jaar wordt er een aanbesteding gehouden van ferrieverbindingen, waarop ferrie-operatoren kunnen bieden. Traditioneel is het Hellenic Seaways die voornamelijk de ferrieverbindingen naar de Argosaronische eilanden verzorgen. Maar de concurrentie is moordend, en de werkingskosten hoog. De brandstof wordt alsmaar duurder, de tickets ook, en door de crisis zijn er alsmaar minder mensen die de boot op springen om naar een eiland te trekken. Wil je met een gans gezin en je auto naar een redelijk dichtbij gelegen eiland, dan kost je dat ondertussen een maandloon en dat kan er bij vele Grieken al lang niet meer af.

Door een terugval in inkomsten, heeft Hellenic Seaways nu 2 schepen van de hand moeten doen. Die gaan nu ergens varen in de Caraïben, als ik me niet vergis. Daardoor heeft de maatschappij niet genoeg schepen meer om alle verbindingen volgens schema te verzorgen. Dat kan leiden tot problemen dat mensen niet op hun bestemming geraken op het moment dat ze dat verwacht hadden, maar ook tot overvolle schepen, waarbij de veiligheid van de passagiers in het gedrang komt.

Omdat er voor de ferrieverbindingen is betaald, kan een andere maatschappij niet zomaar inspringen en het schema opvullen. Voorlopig valt het nog mee wat problemen betreft, maar verwacht wordt dat er toch wel een aantal “kneldagen” zullen zijn in augustus, vooral rond de 15de, wanneer de meeste Grieken ook een paar dagen vrij zullen nemen.

One thought on “Ferrieproblemen

  1. Aan wie het mocht interesseren;
    De goeie ouwe ‘Saronikos’ die jarenlang een veerdienst gevaren heeft tussen Pireefs en Argosaronische eilanden is omgedoopt tot ‘Gramvousa’ en vaart al enkele seizoenen in het noordwesten van Kreta toeristentrips van Kastelli Kissamou naar het eilandje Imeri Gramvousa en de lagune bij Tigani Balos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *