Olympische Spelen en racisme

Hinkstapspringster Voula Papachristou

Op 27 juli 2012 beginnen de 30ste Olympische Spelen in Londen. Vele onheilsberichten die in 2004 verschenen over Athene (problemen met het verkeer, dure hotelkamers en zo meer) komen ook nu weer terug. Om maar te zeggen: de problemen die in 2004 werden aangekaart, zijn blijkbaar geen exclusief Grieks fenomeen.

De Griekse delegatie is dit keer de kleinste die Griekenland sinds heel lang naar de Spelen heeft gestuurd, en ze is een paar uur geleden nog kleiner geworden. De hinkstapspringster Voula Papachristou mag namelijk haar biezen pakken en terug naar huis gaan. Niet omdat ze betrapt zou zijn op doping (een misdrijf waar sommige Griekse atleten zich al wel eens hebben durven aan bezondigen), maar wel omdat ze op twitter een racistische commentaar zou hebben gepost.

U weet het misschien niet, maar de voorbij weken zijn er in Athene een handvol gevallen geweest van Westelijke Nijlkoorts, een ziekte die wordt veroorzaakt door beten van besmette muggen. Misschien is het wel een gevolg van de opwarming van de aarde, maar daar wil ik nu verder niet op in gaan.

Onze Voula schreef in een tweet het volgende: “Met zo veel Afrikanen in Griekenland eten de muggen van de Westelijke Nijl tenminste huisbereid voedsel”. De reacties waren niet mis en de hinkstapspringster haalde de tweet snel weg, maar het kwaad was al geschied.  Ze schreef nog een brief waarin ze zich bij iedereen verontschuldigde en zegde dat racistische opmerkingen inderdaad niet in de Olympische sfeer passen, maar het mocht niet baten: ze is uit de Griekse Olympische delegatie gezet.

Wat mij persoonlijk betreft, volledig terecht. Dit kan natuurlijk gewoon niet, maar in de media en ook op de straat zijn er veel openlijke steunbetuigingen voor Papachristou. Het wijst er eens te meer op dat dit soort racisme hoe langer hoe meer geaccepteerd wordt in Griekenland. Velen vinden het gewoon een vorm van humor. Nu kan ik begrijpen dat mensen een dergelijke “grap” weliswaar ook wel eens tussen pot en pint in de groep gooien, maar het gaat veel te ver dat een Olympische atleet dat op twitter gooit.

We zullen wellicht niet lang meer moeten wachten op een officiële reactie van Gouden Dageraad waarin weer zal worden gezegd dat de Grieken trots moeten zijn en het hoofd niet mogen laten hangen en dat het verwijderen van Papachristou uit de Olympische delegatie een maneuver is van donkere krachten die Griekenland willen ondermijnen.

Schande, en Papachristou heeft nu 4 jaar om zich te bedenken tegen de volgende Olympische Spelen. Hopelijk wordt ze wat wijzer op die tijd.

8 thoughts on “Olympische Spelen en racisme

  1. Een erg onbedachte uiting voor een olympisch kampioene net voor de spelen.Wijzer zal ze er zeker van worden maar ook ouder.

  2. Het is geweten dat atleten hun verstand op nul zetten alvorens te presteren.

    Toch één opmerking: de verontwaardiging is wel erg selectief. Merkel als de nieuwe Hitler en alle Duitsers als potentiële fascisten brandmerken, kan blijkbaar wel door de beugel als grap.

  3. moet ik hier aan herinneren dat enkele hoge functies zijn in nederland gesneuveld door een dom tweet??
    probleem is netjes opgelost ,zij mag naar huis, 4 jaar goed denken voor wat dan ook gaat zij tweeten de volgende keer. en het is ook nog een extra dom tweet want al die zwarten die rond lopen in griekenland zijn niet eens uit de buurt van de Nijl. je kan kopen wat je ook wil op de strand behalve της παναγιας τα ιματια.

  4. merkel is bijna een Hitler en velen in haar regering als ook in de Eu leiding ook. en dat zeg ik bewust na een rondleiding van 2 dagen aan de oosterse kant van de europese unie.wie trots is op
    deze europa moet naar de doctor.

  5. Voila, dat bedoel ik nu. Volgt nu een berufsverbot voor Tzimis??

  6. Schijnbaar heeft Londen lessen getrokken betreffend de hoge kosten voor installaties die later verkommeren.Ze hebben materialen van de sloop van oude gebouwen gerecycleerd voor de opbouw.Bv,de metalen decoraties boven het stadium zijn oude gasleidingen.Daarbij hebben ze een park aangelegd zo groot als Hyde Park en wordt later een nieuwe woonbuurt.Experience is the name we give to our mistakes.Ze zijn aan hun 3de proef toe !

  7. @Jenny: de Catalanen waren ook al vooruitziend met Barcelona 1992, waar meteen gedacht was aan hergebruik van alle infrastructuur (tot en met het Olympisch dorp, nu Poble Nou), maar Londen gaat inderdaad nog een stap verder. Zo zal een deel van het stadion na de OS worden gedemonteerd, en later elders opnieuw gebruikt. De demonteerbare delen zijn zelfs al verkocht! Meer op bv http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120706_00214261

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *