Toch wel een beetje Schadenfreude

In de aanloop naar de Olympische Spelen van 2004, kreeg Athene bakken kritiek over zich heen. Soms ook wel terecht: het vlotte niet bepaald met de aanleg van de verschillende stadions en vaak moesten we test events houden onder minder dan ideale omstandigheden. Alles was echt pas op het laatste nippertje klaar, iedereen vreesde dat het een verkeerschaos zou worden in de Griekse hoofdstad en als klap op de vuurpijl begonnen de Spelen op een vrijdag de 13de. De Grieken hebben de critici lik op stuk gegeven met erg succesvolle Spelen. De openingsceremonie verbaasde vriend en vijand en nadien liep alles gedurende 20 dagen eigenlijk op rolletjes. Het verkeer liep bijzonder gedisciplineerd en vlot.

Een minpunt in augustus 2004 was het feit dat de stadions niet gevuld waren. Voornamelijk Amerikanen hadden afgezegd omdat de oorlog in Irak nog volop aan de gang was en volgens de geografische kennis van velen onder kennen lag Irak net naast Griekenland. Ook de hotels zaten lang niet vol. Aanvankelijk werden berichten de wereld in gestuurd dat de prijzen verschrikkelijk hoog lagen en dat die de mogelijke bezoekers zouden afschrikken.

Vele punten van kritiek komen vaak terug, maar we zien nu in Londen toch wel dingen die ook over Athene werden gezegd. De stadions zitten ook niet vol, en ook hoteleigenaars hebben nog flink wat lege kamers over. De verkeerschaos lijkt in de Britse hoofdstad nog mee te vallen.

Maar de flaters die we in Londen al gezien hebben, die werden in Athene absoluut niet begaan: een Welsche atleet als Engels categoriseren, de Zuid-Koreaanse vlag laten hijsen voor de Noord-Koreaanse ploeg, de olympische vlam laten uitdoven en als klap op de vuurpijl de sleutels van een stadion kwijt spelen.

Veilig zullen de Spelen wel zijn met zo veel soldaten en luchtafweerraketten, maar qua organisatie kan het toch wel beter. En omdat het net de Britten waren die veel kritiek hadden op Griekenland tijdens de voorbereidingen van Athens 2004, heb ik nu toch wel enige Schadenfreude bij de tegenslagen van London 2012. Is er hier geen sprake van die oudgriekse ondeugd: hybris?

6 thoughts on “Toch wel een beetje Schadenfreude

  1. om het netjes te houden hier zeg ik nieks .kijk op facebook . In iedere geval dads army was better georganiseerde dan de OS. dont panic Bruno .

  2. Nog maar een paar dagen spelen en de blunders hopen zich op.Ik vind het eerder hilarisch vooral wegens de britse zelfhoogachting!

  3. ik vind die Spelen sowieso maar niks, waar ze ook plaatsvinden. voornamelijk een hele hoop mannetjes en vrouwtjes die om ‘t eerst of verst naar een eindstreep lopen, springen, fietsen, zwemmen, …

    oervervelend vind ik het.

    en ben ik dan de enige die de openingsceremonie in Londen maar een hoop halfbakken kitsch vond? was dit nu zo “geniaal”? zucht…

  4. “Een triomf van het kapitalisme”, heb ik ergens gelezen en dat was geen communistisch gebazel. Als men in de UK vindt dat de grootste bijdrage aan de mensheid de industriële revolutie is, dan is dat wel een teken.
    En om een aantal Britten uit de bol te zien gaan in een disco, moet je geen Olympische Openingsceremonie zien. Ga naar eender welke club op een goedkoop Grieks eiland en daar zie je dat ook.

    Dat het NHS nog zo prominent werd opgenomen, is ofwel het toppunt van sarcasme, ofwel een steek naar Cameron van regisseur Danny Boyle. Ik ben er nog niet uit welke van de 2 het was.

  5. @Bruno, ik gok op het 2e. gezondheidszorg privatiseren, daar worden alle neoliberalen wild van. Lik op stuk dus 😉

  6. In vergelijking met Athene en Beijing was de openingsceremonie in Londen 0/10 waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *