Gij zult u kwalificeren

Het mag al een wonder zijn dat er Griekse atleten op de Londense Olynpisch Spelen aantreden. De meesten hebben met veel moeite en opoffering de kwalificatietijden en -scores gehaald, zonder enige financiële steun van het Griekse Olympische Comité en de Griekse overheid. Besparingen, nietwaar.

Hoe zwaar die besparingen inhakken op de atleten, blijkt uit het bericht dat gisteren bekend werd gemaakt. Alle Griekse atleten hebben van het Griekse Olympische Comité 300 euro gekregen voor hun dagelijkse kosten tijdens hun verblijf in de Britse hoofdstad. Dat is niet bepaald veel, maar ze zijn er natuurlijk ook niet om uit te gaan. Maar voor een land dat ooit met veel poeha de Olympische Spelen heeft georganiseerd, is dat natuurlijk een belachelijk bedrag.

Maar hier houdt het niet op. Als een atleet vroegtijdig in de competitie uitgeschakeld is, moet hij 150 euro teruggeven! De redenering hierachter is dat de 300 euro een voorschot zijn, en dat een deel moet worden teruggegeven indien het niet wordt opgebruikt (door vroegtijdige uitschakeling). Toch wel wraakroepend als je daarbij het artikel van The Independent van 31 juli in het achterhoofd houdt, waarin melding wordt gemaakt dat de officials van het Griekse Olympische Comité flink wat geld gaan verbrassen in een exclusieve club in Londen, zogezegd om te lobbyen en handelsrelaties aan te knopen.

En toen judoka Ilias Iliadis een bronzen plak won, stonden al deze officials (onder wie een aantal ex-regeringsleden van de regering Karamanlis, en de voormalige directeur van de Griekse beurs, die verdacht wordt van het verkopen van Olympische tickets op de zwarte markt) meteen naast hem te pronken en interviews te geven op de staatstelevisie over de Griekse waarden en hoe sport belangrijk is en wat een groot atleet Iliadis wel is, terwijl de uiterst bescheiden judoka met een glimlach gewoon kwam zeggen dat hij het deed voor zijn vrouw en kinderen.

Obsceniteiten zoals ze die wel vaker hebben gezien in Griekenland, en je schijnt het er niet uit te kunnen ranselen. Laten de Griekse officials dan ook maar beter geen statements meer maken over de Olympische mentaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *