Xenios Zeus

De oude Grieken hadden een welbepaald idee over gastvrijheid, en daar vind je nog iets van terug in de mentaliteit van de Griek in de 21ste eeuw, vooral op Kreta. Ze hadden zelfs een god van de gastvrijheid: de oppergod Xenios Zeus, die een soort van patroonheilige was voor de bezoekers en die erg boos kon worden wanneer een vreemdeling onrecht werd aangedaan.

Hoe ironisch is het dan dat de “schoonmaakoperatie ” die op dit moment aan de gang is in het centrum van Athene deze naam heeft meegekregen. Tot dusver zijn 1500 vluchtelingen voorgeleid omdat ze geen papieren hebben, en 500 anderen zijn opgepakt en zullen naar het “opvangkamp” van Amygdaleza worden gebracht. Dat is een kamp dat is opgericht in volle verkiezingsstrijd door voormalig minister van Burgerbescherming Michalis Chrysochoïdis. Die had nog een operatie “borstel” uitgevoerd, waarbij een eerste golf vluchtelingen werden opgepakt.

“Xenios Zeus” is al sinds gisteravond aan de gang, ook in het noorden van Griekenland, waar nu extra grenswachters zijn ingezet om Syrische vluchtelingen op te vangen. Overigens zijn die grenswachters voornamelijk politieagenten die waren ingeschakeld om Griekse persoonlijkheden en politici te bewaken. 2 dagen voor hun overplaatsing, werden ze ingelicht, en moesten ze in allerlijl verhuizen, samen met hun families, wat natuurlijk niet evident is. Om die reden worden ze trouwens nu in hotels aan de grensstreek met Turkije ondergebracht en krijgen ze per maand 800 euro bonus.

En wat moeten ze met de Syrische vluchtelingen? Ze een papier geven en ze doorlaten, want dat schrijft Dublin II voor. En die Syrische vluchtelingen zullen dan op een bepaald punt ook wel in Athene aankomen, om hun lotgenoten uit Irak, Egypte, Tunesië, Afghanistan en andere islamlanden waar democratie wordt gebracht, te vervoegen.

Xenios Zeus, de “patroonheilige” zou er niet kunnen om lachen.

5 thoughts on “Xenios Zeus

  1. De benaming is inderdaad onbezonnen gekozen maar het is toch wel een feit dat er iets ondernomen moet worden.Een invasie van illegalen en vluchtelingen die platzak zijn en toch ook moeten onderdak en voedsel vinden,hoe kan een staat dat aan? En dat in een land dat zelf z’n bevolking niet kan verzorgen.
    De Griek is wel gastvrij maar er zijn grenzen omdat ze zelf voor de afgrond staan.

  2. @ Jenny en @ Bruno, ben het volkomen eens, ook hier is dit hetzelfde geval, er is niet genoeg voor de echte belgen die hun leven lang gewerkt hebben en vreemdelingen worden, bij gebrek aan plaats, opgenomen op hotel!! dit alles op kosten van de belastingbetaler. Begrijpelijk dat men in opstand komt.

  3. Daarbij komt ook het gevoel van gevaar @Phyllis omdat er zoveel misdaad komt uit die uitzichtloze situaties.Gisteren op TV was het duidelijk dat bij die politiecontroles,er bijna een opluchting was voor de gedeporteerden :glimlachend wuiven en V-teken geven.Vrij onderdak en voedsel is niet mis.

  4. kIJK, KIJK @BRUNO. MOOI STUKJE, VOORAL MOOIE VOORLAATSTE STROPHE!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *