Magere oogst

De Olympische Spelen zijn voorbij en nooit eerder was het verband tussen het grote geld, de belangengroepen en de Spelen zo prominent duidelijk. Maar qua organisatie heeft Londen het wel uitstekend gedaan.

En de medailleoogst van de Grieken? Die was bijzonder mager. 2 bronzen plakken: 1 voor Ilias Iliadis in het judo voor de categorie tot 90kg, en 1 voor de vrouwen dubbele skiff roeien. we moeten teruggaan tot Seoel 1988 om een dergelijke magere oogst terug te vinden.

Maar het is natuurlijk niet verwonderlijk: er was absoluut geen ondersteuning van de overheid. Een aantal atleten moest trainen zonder aangepast materiaal, of moest het zelf kopen. Geld voor speciale voeding was er ook niet en sommige atleten konden zelfs niet eens in stadions trainen. De speerwerper Spyros Lebesis had niet eens een eigen trainer en heeft getraind door wat te gaan werpen in de Griekse velden. En dan nog een zevende plaats behalen, dat is voor mij pure klasse.

Hoe groot is het contrast met 2004 (overigens begon de openingsceremonie exact 8 jaar geleden, op 13 augustus)! Toen heerste er een heuse medaillekoorts en iedereen dacht dat Katerina Thanou en Kostas Kenteris hier met de vingers in de neus goud zouden halen. Tot ze met een bromfietsje een ongeval kregen, net voor ze een dopingtest moesten afleggen en de maskers vielen. Heel wat Griekse atleten, denk maar aan de gewichtheffers, bleken tot grootste prestaties in staat door de doping die ze namen. De grote medaillekanshebber dit jaar, hoogspringer Dimitris Chondrokoukis, is overigens ook op doping betrapt en mocht de Spelen vroegtijdig verlaten.

Sport als een afspiegeling van de maatschappij: Griekenland scoorde hoog op de medaillelijst, maar niet altijd op legale wijze. Er moesten heel wat ingrepen bij te pas komen om het profiel kunstmatig op te vijzelen.

En ondertussen komen de politici de eer opstrijken wanneer een atleet een goeie prestatie aflevert. We zagen het een paar keer in Londen, als parasieten stonden ze er bij. En dat terwijl de atleten die zich niet wisten te kwalificeren, de helft van hun per diem moesten inleveren.

One thought on “Magere oogst

  1. zie je well wat een Tzekos kan doen?? zonder hem en Sou- Li . geen gouden medaillies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *