Beduidend minder vakantiegangers

Gisteren hoorde ik op de radio dat het toerisme in Griekenland zich redelijk goed hersteld heeft. De buitenlanders zijn uiteindelijk toch naar Griekenland op vakantie gekomen, alleen hebben ze de kat wat uit de boom gekeken. Dus de terugval van het buitenlandse toerisme valt uiteindelijk nog wel mee, behalve in Athene, waar de televisiebeelden van de veelvuldige rellen de potentiële bezoeker angst hebben ingeboezemd.

Maar de terugval in het binnenlandse toerisme is dramatisch. En dat is vooral deze week te merken. 15 augustus is de grootste feestdag in het Griekse jaar en de Griekse hoofdstad loopt dan traditioneel helemaal leeg. Dat is dit jaar niet het geval. OK, er is heel veel parkeerplaats beschikbaar in de Atheense straten en heel wat winkels hebben deze week de deuren gesloten, maar dat betekent niet dat de mensen daarom op vakantie zijn gegaan.

Het cycladische eiland Tinos trekt op 15 augustus altijd een massa pelgrims die de icoon van de maagd Maria komen vereren. Normaal gezien vind je geen kamer meer op het eiland deze week, maar dit jaar is dat niet het geval. Er is nog heel wat plaats.

En dat geldt voor de meeste eilanden. Uiteraard heeft dat te maken met de crisis: mensen hebben geen geld meer om op vakantie te gaan en zitten bang te wachten op de nieuwe belastingen die er vanaf september aan komen. Een vakantie met de ferrie is bijna niet meer mogelijk: de prijzen van de tickets liggen belachelijk hoog en een auto mee op de ferrie nemen wordt stilaan onbetaalbaar. De cijfers spreken voor zich: de kustwacht telde op 12 augustus 408.500 passagiers op de ferries die vertrokken. Vorig jaar waren er dat nog 487.000.

De terugval in het verkeer op de weg is groter. Volgens de verkeerspolitie was er in het begin van deze week een terugval van 40 to 50% in het aantal auto’s dat door de tolpoorten kwam op de weg Athene-Lamia, naar het noorden van Griekenland. Op de snelweg Athene-Corinthe, voor het verkeer dat naar de Peloponnesos moet, was de terugval tussen de 35 en de 50%. Ook vanuit Thessaloniki zouden er minder Grieken met de auto op vakantie zijn vertrokken deze week. Daar spreekt men van een terugval van 17 tot 20%.

Voorlopig leidt deze terugval niet tot een vermindering  van de prijzen, en dat is iets waar economen niet meteen een verklaring voor hebben. Maar Griekenland volgt al decennia lang geen economische wetmatigheden.

13 thoughts on “Beduidend minder vakantiegangers

  1. In griekenland worden soms inderdaad vreemde economische wetten gevolgd. zo vind/vond(?)je de meeste mensen in de café’s met de duurste freddo’s (je wil toch niet gezien worden in een plaats waar het goedkoop drinken is?). Banale goederen zijn er Giffen-goederen (zoals dat economisch heet, positieve prijselasticiteit dus). Er is in Griekenland een heel erge sterke interferentie met allerlei sociologische factoren (in het bijzonder het belang van sociaal aanzien), hetgeen de economische regels op zijn kop zet.

  2. dat is het oude Made in W.Germany , syndroom.. let op , altijd wordt in gr, gevraagt hoe duur is dat??

  3. Heb ik in Kreta ook al gemerkt. Merkdingen (of het nu echt of namaak is) worden altijd aanzien als beter… Vreemd…

  4. ik boekte mijn tickets bij aegean eind vorig jaar (2 personen brussel-lesbos via athene) prijs 480 euro. je zou denken de vertrekdatum komt dichterbij (3 sept) en het is crisis, dat ze er alles zouden aan doen om het vliegtuig vol te krijgen of niet ? niet dus want tickets voor zelfde traject/zelfde dag en uur enz kost nu 750 euro ! autohuur was vorig jaar voor kleine wagen zelfde periode als nu 500 euro en dat is wél gezakt nr 420 euro !

  5. 15Aug periode was druk langs de baaien van de Pelion maar dan voor een aantal dagen tot komend weekeinde maar dat was het voor het seizoen.Meestal boekingen van mensen uit de streek die kleine optrekjes zoeken en weinig geld spenderen.
    M’n schoonbroer wou een automatic wagen huren voor 3 dagen aan 35Euro/dag maar als ze vraag hebben,verkiezen ze een klant voor een langere periode. Verstaanbaar !

  6. Hier op Kreta 50% in aantal, en die hebben ook maar 50% te besteden.
    Touristeninkomsten dus 75% gekelderd.

  7. Als ze nu ook nog MAT met oorlogsschepen inzetten om belastinginspecteurs te beschermen op een eiland als Hydra.. En dan nog de verkeerde persoon aanhouden en naar het gerecht in Athene sturen! Een ware klucht als het niet zo uitzinnig gek en nutteloos ware,en daarbij uitermate duur want die fregatten zijn ware brandstofslokkers.
    Ze gaan horeca mensen beboeten omdat ze geen kastickets geven.Lieden die in een paar maanden tijd een jaarverdienste moeten inkasseren terwijl de grote belastingontduikers en fraudeurs vrijuit gaan.
    En zulk nieuws gaat de wereld rond.

  8. «νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί,
    με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»

    Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ
    Καληνύχτα…
    ΥΓ. κλειστο να ησυχασουμε το μαγαζι. δεν αλλαζει ο οικος αντοχης με τιποτα. ολλοι στο κολπο ειναι ο νταβατζης ,η τσατσα οι πορνες και προπαντως οι πελατες.

  9. Enkel de Russen doen het goed in toeristisch Kreta.
    En meer auto’s dan gewoonlijk kwamen voor 15 aug. met de Kalamata-Kastelli ferry.

  10. @Flupke, ik moet nog komen, en al was ik van zin zoveel mogelijk uit te geven, er schiet niks meer over nadat de Eforia alles heeft weggeroofd…

  11. Hier het zelfde: de belastingbrief en de elektrciteitsrekening zijn goed voor 2 maandlonen.

  12. In Noord-Griekenland lijkt het met het toerisme nog verrassend goed mee te vallen, al valt het op dat er vooral Serviërs en Roemenen komen, andere nationaliteiten zijn zeldzaam. Wel opvallend @rené: de prijzen voor de schepen naar Italië zijn verdubbeld! Bovendien doen ze er nu tenminste een uur langer over (brandstofbesparing). Niet vreemd dat er beduidend minder volk aan boord was.

  13. NB: het “lokale toerisme” houdt ook redelijk goed stand in de vlakte van Makedonië (Veria-Naoussa-Giannitsá-Thessaloniki): de restaurantjes in de dorpen zijn bijna even goed gevuld (met lokale landbouwers?) als vroeger.
    PS @Bruno: ik heb voor het eerst in Griekenland “Athosbier” gezien. Dat is alleen in Griekenland te koop, maar wordt in Mechelen gebrouwen. Niet voor uw lijstje, maar toch het proeven waard 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *