Deksel op de neus in Berlijn en Parijs

De Griekse premier Samaras heeft zijn twee bezoekjes aan Angela Merkel en Francois Hollande achter de rug. Wat hij precies is gaan doen, is niet duidelijk. Eerder deze week liet hij verstaan dat hij zou vragen om 2 jaar uitstel te krijgen om de noodzakelijke structurele hervormingen door te voeren, maar die vraag heeft hij blijkbaar niet gesteld in Berlijn of Parijs. Merkel of Hollande hebben er in ieder geval geen enkele melding van gemaakt. In plaats daar van, kregen we weer dezelfde holle frasen, waarbij de plaats van Griekenland in de eurozone is en dat Griekenland als vriend wordt beschouwd.

Merkel en Hollande verborgen zich achter de troika, die op 3 september weer in Athene zal neerstrijken om de vooruitgang van de komende maanden te onderzoeken. Op basis van het rapport dat daar het resultaat van zal zijn, zal men beslissen of Griekenland opnieuw geld zal krijgen en of er eventueel kan worden ingegaan op de vraag naar 2 jaar uitstel.

Het feit dat de Siemens-zaak in Griekenland ondertussen afgesloten is, heeft Merkel ook niet kunnen vermurwen. Zoals u weet heeft de Duitse multinational miljoenen, zo niet miljarden aan smeergeld aan Griekse politici gegeven in ruil voor lucratieve overheidscontracten. De zaak is nooit volledig uitgespit en het geld is nooit gevonden. Toevallig is de zaak afgesloten op donderdag, toen minister van Financiën Stournaras Yannis Stournaras de overeenkomst tussen de Griekse staat en Siemens tekende. Alle mogelijke toekomstige aanklachten vervallen nu en Siemens betaalt nu compensatie en verontschuldigt zich bij het Griekse volk. De troika zal er in ieder geval geen rekening mee houden.

De Griekse overheid en Siemens moesten elkaar nog ongeveer 80 miljoen euro. Dat vervalt en Siemens zal 90 miljoen euro betalen. Dat geld zal worden gebruikt om overheidsorganisaties te betalen die zich bezighouden met het bestrijden van corruptie. De ironie hiervan kan door iedereen makkelijk worden gezien, dacht ik. Verder wordt geld aangewend voor onderzoeksprogramma’s aan de universiteiten en voor medisch materieel voor openbare ziekenhuizen. Nog eens 100 miljoen euro zal worden geinvesteerd in het Griekse filiaal van Siemens Hellas en 60 miljoen euro zal worden betaald om een nieuw bedrijf op te richten.

En zo wordt een onfrisse corruptiezaak zeer onfris opgelost. En iedereen gaat vrijuit, behalve voormalig minister van Defensie Akis Tsochadzopoulos die nog steeds achter d tralies zit en die nu zo veel mag dreigen als hij wil dat hij namen zal noemen: de zaak is nu toch van de baan.

4 thoughts on “Deksel op de neus in Berlijn en Parijs

  1. is dat het zelfde als,Een bord voor je kop hebben??
    toen Giscard Valery d Estain kwam de griekse volk in het grieks verwelkomen in de Eu, EOK toen. zei in het grieks τα δικα σας δικα μας, και τα δικα μας ,δικα μας. Ο νοων νοειτω.
    ΥΓ κλειστο σου λεω και κανε κανα μακροβουτι. το ανοιγεις παλι το μαγαζι αμα αποφανθει η Τροικα. παντως επιμηκυνση θα γινει, ο ελληνικος λαος θα παρει απ τα 3 το μακρυτερο.
    http://www.youtube.com/watch?v=N4dICQMDGSU

  2. Griekenland werd als nieuw lid verwelkomd en Europese middelen werden ter beschikking gesteld.
    Met toenemende ontzetting zag ik overal in Griekenland borden verschijnen “met dank aan Europa”. Stukken prima geasfalteerde weg werden aangelegd die van twee kanten aansloten op een aarden weg. Trottoirs in mooie tegels (intussen gebroken of afwezig, straatlantaarns (intussen kapot gesmeten) verschenen in wijken die ooit verkaveld zouden worden. Parkjes met speeltuig en borstbeelden van illustere bedriegers werden ingericht (intussen verkommerd en vervuild).
    Met al dit geld kon men de vuilophalilng organiseren, het rioolnet saneren, de administratie aanpassen en nog veel meer.
    Terugkeer naar de drachme kan de Grieken terug het verband aanleren tussen werken en inkomsten.
    De “luie” jeugd zal snel zijn besluiten trekken, wanneer het kapitaaltje van de oudjes verteerd is.
    Vreselijk vind ik overigens het beeld van de luie zuiderling. Ik ken echt wel een aantal zuiderlingen die begrijpen dat in Brussel geen geldschijtende ezels leven en dat eigen verantwoordelijkheid primeert.

  3. advies. blijft thuis, niet zuidelijker gaan, dan zuid Belgie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *