Grieks parlement – familiebedrijf

Een paar weken geleden meldde ik hier al dat Vyron Polydoras, de politicus die slechts 1 dag parlementsvoorzitter was, tijdens zijn “termijn” er in slaagde om zijn dochter aan een vaste baan te helpen in het Griekse parlement.

Maar deze Polydoras is maar klein bier vergeleken met de politicus Yiannis Tragakis, die op dit moment ondervoorzitter (voor elke positie is er een “onder”positie) van het parlement is op dit moment. Zoals zijn website aantoont, staat deze man naast de burger 9met principes, overigens).

Hij staat nog veel dichter naast zijn familie natuurlijk: deze vent heeft het bestaan om de voorbije jaren de volgende mensen aan een baan te helpen: zijn dochter, zijn schoonzoon (die bij de plaatselijke radio van Piraeus werkte, en die naar de zender van het Griekse parlement werd overgeplaatst toen de radiozender failliet ging), zijn schoondochter en de zus van zijn schoonzoon.

Tragakis hield het daar niet bij: zijn huidige vrouw is advocaat en Tragakis gaf haar in die hoedanig in 2004 een plaats in de onderzoekscommissie naar smeergeld dat zou zijn gegeven toen Griekenland het TOR-M1 systeem van Rusland kocht (een affaire waarvoor toenmalig minister van Defensie Tschocahdzopoulos naar de gevangenis moest). Tragakis zelf was toen voorzitter van die commissie.

Verder doet Tragakis vaak beroep op de diensten van zijn zoon, die net als hijzelf burgerlijk ingenieur is. Telkens het Griekse parlement een studie nodig heeft, of een expert, wordt de zoon van Tragakis er bij geroepen.

In deze crisistijden werkt dit soort postjesverdeling natuurlijk voor heel wat wrevel, hoewel het niets nieuws onder de Griekse zon is en het niet alleen Tragakis is die er zich aan bezondigt (hij maakt het anders wel erg bont). Maar om toch een beetje een goei indruk te maken bij de publieke opinie heeft premier Samaras besloten om een wetsvoorstel in te dienen in het parlement dat er voor moet zorgen dat parlementsleden geen familieleden tot de tweede graad aan een plaatsje kunnen helpen in het parlement.

Het wetsvoorstel is er nog niet, en het is nog maar de vraag wanneer het er zal komen.

Ondertussen maakt de Griekse krant Kathimerini ook nog eens gewag van het feit dat er 1.700 mensen tewerkgesteld zijn in het Griekse parlement. Dat gaat van security personeel tot lakeien die een glaasje water op het spreekgestoelte van elke spreker komen zetten. 1.700 mensen, dat is een uit de kluiten gewassen Grieks dorp!

In 2005 bedroegen de kosten voor dit personeel nog 71 miljoen euro. In 2010 zijn die kosten opgelopen tot 102 miljoen euro. In tijden waar zwaar zal moeten worden bespaard, komt dit niet bepaald goed over bij de bevolking en het zal me benieuwen of de troika zich nu eindelijk ook eens vragen bij dit soort praktijken zal stellen, gezien ze nu toch alle besparingsmaatregelen moeten gaan goedkeuren.

6 thoughts on “Grieks parlement – familiebedrijf

  1. @Bruno.Excuus dat mijn bijdrages niet wat inhoudelijker zijn op dit ogenblik.Ik bereken uit jouw 2010 cijfers dat die lakeien etc.60.000 euro per jaar toucheren.Ik ken in Nederland een redelijk aantal academici die dat salaris niet verdienen.Wellicht nemen die trojka-ambtenaren hun Brusselse honorering als uitgangspunt bij het schoonvegen van de Atheense Augiasstal.

  2. Kan zeker kloppen @Aleko. Vergeet niet dat de mensen die in het parlement werkzaam zijn, 16 maandlonen per jaar krijgen.

  3. ten eerste liga logia , en respect over Generaal Wind. Polydoras rules. hij kan doen wat hij ook wil als maar vaak kunnen genieten van zijn speeches. en binnenkort is dit hele circus werkloos, wij worden toch straks rechtstreeks door die 3 van de Troika geregeerd.

  4. Ook, al dan niet buitenlandse, dictatoren(denk aan de Griekse uitvoerders in de Turkse tijd) hebben hun slaven nodig.Die klerkenkliek zal zioh weten te handhaven, met een gevarenopslag naar 20 maandsalarissen.

  5. zo iets als een οικογενοιακη ταβερνα.

  6. Precies @Tzimis.Verandert niets.Lakeien brengen glaasjes Ouzo rond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *